Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Fotografia krajobrazu - obróbka w PS

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    jak kolega wcześniej napisał, to nie efekt jednej krzywej. skoro nie jednej to kilku, tak więc ciągniesz krzywe dla nieba, dla ziemi, dla góry itd. do tego masz jeszcze możliwość na takiej samej zasadzie - czyli na maskach - zmieniać saturacje itd.
    Za każdym razem w nowym oknie z krzywymi?

Przymierzam się dopiero korzystania z tego narzędzia, stąd zasadnicze pytanie: jakie są ogólne zasady posługiwania się krzywymi (w jakim kierunku ustawiać) dla jasnych i dla ciemnych obszarów?

Napisałeś że oddzielne dla ziemi i dla gór... czy tu także różnie ustawiasz krzywe?

I pytanie nieco inne: czy w czarno-białym krajobrazie (jednak błona kolorowa) zabawa z krzywymi różni się i czy ma znaczenie w którym miejscu obrabiania usuwamy kolor?

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Za każdym razem w nowym oknie z krzywymi?

Przymierzam się dopiero korzystania z tego narzędzia, stąd zasadnicze pytanie: jakie są ogólne zasady posługiwania się krzywymi (w jakim kierunku ustawiać) dla jasnych i dla ciemnych obszarów?

Napisałeś że oddzielne dla ziemi i dla gór... czy tu także różnie ustawiasz krzywe?

I pytanie nieco inne: czy w czarno-białym krajobrazie (jednak błona kolorowa) zabawa z krzywymi różni się i czy ma znaczenie w którym miejscu obrabiania usuwamy kolor?

Pozdr.
    za każdym razem na nowej warstwie korekcyjnej gdzie na nowej masce "malujesz" sobie tam gdzie chcesz żeby ten efekt był, albo przy odwróconej masce, go nie było. nie mam na tym kompie szopa, bo jestem w trakcie przeprowadzki, ale przy okazji zrobię Ci prt scrn z opisem co i jak, bo warstwy korekcyjne to super sprawa. można wtedy ciągnąć krzywe i na masce zaznaczyć obszar nieba, twarzy etc a potem znowu ciągnąć krzywe - inaczej, podobnie czy tak samo - i zastosować to do innego fragmentu zdjęcia. mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem

aha - na jakiej zasadzie się posługiwać? masz podgląd na żywo, więc spróbuj krzywymi pokręcić żeby zobaczyć co można osiągnąć i jak się to robi. ja tak się nauczyłem prawie całego szopa. całego w sensie całej mojej wiedzy na ten temat, bo tak to znam może 10% jego możliwości
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Chętnie!
    proszę uprzejmie:
    Próbuję, ale nie jestem w stanie pobrać tych plików. Coś z tymi linkami
    jest nie tak*.

*albo ze mną, czego absolutnie wykluczyć nie można.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    za każdym razem na nowej warstwie korekcyjnej gdzie na nowej masce "malujesz" sobie tam gdzie chcesz żeby ten efekt był, albo przy odwróconej masce, go nie było. nie mam na tym kompie szopa, bo jestem w trakcie przeprowadzki, ale przy okazji zrobię Ci prt scrn z opisem co i jak, bo warstwy korekcyjne to super sprawa. można wtedy ciągnąć krzywe i na masce zaznaczyć obszar nieba, twarzy etc a potem znowu ciągnąć krzywe - inaczej, podobnie czy tak samo - i zastosować to do innego fragmentu zdjęcia. mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem
    Dzięki. Będę wdzięczny za ten opis.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertold Zobacz posta
    Próbuję, ale nie jestem w stanie pobrać tych plików. Coś z tymi linkami
    jest nie tak*.
    Udało mi się tylko wstawić małe obrazki bo ImageSchack ma ograniczenia wielkości plików - jest to co widać czyli jpg o szerokości 600 pikseli.
    czy ktoś podpowie jak zrobić link do pełnego pliku, gdzie go przesłać, tak żeby można było ściągnąć oryginał ?

schabu - czekamy na Twój opis !

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    czy ktoś podpowie jak zrobić link do pełnego pliku, gdzie go przesłać, tak żeby można było ściągnąć oryginał ?
    A weź mi ten wodospad mailem przyślij. Wystawię go w swojej galerii dla innych
    i przy okazji spróbuję go obrobić sam.

dev0null MAŁPA gmail.com

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dostałem plik od autora. Jeśli ktoś jest chętny do pobawienia się nim (plikiem,
    nie autorem), to można go pobrać tu:

http://bertold.zenfolio.com/p5365248...639b#h24f6639b

Po najechaniu na zdjęcie, należy wybrać opcję "Download Original".

Moje skromne podejście do tematu:

PRZED:

PO:

Jeżeli autorowi odpowiada, to chętnie opiszę kroki.
    Ostatnio edytowane przez bertold ; 10-10-2008 o 23:53

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Fajnie ! prawie jakbyś tam był i widział w rzeczywistości
    Wiem, że trochę "przepaliłem" liście w słońcu i cudów nie będzie, ale podoba mi się - nabrało tej soczystości. Nawet kolorystyka skał podobna... może było odrobinę więcej czerwieni na tych mokrych pionowych skałach. :wink: .... a może jest dobrze?...

Naprawdę zrobiłeś to szybko i świetnie trafiłeś w to co chciałem uzyskać.
    Jeśli znajdziesz czas to proszę o opis - chyba domyślasz się, że najbardziej wskazany byłby dokładny, "łopatologiczny" jak dla początkującego

Z góry dziękuję !
    Ostatnio edytowane przez krzy ; 11-10-2008 o 00:09

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Mnie wyszło takie.

Jakoś mi się Chorwacja przypomina jak patrzę na to zdjęcie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Korekta w ACR:

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów