Strona 14 z 24 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 238

Wątek: Kryzys a cena sprzetu

Zablokowany

Domyślnie

Już mi się nie chce dyskutować zwłaszcza, gdy interlokutor pozwala sobie na wycieczki w stylu ,,plucia na monitor jadem''. Do wymiany myśli na takim poziomie zniżał się nie będę.

Ogólniki, o których mówię/piszę to - tylko z mojego podwórka - duży japoński wykonawca elektroniki samochodowej Sews - zwalnia właśnie prawie 200 osób, niedaleki Vix Filtron, kolejne zwolnienia. Nie jestem obrońcą idei kryzysowych, ani temu podobnych. Wolę dyskutować konkretnie niż pleść mądrości oświecone na forum udowadniając nic nie wnoszące do wątku (kryzys a sprzęt foto przypominam) tezy. Ja w każdym razie zakończyłem dyskusje. Jest ranek, wyspałem się i mam gdzieś bicie piany. Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Już mi się nie chce dyskutować zwłaszcza, gdy interlokutor pozwala sobie na wycieczki w stylu ,,plucia na monitor jadem''. Do wymiany myśli na takim poziomie zniżał się nie będę.

Ogólniki, o których mówię/piszę to - tylko z mojego podwórka - duży japoński wykonawca elektroniki samochodowej Sews - zwalnia właśnie prawie 200 osób, niedaleki Vix Filtron, kolejne zwolnienia. Nie jestem obrońcą idei kryzysowych, ani temu podobnych. Wolę dyskutować konkretnie niż pleść mądrości oświecone na forum udowadniając nic nie wnoszące do wątku (kryzys a sprzęt foto przypominam) tezy. Ja w każdym razie zakończyłem dyskusje. Jest ranek, wyspałem się i mam gdzieś bicie piany. Pozdrawiam.
    kończąc dyskusję z Tobą podkreślam, że to Ty biłeś pianę i bawiłeś się w wycieczki ad personam (vide Mój Pies). Dodam też, że to Twoje argumenty były na poziomie "mądrości oświeconej" (vide zwalniają amerykańskie koncerny, Isladndia bankrutuje). Klasyczna projekcja.

Cytat Zamieszczone przez saurian Zobacz posta
    "Moja rodzina na początku XXI wieku, jak wiele innych rodzin w polsce prawie przymierała głodem"

W zasadzie to cały czas mamy początek XXI. Dlaczego Twoja rodzina głoduje a Ty na forum siedzisz ??
    heheheeh

Zartuje

Pozdrawiam
    bo działo się to mniej więcej w latach 2000-2002. Potem właśnie nastąpiła ogromna poprawa tzw. warunków bytowych.

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Podwyżki cen są co roku? Powiedz kiedy ostatnio Canon podniósł ceny o 15% na swój sprzęt. Żyjesz chyba w jakiejś bańce, która kontakt ze światem ma tylko przez gazety. I w sumie tego Ci zazdroszczę
    Spójrz na ceny np DSLR rok temu i teraz... Dodaj nawet 15% i odpowiedz sobie na pytanie czy jest drożej? Mnie na początku zeszłego roku nie było stać na DSLR entry-level, bo różnica między ceną dzisiejszą a ówczesną wynosiła circa 800-1000 zł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W ogóle jest super Powiedz to tylko zwolnionym osobom w mojej firmie.
    widzisz - moja firma niezmiennie ciągle zatrudnia nowych pracowników.
    Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 09-01-2009 o 10:50 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giltoniel Zobacz posta
    Spójrz na ceny np DSLR rok temu i teraz... Dodaj nawet 15% i odpowiedz sobie na pytanie czy jest drożej? Mnie na początku zeszłego roku nie było stać na DSLR entry-level, bo różnica między ceną dzisiejszą a ówczesną wynosiła circa 800-1000 zł.
    Nie mówię o tym, jak cena wyglądała rok temu i jak się zmienia pod wpływem zmiany technologii/konkurencji/popytu. Chodzi mi o globalne posunięcie dystrybutora, zmiany cen wszystkich towarów. Takie ogólne podwyżki nie zdarzają się chyba zbyt często. Te ceny, które są teraz w sklepach, są skalkulowane na stare ceny dostaw. Ceny są, ale towaru brak. Zobaczymy jak będą wyglądały za tydzień-dwa przy nowych cenach u dystrybutora. Pisałem już o moich problemach z zakupem szkła 17-40. Dla przykładu cyfrowe.pl odpisały mi, że najwcześniej w lutym, jak canon uzupełni magazyny. A uzupełniać będzie po nowych cenach.

widzisz - moja firma niezmiennie ciągle zatrudnia nowych pracowników.
    I to jest dowód na to, że nic się na rynku nie dzieje?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie,

szkoda czasu na biadolenie o tym czy kryzys jest, czy go nie ma, czy ile oliwy do ognia dolewają media. Fakt, że ja odczuwam silne sprzężenie zwrotne między stanem gospodarki a tym, co piszą w gazetach, ale nie chcę ciągnąć tego tematu, każdy może mieć swoje zdanie.

Dobrych kilka lat temu podjąłem decyzję, że w swoim mieszkaniu nie będę miał telewizji (wtedy z uwagi na brak czasu, którego i tak zawsze mało na robienie zdjęć) i muszę przyznać, że skutek jest pozytywny. Dziś widzę mniejszy wpływ mediów na moje życie. Jak spotykam się ze znajomymi, niektórzy biadolą i telepią się ze strachu przed kryzysem, a ja jestem wyluzowany. Tak jest chyba zdrowiej. Po co stresować się na zapas?

Pozdrowienia i miłego dnia

Coś już napisał

Domyślnie

Myślę, że nie będzie drożej z tego prostego względu, że sprzęt fotograficzny bardzo szybko się starzeje. Może najnowsze modele będą wychodziły za większe pieniądze niż dotychczas, ale generalnie ceny sprzętu będą spadać.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Sprzet foto w sensie aparaty faktycznie będą mocno tanieć, w końcu to elektronika. Ale spadek cen najlepszych obiektywów już nie jest i nie będzie tak samo duży.

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Chodzi mi o globalne posunięcie dystrybutora, zmiany cen wszystkich towarów. Takie ogólne podwyżki nie zdarzają się chyba zbyt często.
    nie wiem, jak często się to zdarza dlatego się nie wypowiem. Pracuję w innej branży, w której ceny regulowane są na innych zasadach. Ale my nie sprzedajemy towarów lecz usługi

I to jest dowód na to, że nic się na rynku nie dzieje?
    nie kolego nie dowód. Ubolewam nad zwolnieniami w Twojej firmie, ale chciałem tym stwierdzeniem pokazać, że nie wszędzie tak jest i nie jest to zjawisko globalne, co często pokazują media.

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

nie kolego nie dowód. Ubolewam nad zwolnieniami w Twojej firmie, ale chciałem tym stwierdzeniem pokazać, że nie wszędzie tak jest i nie jest to zjawisko globalne, co często pokazują media.
    Globalne na pewno nie jest, ale w niektórych rejonach, a mających wpływ na wszystkich, już się zaczęło. Firma, w której pracuję, jest baaardzo mocno związana z budownictwem - zastój w budownictwie natychmiastowo wpływa na moją firmę, skutkiem czego obecne zwolnienia. Firmy, które pracują w innych branżach, odczują recesję później, gdy spowolnienie w budownictwie odbije się na całości gospodarki, tak samo jak rozdmuchany popyt na mieszkania nakręcił dotychczasowy popyt na wszystko. Będą oczywiście wyjątki, firmy które działają zawsze (jak na przykład zakłady pogrzebowe ), część firm na kryzysie nawet zarobi. Ale ogólna sytuacja raczej nie jest ciekawa.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kryzys jest - to pewnik
    I w tym roku rozwinie skrzydła.

Ale media oczywiscie reaguja przesadnie. Dziwie sie że kolega pracujący w mediach tego nie zauwaza. (Na prawde nie zauważasz - czy to tylko taka poza?)
    Nagłówki - szczególnie na serwisach internetowych KRZYCZĄ i dopiero po zagłebieniu się w tekst artykułu często okazuje się że nie jest tak źle / że pytanie np. Czy PKO BP upadnie?) w nagłówku jest całkiem bezpodstawne itp itd.

Dziwię się że "kolega z mediów" o tym nie wie. Tak działają media na całym świecie. Bombardowanie, katastrofa, okaleczone dzieci itp są bardzo "pożadanymi" tematami dla mediów. Gdy ich nie ma robi się z igły widły i ... już są (Ale nie twierdzę że ten kryzys to igła ! )

Wracając do tematu - skoro ceny np. samochodów i mieszkań spadają, dlaczego ceny sprzetu foto mają rosnąć (co niektórzy sugeruja)? Nie radziłbymsię też kierowac zapewnieniami sprzedawców. Mając sprzęt w magazynie chca go upchnąć, więc zapewniają o rychłych podwyzkach (podobnie było z mieszkaniami) - ciekawe jaki sens miałby sprzedawca sprzedac dziś za 3000 cos co za tydzień mógłby sprzedac za 4000?

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Imo wszystko zależy od dostawców...
    Jeżeli sprzedawca posiada towar który kupił za teoretycznie 3000 sprzedaje za 3500
    To chyba logiczne ze u dostawcy gdy cena wzrośnie przypuścmy o 3200...wzrośnie i w sklepie.
    Hmmm...

Obserwując to co się dzieje i tak doszedłem do wniosku ze czas zweryfikuje wszystko, ceny jeszcze AŻ tak nie wzrosły...tylko obawa jest
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Strona 14 z 24 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów