Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 238

Wątek: Kryzys a cena sprzetu

Mieszany widok

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Kieruje sie tutaj głownie kursem walut. wiec logiczna jest zmiana ceny kiedy za odnosnik wezmiemy sprzet weceniony w obcej walucie, dolar amerykanski badz euro. zatem wyzsza cena dotknie najnowszy sprzet 5D MkII i 50D
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    Kieruje sie tutaj głownie kursem walut. wiec logiczna jest zmiana ceny kiedy za odnosnik wezmiemy sprzet weceniony w obcej walucie, dolar amerykanski badz euro. zatem wyzsza cena dotknie najnowszy sprzet 5D MkII i 50D
    A to gdzieś nastąpiło?

Pytam bo mój znajomy jest na kupnie 50D (zresztą nie tylko - chce w zasadzie kupić cały zestaw) i ma właśnie podobny problem jak opisywany. Czekać, kupować teraz za miesiąc, dwa? To co piszesz to są takie dywagacje teoretyczne. Zresztą truizmy typu jak dolar zdrożeje to będzie drożej zna niemal każdy obywatel mający dostęp choćby do działu waluty w onet.pl. Problemy zaczynają się wtedy gdy rzeczywiście trzeba podjąć decyzję i brać odpowiedzialność finansową.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-10-2008 o 15:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to gdzieś nastąpiło?

Pytam bo mój znajomy jest na kupnie 50D (zresztą nie tylko - chce w zasadzie kupić cały zestaw) i ma właśnie podobny problem jak opisywany. Czekać, kupować teraz za miesiąc, dwa? To co piszesz to są takie dywagacje teoretyczne. Zresztą truizmy typu jak dolar zdrożeje to będzie drożej zna niemal każdy obywatel mający dostęp choćby do działu waluty w onet.pl. Problemy zaczynają się wtedy gdy rzeczywiście trzeba podjąć decyzję i brać odpowiedzialność finansową.

Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje, bo na sytuację walutową nakłada się sytuacja rynkowa. I tak np. w sklepach internetowych trwa bezpardonowa walka o klienta, o którego teraz będzie coraz trudniej, co zmusza do obniżania marży, dotychczas bardzo wysokiej. Sprzedawcy mają z czego opuszczać. Wyjątkiem jest tu branża komputerowa, w której podobno marże są najniższe
    Wiele sklepów internetowych, nawet wysoko notowanych, jak np. HOOPLA, padło, co jeszcze zaostrzy walkę o klienta.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 07-10-2008 o 12:47
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

to się nazywa efekt spekulacyjny macie 4 możliwości rhhrhrhrhrhrh wszystko jest tak naprawdę jedną niewiadomą ;p
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

bedzie drozej, takie moje zdanie
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Ciekawe kiedy sklepy w USA i HK zaczną podnosić ceny, bo dotrze do nich info że społeczność canonierów się tego spodziewa, a wręcz (ba!) oczekuje
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak jeszcze w temacie kryzysu i jego genezy: "Bankier z Wall Street: Spieprzyliśmy sprawę. Pardonsik"
    Prosto i jasno . Doskonały tekst - warto zajrzeć .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na moje też będzie nieco drożej. Dolar idzie w górę, bo banki nie chcą między sobą pożyczać pieniędzy, więc jest na dolca ssanie na rynku (korzystne lokaty mające przyciągnąć ciułaczy i inwestorów). A jak dolar w górę, to i ceny też chyba nie? ;-)

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dolar atakuje linię średnioterminowego trendu, CHF (może nie związane ze sprzętem, ale dla mnie z wiadomych względów zmienna interesująca) już ją praktycznie przebił. Jeśli na dniach nie będziemy mieli powrotu do kanałów spadkowych to perspektywy są kiepskie.
    PLN od dawna był spekulacyjnym balonem, a że do niedawna agresywny kapitał wraca do US, to mamy to co mamy.
    Polska słabiutka, dziś znów czerwono na giełdzie mimo, iż zakończenie wczorajszej sesji w Stanach dawało podstawy do krótkiej korekty po wczorajszej wyprzedaży. Ogólnie średnio ciekawie to wszystko wygląda.
    A żeby nie było za bardzo OT, to powiem, że spodziewając się osłabienia złotego, kupiłem miesiąc temu 40D (za 2200), nie czekając na 50D i spadek cen starej wersji. Po prostu założyłem, że przy słabnącym PLN i tak wyjdzie podobnie, a przynajmniej będę miał nową puchę zanim nadejdzie zima i ciemnica...
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony

Domyślnie

Ja Wam powiem jak będzie: wiatry będą wiały skąd będą chciały.

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów