Pokaż wyniki od 1 do 10 z 246

Wątek: [ewa_olsztyn]co obiektyw zobaczył

Mieszany widok

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Jak zacząłem się przyglądać cyferkom, doszedłem do wniosku że wszystko namieszałem
    Ale bez dwóch zdań NIE MA TO ZNACZENIA! Systko mi się podoba!

I zgłaszam się po radę - jak złapać taki ładny śnieg? Możesz coś poradzić? Sugestia jakiegoś szkła, czy ustawień.. Jedziemy w week trochę pofocić do Białowierzy, i mam malutką ndzieję na odrobinę śniegu :cool:
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    I zgłaszam się po radę - jak złapać taki ładny śnieg? Możesz coś poradzić?
    Najpierw spacer we dwoje po okolicy, upatrzenie miejsca i porobienie zdjęć przy obojętnym świetle - tak, żeby zobaczyć jak się wszystko układa w kadrze. Jak już znajdziecie to, co będziesz chciał sfotografować w pięknym świetle - to tylko czekać na śnieg i pogodny wschód: prognozy w Internecie albo obserwacja nieba, wiatru, wilgotności powietrza o zachodzie. Na miejscu musisz być najpóźniej pół godziny przed wschodem, bo już wtedy zaczyna się ładne światło. Nie rób zdjęć na tarczę słoneczną, chyba że trafi się "zimne" słońce. Pilnuj naświetlenia na niebo i na śnieg, żeby nie wypalić dziur. No i pamiętaj, że śnieg to nie wszystko. Listopad to czas bezlistnych drzew tworzących piękne faktury i znakomicie nadających się jako motyw do fotografowania nieba, mgieł, pól...
    Sugestia jakiegoś szkła, czy ustawień..
    Szkło jest właściwie bez znaczenia, jeżeli Ci się podobały moje zdjęcia z gór, to zauważ, że wszystkie były robione kitem lub starą, rozklekotaną sigmą, poprzednie zimowe także. I te pierwsze, które pokazałam...
    A ustawienia? Przysłona 8 (czasem mniej, wyjątkowo więcej), ISO 100 (czasem więcej, ale tylko gdy muszę) i.. jedziemy
    Robię pierwsze zdjęcie i patrzę na histogram. Powinien być lekko po prawej i oczywiście nie dotykać ścian. Jak jest nie tak - korekcja i gotowe.
    Jak widzisz - działam zupełnie po amatorsku
    Jedziemy w week trochę pofocić do Białowierzy, i mam malutką ndzieję na odrobinę śniegu :cool:
    Nie nastawiaj się na nic, pięknie może być zawsze!
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 27-11-2008 o 18:46

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Nie nastawiaj się na nic, pięknie może być zawsze!
    Ależ ja o tym wiem! Jedziemy 'w puszczu' dla wyrwania się z miasta. Niestety w góry mam trochę za daleko.. A ten śnieg, to ot tak. Strasznie mnie na niego nastroiłaś tymi fotkami :-D

A dziękując za rady muszę też smutno podsumować jedną rzecz.. No tak, zrobię zdjęcie (mam nawet akurat iso100 w body.. ), wywołam, zeskanuję, obejrzę histogram, i polecę zrobić poprawkę..

Choroba - strasznie zaczynam być oderwany od rzeczywistości z tym swoim analogiem
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A dziękując za rady muszę też smutno podsumować jedną rzecz.. No tak, zrobię zdjęcie (mam nawet akurat iso100 w body.. ), wywołam, zeskanuję, obejrzę histogram, i polecę zrobić poprawkę..
    Choroba - strasznie zaczynam być oderwany od rzeczywistości z tym swoim analogiem
    Uff..! Na analogu to ja w życiu zdjęć nie robiłam! Od razu miałam 400D. Analog - drogi interes! Moi kumple mówią, że 1 pstryk = 1 piwko... Analog wymaga umiejętności, których ja nie mam. Musisz podpytać MacGyvera... Ale resztę dobrych-rad-ciotki-Klotki jak najbardziej podtrzymuję, zwłaszcza tę dotyczącą budzika

Miasto

Domyślnie

Analog - drogi interes! Moi kumple mówią, że 1 pstryk = 1 piwko...
    Kiedy ma się już skaner, garść przeterminowanych fuji i najtańsze wołanie w warszawce - jakoś da się to przeżyć

Analog wymaga umiejętności, których ja nie mam. Musisz podpytać MacGyvera...
    Tak wiem, Mac mi chronicznie ratuje d..szę

Ale resztę dobrych-rad-ciotki-Klotki jak najbardziej podtrzymuję, zwłaszcza tę dotyczącą budzika
    A resztę rad z czystym sumieniem przyjmuję, bo są naprawdę cenne. No może odrzucę tylko jedną.. Jako stworzenie z gatunku nocne, "nie zniesę" tego budzika!

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    MacGyver, Paenka, Analogforever, Mac, mssk tez co nieco wie, trochę tych analogowców by się znalazło..
    Tak, zauważyłem. I szczycę się tym, że czasem mi się udaje nieco podeliberować w tym gronie

No ale już nie OTuję w wątku gospodyni

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jako stworzenie z gatunku nocne, "nie zniesę" tego budzika!
    No to jest jedno wyjście - przebalować noc, po czym wstać i iść na zdjęcia. W przeciwnym razie - nie będzie czarów!

Miasto

Domyślnie

No to jest jedno wyjście - przebalować noc, po czym wstać i iść na zdjęcia. W przeciwnym razie - nie będzie czarów!
    No ale to trzeba mieć naprawdę dobry AF, bo takiej nocce, samemu.. No wiesz..

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Nie rób zdjęć na tarczę słoneczną, chyba że trafi się "zimne" słońce. Pilnuj naświetlenia na niebo i na śnieg, żeby nie wypalić dziur.
    Oj nie rób, nie rób.. Ja nigdy nie zapomne jak za to dostalem po uszach, achyba że to lubisz, to powodzenia..:grin:

Uff..! Na analogu to ja w życiu zdjęć nie robiłam!(...)Musisz podpytać MacGyvera...
    Hmm.. MacGyver, Paenka, Analogforever, Mac, mssk tez co nieco wie, trochę tych analogowców by się znalazło..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów