i ja się podpiszę pod prośbą Adso - prosimy więcej zdjęć!
(za wątek o kotach ja osobiście podziękuję)
i ja się podpiszę pod prośbą Adso - prosimy więcej zdjęć!
(za wątek o kotach ja osobiście podziękuję)
Jest mi bardzo, ale to bardzo miło, że moje zdjęcia Wam się spodobały. Niesłychanie mnie to obliguje do nauki, bo jakoś -kurczę- nie wypada teraz byle czego pokazać, a wiadomo - dobre zdjęcie to się zdarza rzadko.. Zupełnie nie umiem robić potretów, architektury, a o fotografowaniu scen w ruchu to nawet nie wspominam, bo jak do tej pory - nie udało mi się ani jedno, mimo że bardzo się staram
Jak tylko coś ładnego zrobię - pokażę na pewno!
I jeszcze raz - bardzo dziękuję.
43, 45 i 52 - rewelacja![]()
Wszystko bardzo przyjemne, ale góry ciągną jak magnes. Swoją drogą pozdrowienia od drugiej połowy - bardzo jej się podoba Twoja galeria
A jeszcze miałem takie.. Nawiązując do tytułu 42'.
Znasz "Pejzaże harasymowiczowskie" Wolnej Grupy Bukowiny? Pierwsza zwrotka jakoś mi tak pasuje..
" Kiedy stałem w przedświcie a Synaj
Prawdę głosił przez trąby wiatru
Zasmreczyły się chmur igliwiem
Bure świerki o górach wsparte "
![]()
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
edit, edit, edit, edit, edit, edit,edit, edit, edit,edit, edit, edit,edit, edit, edit, edit, edit, edit
Cytat oczywiście odnosi się do zdjęcia nr. 45'![]()
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
Jak zacząłem się przyglądać cyferkom, doszedłem do wniosku że wszystko namieszałem
Ale bez dwóch zdań NIE MA TO ZNACZENIA! Systko mi się podoba!
I zgłaszam się po radę - jak złapać taki ładny śnieg? Możesz coś poradzić? Sugestia jakiegoś szkła, czy ustawień.. Jedziemy w week trochę pofocić do Białowierzy, i mam malutką ndzieję na odrobinę śniegu :cool:
Najpierw spacer we dwoje po okolicy, upatrzenie miejsca i porobienie zdjęć przy obojętnym świetle - tak, żeby zobaczyć jak się wszystko układa w kadrze. Jak już znajdziecie to, co będziesz chciał sfotografować w pięknym świetle - to tylko czekać na śnieg i pogodny wschód: prognozy w Internecie albo obserwacja nieba, wiatru, wilgotności powietrza o zachodzie. Na miejscu musisz być najpóźniej pół godziny przed wschodem, bo już wtedy zaczyna się ładne światło. Nie rób zdjęć na tarczę słoneczną, chyba że trafi się "zimne" słońce. Pilnuj naświetlenia na niebo i na śnieg, żeby nie wypalić dziur. No i pamiętaj, że śnieg to nie wszystko. Listopad to czas bezlistnych drzew tworzących piękne faktury i znakomicie nadających się jako motyw do fotografowania nieba, mgieł, pól...
Szkło jest właściwie bez znaczenia, jeżeli Ci się podobały moje zdjęcia z gór, to zauważ, że wszystkie były robione kitem lub starą, rozklekotaną sigmą, poprzednie zimowe także. I te pierwsze, które pokazałam...Sugestia jakiegoś szkła, czy ustawień..
A ustawienia? Przysłona 8 (czasem mniej, wyjątkowo więcej), ISO 100 (czasem więcej, ale tylko gdy muszę) i.. jedziemy
Robię pierwsze zdjęcie i patrzę na histogram. Powinien być lekko po prawej i oczywiście nie dotykać ścian. Jak jest nie tak - korekcja i gotowe.
Jak widzisz - działam zupełnie po amatorsku
Nie nastawiaj się na nic, pięknie może być zawsze!Jedziemy w week trochę pofocić do Białowierzy, i mam malutką ndzieję na odrobinę śniegu :cool:
Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 27-11-2008 o 18:46
Ależ ja o tym wiem! Jedziemy 'w puszczu' dla wyrwania się z miasta. Niestety w góry mam trochę za daleko.. A ten śnieg, to ot tak. Strasznie mnie na niego nastroiłaś tymi fotkami :-D
A dziękując za rady muszę też smutno podsumować jedną rzecz.. No tak, zrobię zdjęcie (mam nawet akurat iso100 w body..), wywołam, zeskanuję, obejrzę histogram, i polecę zrobić poprawkę..
![]()
Choroba - strasznie zaczynam być oderwany od rzeczywistości z tym swoim analogiem![]()