Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Co z tymi RAW'ami w 350d ??

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP
    mam rozumieć, że .cr2 zapisany przez 350D różni się wewnętrznie w jakiś sposób od .cr2 zapisanego innym aparatem i ACDSee będzie otwierało RAW'y ściągnięte z takiego czy siakiego aparatu, a z innego może już nie otwierać?
    dokładnie tak jest i tak należy to rozumieć.
    można powiedzieć, że każdy model aparatu generuje swój własny rodzaj pliku CR2 - jest to bądź co bądź "zrzut z matrycy", więc tylko aparaty o identycznych matrycach mogłyby generować podobne RAWy, ale nawet tak też nie jest.

podsumowując: ACDSee 7 i ACDSee 8 nie czyta RAWów z 350D

czyta je dopiero ACDSee Pro, tutaj lista:
    # Canon EOS 10D
    # Canon EOS 20D
    # Canon EOS 300D/Digital Rebel/Kiss Digital
    # Canon EOS 350D/Digital Rebel XT
    # Canon EOS 5D
    # Canon EOS D2000C
    # Canon EOS D30
    # Canon EOS D60
    # Canon EOS-1D
    # Canon EOS-1D Mark II
    # Canon EOS-1D Mark II N
    # Canon EOS-1Ds
    # Canon EOS-1Ds Mark II

niestety, listy do wersji 7 i 8 już nie mogę znaleźć....

ale, ale, zaraz, zaraz, chwila - w supporcie ACDSee napisali coś takiego:
    "ACDSee Pro includes support for DNG and RAW formats from the latest DSLR models from Canon, Nikon, (....) Download a free 30-day trial of ACDSee Pro from our website and experience the latest in RAW support and RAW viewing technology with incredibly fast image previews. (.....) Plus, as a benefit of trying ACDSee Pro, you will automatically update your current version of ACDSee 7 or 8 with the latest RAW format viewing support."
    oj, oj, chyba wypróbuję tego pro, żeby "poprawić" swoje 7 8)
    tylko już dziś nie dam rady...
    _______
    Edit:
    ACDSee 7 czyta takie aparaty:
    # Canon EOS 10D
    # Canon EOS 20D
    # Canon EOS 300D/Digital Rebel/Kiss Digital
    # Canon EOS D2000C
    # Canon EOS D30
    # Canon EOS D60
    # Canon EOS-1D
    # Canon EOS-1D Mark II
    # Canon EOS-1Ds
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 21-04-2006 o 17:47
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

ACDSee 7 i ACDSee 8 nie czyta RAWów z 350D

czyta je dopiero ACDSee Pro
    Ohoho, tyle pracy włożonej w przyzwoite przygotowanie systemu, przypisań plików itd i backup, a tu się zanosi na robotę od początku (no takiego smutnego emoticona, to na tym forum nie ma)

as a benefit of trying ACDSee Pro, you will automatically update your current version of ACDSee 7 or 8 with the latest RAW format viewing support."[/I]
    oj, oj, chyba wypróbuję tego pro, żeby "poprawić" swoje 7 8)
    tylko już dziś nie dam rady...
    Aż zadrżałem.
    Jeśli będziesz szybszy, pisz co i jak wyszło / jak wygląda procedura... może uda się to obejść (tak żeby nie instalować Pro).

Wielkie dzięki za obszerne wypracowanie w temacie mxw.

co to, q..rde, jest "Canon EOS D2000C" ??
    No idea Jeśli nie "hamerykancka" to może jakaś "skośnooka" nazwa innego znanego sprzętu Namieszali z tymi patentami... nie mają co robić.

Uzależniony

Domyślnie

Szybki raport z pola bitwy - rzeczywiście ACDSee Pro 8 działa, widzi aparat itd itp, choć ustawienia w Color Management wymagają trochę zabawy jeśli chce się te .cr2 oglądać (ogólnie opcja wywoływania RAW w ACDSee Pro jest trochę nieprzystępna i daje efekty dość dziwne w porównaniu do znanych z DPP, ZB czy ACR, może to wina tych ustawień profili barwnych)
    Po deinstalacji wersji Pro zwykłe 7.0 rzeczywiście może już wyświetlać .cr2 z 350D, ale ustawienia profili barwnych to jeszcze większy zamęt - na szybkiego nie udało mi się znaleźć ustawienia dającego efekt choćby bliski temu widocznemu w DPP, ZB, czy PS, choć nazwy profili itd niby takie same.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    Edit 2:
    co to, q..rde, jest "Canon EOS D2000C" ??
    Czemu nie spytales googla?
    http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_d2000

oraz na dpreview w opisie 1D:
    "EOS-D2000 (introduced in March 1998 which was a collaborative effort with Kodak, also known as the Kodak DCS 520)"

oraz w opisie D30:
    "So why is the D30 so special? Lots of reasons, it's Canon's first "home grown" digital SLR, built from the ground up to be a digital SLR, their previous forays into the digital SLR world, the EOS-D2000 and EOS-D6000 were joint ventures with Kodak (Canon bodies with Kodak internals), these cameras are also known as the DCS520 and DCS560."

No i jeszcze pare fajnych linkow mozna znalezc, ot:
    http://www.betterdigitalonline.com/H...anond2000.html

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP
    Szybki raport z pola bitwy - rzeczywiście ACDSee Pro 8 działa, widzi aparat itd itp, choć ustawienia w Color Management wymagają trochę zabawy jeśli chce się te .cr2 oglądać (ogólnie opcja wywoływania RAW w ACDSee Pro jest trochę nieprzystępna i daje efekty dość dziwne w porównaniu do znanych z DPP, ZB czy ACR, może to wina tych ustawień profili barwnych)
    Po deinstalacji wersji Pro zwykłe 7.0 rzeczywiście może już wyświetlać .cr2 z 350D, ale ustawienia profili barwnych to jeszcze większy zamęt - na szybkiego nie udało mi się znaleźć ustawienia dającego efekt choćby bliski temu widocznemu w DPP, ZB, czy PS, choć nazwy profili itd niby takie same.
    to i ja dorzucę swój (powolny :wink raport:

rzeczywiście - po zainstalowaniu triala ACDSee Pro
    ACDSee 7 i 8 zaczynają czytać i widzieć RAWy z EOSa 350D

wreszcie!

nie natrafiłem na żadne problemy z profilami kolorów (jest w miarę okay), ale faktycznie do konwersji to-to się nie nadaje - u mnie przede wszystkim kiepsko było uzyskać dobrą ostrość zdjęcia (pomimo róznych ustawień wyostrzania) - DPP nawet na ustawieniu sharpness na 0 lub 1 bez problemu dawał ostrzejsze i ładniejsze fotki (sample cegieł ktoś chce? ).

no ale niby to nie problem, bo w końcu ACDSee ma być tylko szybką przeglądarką (i katalogiem), a nie wywoływaczką do RAWów...

...tylko właśnie: szybką.
    a tu niestety - co z drugiej strony także jest zrozumiałe - otwieranie RAWów idzie w ACDSee strasznie wolno:
    - przeglądanie full-screen (czyli ~25%) to około 1.6 do 2,4 sek (JPEG 0,2..0,3 sek)
    - zoom do 100% to już 8..10 sek, a trafiło się i ponad 20 sek (JPEG 0,3..0,9 sek).

ale generalnie i tak się cieszę, w końcu nie mam czarnego ekranu na RAWach
    pozdro.,
    m.

Andrzej 'Andy' Kidaj
    Guest

Domyślnie

Ja uzywam Cam2Pc (jest wersja FREEWARE).
    http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php
    Bardzo fajny programik, można go skonfigurować tak, żeby odpalał się po podłączeniu aparatu, z 350d działa znakomicie, ma polską nakładkę.
    Jest tylko jeden ból (pisałem już chyba o nim), który działa na pewno na W2K (nie wiem, jakna XP). Po każdym ściągniętm RAW wyświetla info o błędzie i trzeba klikać OK. Ale to tylko komunikat, bo plik jest ściągnięty dobrze.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów