Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Co z tymi RAW'ami w 350d ??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie Co z tymi RAW'ami w 350d ??

350d mam od 48h, dopiero sie poznajemy, ale rokuje udany zwiazek ;-)
    dziwna sprawa z RAW'ami tylko: jesli ustawiam tryb RAW, wszystko jest ok,aparat robi zdjecia, moge je normalnie sciagnac na komputer. Jak przestawiam na tryb RAW+JPG, i podlaczam do kompa (sciagam albo przez kreatora albo wchodze bezposrednio przez 'moj komputer', mam WIN XP) zamiast jednego pliku cr2 i jpg mam... 2 jpg!! pliki roznia sie tylko tym, ze jeden ma dodatkowa cyferke w nawiasie. dopiero jak uruchomie zoom browser'a albo camera window (oba dostalem z aparatem i obu nie lubie uzywac) moge sciagnac cr2 i jpg.
    Czy ktos wiem o co z tym chodz?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    Czy ktos wiem o co z tym chodz?
    Windowsy XP interpretuja sobie te pliki po prostu jako graficzne, nie wnikajac w rozszerzenie na "zrodle" i po transferze zapisuja jako po prostu JPG (defaultowe rozszrzenie plikow graficznych).
    Rady:
    - olej sciaganie przez windowsowy
    - zmien system operacyjny
    - uzywaj EOSViewer (aka zoombrowser-camera window)
    i najlepsza rada - kup czytnik, zadziwisz sie predkoscia transferu plikow (mimo ze 20D i 350D maja niby USB 2.0 to i tak z nich wolniej niz z czytnika idzie).

Uzależniony

Domyślnie

A u mnie to już zupełnie jakiś dziwoląg - w ogole nie widać plików .cr2, szukam, czytam tutaj i czytam, i baranieję z każdą chwilą bardziej
    Czy tylko ja tak mam, czy to wszystko może jednak jest normalne?

Aparat (EOS350D) podłączam bezpośrednio kabelkiem do USB pod XP Pro (PL)+ SP2 (oczywiście sterowniki z płytki Canon'a zainstalowane)

Jedyny program, który widzi .cr2 w aparacie to CameraWindow/ZoomBrowser EX (sic!)
    Pół biedy gdyby ZoomBrowser nie rozsiewał po wszystkich folderach tych swoich "ZbThumbnail.info" albo chociaż nie włączał się po ściągnięciu plików przez CameraWindow, ale tego nie da się wyłączyć (da się?), a dla mnie to dyskwalifikacja.

PS (CS2) + ACR 3.3 / Adobe Bridge / ACDSee nie widzą aparatu w ogóle, czytają dopiero .cr2 i .jpg wrzucone na dysk (to akurat chyba normalne? prawda? prawda? ), zresztą poza CW i ZB aparat widzi chyba tylko Explorer.

Znacie jakiś program, który pozwala po prostu zgrać na dysk pliki (.cr2 i .jpg) z aparatu? A może wspomniane kłopoty miną po użyciu czytnika kart i zwykły XP'kowy explorer będzie już widział .cr2?

Błagam, niech ktoś napisze co z tych rzeczy jest normalne, a co nie i jak to wszystko ma się właśnie do dodatkowego czytnika.

BTW Używam ACDSee 7 i próba otwarcia RAW'a (.cr2) kończy się czarnym ekranem (tzn otwiera plik i NIBY wyświetla, ale cały obraz jest czarny), a na podglądzie nie pokazuje się nic. Plug-in Digital Camera RAW jest zaznaczony (zainstalowany)... Coś przeoczyłem?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 18-04-2006 o 22:45

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP
    Znacie jakiś program, który pozwala po prostu zgrać na dysk pliki (.cr2 i .jpg) z aparatu?
    Np
    Downloader Pro
    http://www.breezesys.com/Downloader/index.htm
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

A do ściągania RAW'ów z karty poprzez czytnik co polecacie? Najlepiej jakiś freeware pod Windows...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony

Domyślnie

Ten Downloader pro jest niezły (bez problemu wykrywa aparat i widzi .cr2), dzięki GrzegorzS. Byłby ideał gdyby miał jakiś miniturkowy podgląd, ale chyba nie można mieć wszystkiego.
    Z kolei do podglądu bardzo fajny jest BreezeBrowser, ale ten też rozsiewa (breezebrowser.dat) i... chociaż widzi aparat to kliknięcie na jego (aparatu) ikonce powoduje, że znika (sic!).
    Chyba jednak bez dodatkowego czytnika się nie obejdzie (jakieś inne sugestie?).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    A do ściągania RAW'ów z karty poprzez czytnik co polecacie? Najlepiej jakiś freeware pod Windows...
    Total Commander, mxw fotoloader ( http://canon-board.info/showthread.php?t=6462 )

Andrzej 'Andy' Kidaj
    Guest

Domyślnie

Ja uzywam Cam2Pc (jest wersja FREEWARE).
    http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php
    Bardzo fajny programik, można go skonfigurować tak, żeby odpalał się po podłączeniu aparatu, z 350d działa znakomicie, ma polską nakładkę.
    Jest tylko jeden ból (pisałem już chyba o nim), który działa na pewno na W2K (nie wiem, jakna XP). Po każdym ściągniętm RAW wyświetla info o błędzie i trzeba klikać OK. Ale to tylko komunikat, bo plik jest ściągnięty dobrze.

Uprawnienia umieszczania postów