Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Skanowanie negatywu

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Kubek, Twoją wypowiedź przeczytałam dopiero teraz - chyba pisaliśmy równocześnie. Jest ona bardzo pouczająca. Mnie się wydawało że jesli zakład foto jest firmowany przez jakąś znaną markę - Kodak , Fuji itp itd., to reprezentuje określone standardy poniżej których nie schodzi nigdy. Tymczasem z tego co piszesz niekoniecznie tak jest. Ja z cieszyńskiego Kodaka byłam zadowolona robiąc odbitki zarówno z filmów jak i cyfry. Jednak ostatnio mieli wpadkę - maszyna chyba im coś szwankuje, bo odbierając format A4 miałam, krechę w poprzek zdjęcia - zdjęcie z nośnika cyfrowego więc już miałam stres, że coś w aparacie ale okazało się, że aparat spoko za to maszyna szwankuje - poprawiali ze trzy razy aż wyszło dobrze czyli bez tej krechy.

Dzięki raz jeszcze. Może i tym razem okaże się, że nie tylko ja skorzystałam :smile: ...

Początki nałogu

Domyślnie

Brawo wkamil!
    To jest prawidłowa odpowiedź. Oczywiście, każdy z nas 20zł banknot kilka razy dziennie obraca... nawet jeśli mieszka daleko od Cieszyna.
    Nagroda? Niech będzie taka:
    http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=78288#

Jurek i Czacha - dzięki za porady, na pewno skorzystam. Szczerze mówiąc film był zupełnie dziadowski - jakaś Agfa vista czy cuś - taki najtańszy na próbę. Następny będzie Fujufilm tylko teraz nie wiem jaki. Mysłałam, że superia jest the best a tu czytam, że nie? Myśle że popróbuję po kolei.
    Dzięki Wam wszystkim za pomoc i cierpliwe czytanie moich postów. Jesteście wspaniali

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

... a wracajac do tematu watku Vitez.. :P

zdjecie jest niewyostrzone jak na moje koslawe oko zadnych znamoion zlego skanowania wiecej tam nie dostrzegam szczerze mowiac. pozostaje tez kwestia uzytego filmu - jezeli chcesz miec dobra jakosc kup Fuji Reale. wszystkie inne Superie (akurat najlepsza z amatorskich) mozna se darowac bo nie nadaja sie do niczego moim zdaniem.

zas co do ceny skanu - ja place za skanowanie filmu 4zl... i wychodza kurcze z tego foty 50x70cm... a skany pochodza z labu na ktory Tomek Golinski strasznie najezdza za jakosc..

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Superia jest de best wsrod filmow amatorskich.. co nie znaczy ze jest dobra Jak juz masz zamiar fotografowac na Superii to kupuj 100'tke..szkoda pieniedzy na inne, bo ziarno duze a kolory rozjechane.

drogi lab nie oznacza dobrego labu.. tak jak tani nie musi oznaczac zlego. kwestia osob ktore w nim pracuja i tego jak wykonuja swoja prace. filmy powinno nosic sie do jednego labu - dzieki temu mozesz skalibrowac sobie monitor pod ich maszyny i zawsze bedziesz widziala to co wyjdzie na odbitkach...

... pozostaje ci tylko znalezc taki lab, ktory spelni twoje oczekiwania, zas stosunek ceny do jakosci bedzie satysfakcjonujacy w 100% czego zycze..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Superia jest de best wsrod filmow amatorskich.. co nie znaczy ze jest dobra Jak juz masz zamiar fotografowac na Superii to kupuj 100'tke..szkoda pieniedzy na inne, bo ziarno duze a kolory rozjechane.
    Heh, a ja od zawsze slysze, ze najlepsza jest 200tka :wink:
    I wcale ten film nie jest taki zly, imho jak na film za 7 zl to jest de best..

A i Czacha, jaki to ten lab co mowiles?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

www.fotoquelle.pl

a o tym co dobre i zle w zasadzie nie powinnismy dyskutowac, bo wszystko jest kwestia wymagan.. jeden bedzie lubil Polaroida 200'tke inny Velvie 50..

co nie zmienia faktu iz najlewierniejsze kolory, najwieksza ostrosc oraz najmniejsze ziarno wsrod filmow barwnych posiada Fuji Reala

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

co nie zmienia faktu iz najlewierniejsze kolory, najwieksza ostrosc oraz najmniejsze ziarno wsrod filmow barwnych posiada Fuji Reala
    I tu się zdecydowanie zgadzam i popieram pełną gębą. Z kolorowych, niedrogich filmów próbowałem różne, a niedawno przetestowałem realę i NPS, w tych samych warunkach po dwie roki każdego.
    Te z reali mi się bardziej podobają, kolorki jak z cyferki (-:

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chyba mogę tylko potwierdzić, co napisał Czacha w moim imieniu - jakość nędzna, obsługa tragiczna i b. dobra cena.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

no faktycznie skany bardzo tanie, chetnie bym sprawdzil, ale nie bede chyba po to jechal na drugi koniec kraju

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SpydeRR
    no faktycznie skany bardzo tanie, chetnie bym sprawdzil, ale nie bede chyba po to jechal na drugi koniec kraju
    Tu masz warszawskie skanowanie, dosc polecane podobno :
    http://www.coolscan.pl/oferta.htm

A co do fotoquelle to gratuluje przejrzystosci i intuicyjnosci obslugi strony... troche to trwalo zanim w rozdzielczosci 1280x1024 zauwazylem ten ciemny, waziutki pasek z menu ukryty na samej gorze strony

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów