Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: czy aż tak może aberować 85mm?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie czy aż tak może aberować 85mm?

Witam

Mam kolegę, który niedawno kupił obiektyw Canon 85mm EF f/1.8

Kolega zrobił dwa zdjecia z fleshem i otrzymał takie obrazki. Dla porównania zrobił jeszcze zdjęcie z Canona 50mm f/1.8 i aberacja jest mniejsza nż z 85mm.

Pytanie brzmi czy waszym zdaniem obektyw jest niedobry trzeba go reklamować? czy wszystko jest w porządku? Z tego co wyczytałem aberacja dla tego obiektywu wynosi 0,03% czyli bardzo mało.

Bardzo proszę o komentarze do tych dwóch zdjeć i co trzeba z tym zrobić?

Pierwsze zdjęcie jest z Canon 50mm z pzesłoną F 1.8

Drugie zdjecie zrobione Canon 85mm z przesłoną F 1.8
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Przem312
    Guest

Domyślnie

leżę i kwiczę ;o Przecież te zdjęcia są po prostu ruszone, obiekt jest ostry bo został złapany przez flash, reszta ekspozycji to ruch aparatem. Gołym okiem nie widać tu aberacji żadnych o.O

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

:smile: Nooo,kolega musi sie nauczyć posługiwać tym obiektywem i aparatem...Będzie dobrze.Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Żeby nie było OT: trzeba zastosować statyw. To jedno z rozwiązań

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    ..... Z tego co wyczytałem aberacja dla tego obiektywu wynosi 0,03% czyli bardzo mało.....
    Niech postawi aparat na statywie. Jak poczytasz to forum to jest tak ze zeby zdjecia byly nie poruszone to trzeba 1.6 (jak crop) x 85 (ogniskowa szkla) = czas na nieporuszone zdjeica. W tym wypadku wyszlo 1/136s - czyli ustawic w aparacie czas "krotszy" niz 1/136 s i powonno byc dobrze (aczkolwiek tez mozna poruszyc). Powiem tak. Niech kolega zrobi to samo zdjecia poslugujac sie statywem albo niech postawi apsarat na stole - ustawi "samowyzwalacz" aparat stabilnie postawiony sam cyknie. Zobaczysz ze bedzie lepiej. To zdjecie jest poprostu poruszone i tyle

Edit: koledzty mnie uprzedzili

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poruszone zdjęcie to jedno ale czy ta niebieska obwódka musi się zrobić? Z tego co kolega mi napisał to zrobił zdjęcie ze statywu przy czasie 1/200 i przysłonie 1.8 i twierdzi, że cały czas ma tą obwódę. Panowie ja mam taki sam obiektyw i nie mam aż takich problemów tu sie rozchodzi o 1299zł !!!! Kolega chce się upewnić czy poprostu jakiejś lipy mu nie sprzedali.

Prosze o wyrozumiałość.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Poruszone zdjęcie to jedno ale czy ta niebieska obwódka musi się zrobić? Z tego co kolega mi napisał to zrobił zdjęcie ze statywu przy czasie 1/200 i przysłonie 1.8 i twierdzi, że cały czas ma tą obwódę. Panowie ja mam taki sam obiektyw i nie mam aż takich problemów tu sie rozchodzi o 1299zł !!!! Kolega chce się upewnić czy poprostu jakiejś lipy mu nie sprzedali.

Prosze o wyrozumiałość.
    Zdjęcie jest ewidentnie ruszone może ze statywu zrobione ale nieumiejętnie , czy używał wężyka ? ręką przy wyzwalaniu można łatwo poruszyć choć czas 1/200 wydaje się ok.
    Tu masz test tego obiektywu ( moim zdaniem obiektyw bardzo dobry) z uwzględnieniem aberracji: http://optyczne.pl/17.5-Test_obiekty...omatyczna.html

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Skoro ze statywu, to poruszenie wyniknęło być może od klepnięcia lustrem, bo też na takie wygląda ('rozmazanie' góra dół)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Tu masz test tego obiektywu ( moim zdaniem obiektyw bardzo dobry) z uwzględnieniem aberracji: http://optyczne.pl/17.5-Test_obiekty...omatyczna.html
    No ale "testerzy" na optycznych piszą tylko część prawdy, bo to szkło ma niewielkie CA ale tylko w obszarze ostrości. Nieostrość przy f/1.8 bardzo często wygląda tak jak na tym samplu z powodu dużego LCA. 100/2.0 ma dokładnie to samo, dopiero 135L daje piękny kolorystycznie i wolny od LCA bokeh.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Powiedziałem aby kolego poszedł jutro w mały plener i przetestował w normalnych warunkach oświetleniowych. Moim zdaniem będzie dobrze, chyba mam racje nie?

Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów