dasz rade 50mm,
takie zdjecia nawet lepiej robic wlasnie przy takiej ogniskowej bo jesli robi sie czyms szerokim to zawodnicy stojacy po lewej i prawej stronie zamiast patrzec prosto musza patrzec w lewo lub prawo w obiektyw
dasz rade 50mm,
takie zdjecia nawet lepiej robic wlasnie przy takiej ogniskowej bo jesli robi sie czyms szerokim to zawodnicy stojacy po lewej i prawej stronie zamiast patrzec prosto musza patrzec w lewo lub prawo w obiektyw
Jak masz miejsce to wal 50-tką, bo 28-90 to straszny shit. Szerzej ale kosztem ostrości, zniekształceń, blików itd.
a na przyszłość kup coś szerszego :-) Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Zastanawia mnie planowana sceneria wykonywanego przez Ciebie zdjecia. Pilkarze na tle budynku klubu sportowego beda wygladac sztucznie.To tak samo jakbys chcial ustawic mysliwego z trofeum na grzbiecie na tle Zwiazku Lowieckiego.Koniecznie zaplanuj sesje na plycie boiska
Pozdrawiam
Zwołaj jutro na przerwie z 20 osób z klasy i sobie wypróbuj, to będziesz miał rozeznanie ile potrzebujesz miejsca z 50mm (x1.6) tj 85mm.
Przy okazji pamiętaj, żeby porobić więcej klatek bo na pewno zajdzie potrzeba przeklejania w PSie ocząt piłkarzy, żeby wszyscy mieli otwarte na finalnym zdjęciu![]()
Też często robię takie fotki i absolutnie się z powyższym stwierdzeniem nie zgadzam.
- weź 50 (na murawie miejsca dość, by odsunąć się jak daleko potrzeba)
- f5,6 to optimum (max ostrość i wystarczająca głębia)
- statyw możesz wziąć, ale spokojnie dasz radę z ręki (najwyżej trochę zwiększysz iso by zachować bezpieczne czasy)
- zrób serię zdjęć (jeden zamknie oczy, drugi akurat coś powie...)
Wbrew pozorom największym problemem jest ładna słoneczna pogoda, bo dostajesz ekstra głębokie cienie (oczy i nos). Ideał to lekko pochmurny dzionek.
f5,6, 1/100, iso jakie będzie trzeba i po problemie.
Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
A to ma być chwilkę przed meczem? Jak tak, to poproś ich, by ustawili się w jakimś konkretnym miejscu - bo jeśli np podejdą za blisko (bo tak akurat im wyjdzie) a za Tobą będzie już tylko wk...cy się trener i ławka rezerwowych, to możesz nei mieć gdzie się odsunąć.
Ale jeśli to nie przed meczem a np przed treningiem to luzik.![]()
Tak, to będzie przed meczem. Myślę, że ustawię ich gdzieś w centrum płyty, więc pole manewru będzie spore. Inna sprawa to pogodaWłaśnie wróciłem z Koncertu Dla Wolności http://www.dlawolnosci.pl/index.php?...d=27&Itemid=39, pogoda fatalna, frekwencja taka sama jak pogoda. Mam nadzieję, że jednak jutro przed południem nieco się przejaśni...
Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 03-10-2008 o 21:57
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
Jeśli masz możliwość, pożycz od kogoś lampę (580-ka najlepiej, ale na bezrybiu i rak ryba), ustaw towarzystwo, może być nawet pod słońce czy coś, tak, żeby w tle mieć ładne chmurki, skoryguj ekspozycję o 1-1 i 2/3 EV, o tyle samo podnieś ekspozycję lampy, i wio... (Jeśli masz czas, zrób kilka prób z różnymi wartościami korekcji).
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.