widzialem te ruiny przejezdzajac tam kiedys - bedzie juz z pol roku
kiedys huta zajmowala ogromny teren, dzis jest juz w zasadzie zlikwidowana.. teren byl tak eksploatowany ze jeszcze jakies 15 lat temu byla tam pustynia - po prostu zadna roslina tam nie dawala rady.. wiem, ze znajdowaly sie tam budynki administracyjne/dyrekcyjne o dosyc ciekawej architekturze.. troche dalej sa juz bydynki przemyslowe.. nie wiem ile z tego jeszcze stoi wiec jedziemy troche w ciemno..
z drugiej strony (czyli od szopienic) tez jest sporo pozostalosci po hucie (niektore budynki byly objete ochrona konserwatora zabytkow ale tez nie wiem czy jeszcze w ogole staja).. kiedys tam trafilem gdy skradziono mi auto i w tych ruinach urywal sie slad.. ale to juz historia do zubrowki
w kazdym razie miejsce warte odwiedzenia i sprawdzenia co jeszcze stoi.. zobaczymy tez w jakim jest to stanie bo w odroznieniu od cementowni w Jaworznie - tu chyba wikszosc budynkow byla z cegly wiec ryzyko wchodzenia do srodka moze byc wieksze.. najwyzej bedziemy losowac kto wchodzi pierwszy :wink:
ps. zwazywszy jeszcze na lokalizacje, stopien bezrobocia i "tworczej przedsiebiorczosci" mieszkancow lepiej bedzie tez stosowac sie do zasady "chodzmy wspolnie, to nam nikt nie c...."![]()