Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: "Odkurzanie" negatywów

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    ja mam taki sposób na wygięte filmy gdy je potnę po 6 klatek to skladam je w ciezka książke i się prostują
    przy następnej okazji wypróbuję
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    XLesio

zdjęcia robione Fd 50/1,8 SC na przysłonie f4 lub5,6 .Film Kodak Color Plus 200.
    labu nie zmieniam bo nie ma na co ,w pobliżu są dwa i ten drugi jeszcze gorzej,a do miasta aby oddać filmy nie uśmiecha mi się jeździć specjalnie,już niebawem będę sam wywoływał filmy .

Odnośnie tego błedu w sofcie o którym mówisz to widze że Epson troche zakombinował ,bo to co pokazałeś ,w Silver Fast także występuje gdy zamocno ustawisz RSD czy jakoś tak się to zowie, czyli układ usuwania wszelkich syfów ze skanu,ale z odszumianiem nie ma to nic wspólnego IMO.Fakt że efektem ubocznym działania RSD jest wymiękczenie obrazu czyli zarazem złagodzenie ziarna.Może połączyli 2 w 1
    W SF najpierw robi się preskany i dopiero można przejśc do skanowania,dla osób trzymających materiał niepocięty tak jak ja ,jest to wada w typie skanera który posiadam ponieważ robi mi 36 preskanów i po tym mogę zacząć dopiero zasadnicze skanowanie.Skaner akurat posiada własny mechanizm przeciągowy i film jeżdzi w nim z tym oprogramowaniem strasznie we wszystkie strony.Cena tez nie za fajna bo ok 200EUR za program który mało dodaje do jakości w porównaniu do tego co mam.Jedynie posiada ICE do usówania syfów ,ale skuteczność tego typu softu mocno dyskusyjna.
    SF wspomaga tylko te lepciejsze skanery ,do niższej półki nie ma tego oprogramowania ,przynajmniej tak było kiedyś.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 08-10-2008 o 00:02 Powód: Automerged Doublepost
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Co do ziarna to szczerze mówiąc takie ziarna babolki to zauważyłam, że wychodzą mi na większych czułościach i w partiach/cieniach (widocznie gęstość skanera już nie wyrabia). Co prawda już zdążyłam się przyzwyczaić hrhr

Kolory ustawiam zawsze recznie (no prawie ;D najpierw auto a potem regulacja manualna) za pomoca softu epsonowego. Niestety miewam problemy ale musze przyznac ze na tym filmie bylo bosko! Niestety zmartwie cie bo juz nie moge nigdzie dostac tego negatywu jest jedynie dostepny w czulosci ISO 200

No i w sumię dziękuję za uznanie ale szczerze mówiać tegpo dnia mialam chyba dobry dzien na foto bo poza nia to zdjecia wychodza mi średnio.
    Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    Jedynie posiada ICE do usówania syfów ,ale skuteczność tego typu softu mocno dyskusyjna.
    SF wspomaga tylko te lepciejsze skanery ,do niższej półki nie ma tego oprogramowania ,przynajmniej tak było kiedyś.

A to racja muszę przyznać! Robiłam skan jakichs klatek wlasnie na skanerze epsonowskim z ICE'm niby plaszczakiem ale tym juuz takim grubszym/ z wyzszej polki W każdym razie jedyną różnica w porownaniu do mojego eps v200 to była wlasnie gestosc i brak ziarno/baboli w ciemnych partiach obrazu, poza tym ziarno/ostrosc na oko identyczna. Jak wroce do domu, to poszukam tej plyty ze skanem z tego epsona i wkleje wam dla proownania z miom skanem....jak znajde oczywiscie
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 08-10-2008 o 00:05 Powód: Automerged Doublepost
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Paenka

Nie ma co się zniechęcać do fotografi tradycyjnej (analogowej) poprzez słabość sprzętową skanerów,nie mówie o płaskich bo posiadam czysto fotgraficzny i to dobry ,ale także o bębnach ,wprawdzie nigdy nic nie skanowałem na bębniaku ale z sampli pokazujących ich możliwości poprawa na korzyść niewielka.
    Ja osobiście uważam że końcowym produktem fotografi jest obraz na papierze a nie skan ,który jest efektem podglądowym czy do pokazania w internecie.I w tym fotografujący cyfrowo mają przewagę bo żaden skaner z małego obrazka nie da lepszego obrazu wyświetlanego na monitorze komputera niż zdjęcie cyfrówką,sytuacja zmienia się radykalnie gdy przychodzi do przeniesienia obrazu na papier ,szczególnie w większym formacie.Plotery wielkoformatowe mają jakość podobną do zdjęć z gazet kolorowych z przed dwudziestu lat,a do niedawna były tylko dwie naświetlarki laserowe w Polsce Dursta (W-wa i Tychy) którę można powiedzieć jako tako podskoczą powiększeniu z kliszy małoobrazkowej wykonanej na powiększalniku .

Ziarnobabole jak to ujmujesz czli ich zminimalizowanie i oddanie większej ilości szczegółw w cieniach to zdaje się sprawa multiskanu (skanu wieloprzebiegowego),ja tego nie używam bo skanowanie robi się bardzo czasochłonne na moim sprzęcie
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 08-10-2008 o 00:33

Domyślnie

a ja nie wiem co to znaczy multiskan? Nawet nie wiem czy ja mam taką opcję wybrać lub nie wybrać

Powiem wam anwet, ze zrobilam kilka odbitek z tego co skanowalam do formatu 15x 21 no i nie jest najgorzej jesli chodzi o kolory i kontrasty do zdecydowanie lepiej niz jak z kliszy bo ja sama sobie ustawilam , troche niestety ostrosc leci

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...ale także o bębnach ,wprawdzie nigdy nic nie skanowałem na bębniaku ale z sampli pokazujących ich możliwości poprawa na korzyść niewielka.
    Jeśli nie spróbujesz to się nigdy nie dowiesz.
    Jak dla mnie, pomiędzy plaszczakami czy nawet dedykowanymi do 35mm a bębnem istnieje przepaść. W sieci można znaleźć sporo odpadów, więc tym bym się nie sugerował .

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeśli nie spróbujesz to się nigdy nie dowiesz.
    Jak dla mnie, pomiędzy plaszczakami czy nawet dedykowanymi do 35mm a bębnem istnieje przepaść. W sieci można znaleźć sporo odpadów, więc tym bym się nie sugerował .
    Wklej jakieś sample jak możesz z bębna i to samo zdjęcie z innego skanera.
    Raczej nie mam możliwości kupienia skanera bębnowego ze względu na jego wielkość ,ale jak Twoje przykłady mnie przekonają to może zaczne korzystać z takich usług w wyspecjalizowanym zakładzie.
    Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    a ja nie wiem co to znaczy multiskan? Nawet nie wiem czy ja mam taką opcję wybrać lub nie wybrać

Powiem wam anwet, ze zrobilam kilka odbitek z tego co skanowalam do formatu 15x 21 no i nie jest najgorzej jesli chodzi o kolory i kontrasty do zdecydowanie lepiej niz jak z kliszy bo ja sama sobie ustawilam , troche niestety ostrosc leci
    Multiscan to skanowanie tej samej klatki kilka razy aby uzyskać lepsze odwzorowanie w ciemnych partiach obrazu,nie każdy skaner czy oprogramowanie wspomagające skanowanieto ma tę funkcje.

wklej te przykłady o których wspominałaś ,chętnie zobaczę.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 08-10-2008 o 20:18 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

nie ma sprawy ale to dopiero w weekend bo jestem na studenckim wygnaniu

a Bagnet tu w CB juz wklejal te przyklady...gdzies byl taki watek trzeba poszukac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wkleję to samo jeszcze raz. Więc wygląda mniej więcej tak:

Pełny kadr
    I wycinek 1:1 przy 4000dpi

Szczegółowość trzyma się nawet nawet, pomimo f/16 , ale co najważniejsze wyciągnął wszystkie detale z cieni oraz świateł. Praktycznie to samo co można zobaczyć na podświetlarce.

Nie wiem jak to u Was wygląda... niedawno padł mi monitor i póki co męczę się z laptopowym LCD i gimp'em .
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 08-10-2008 o 22:15

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bagnet 007

dzięki ,widziałem ten sampel w innym wątku,tylko czy może masz skan tej klatki z innego sakera niż bęben?,to mnie bardzo interesuje,dwa skany tego samego obok siebie.

Ogólnie to fajny klimat na tym zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 08-10-2008 o 22:18

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak widziałem ,ale to zdjęcie zrobione na slajdzie i to w dodatku ISO 50.Mnie by bardziej intersowało zobaczyć tę samą klatke z bębna i zwykłego skanera.

Do weekendu już nie długo..............
    Aj, tak to niestety nie mam choć zobaczę co da się zrobić.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów