dzięki ,wykonałeś kawał dobrej i czasochłonnej roboty,pierwsza rzecz jaka mi się rzuca w oczy ,to to ,że masz bardzo czysto obrobione materiały,ja po odebraniu negatywu z labu miałbym 10x tyle rysek i paprochów na skanach.Porównanie skanu z odbitki i negatywu jest ciekawe ,obrazy są bardzo podobne pod względem ziarnistości wręcz takie same,są uchybki w kolorystyce,na skanie ze zdjęcia gdy sie doda nieco żółtego aby wyrównać poziomy zieleni,kwiat robi się bardziej kremowo-ciepły,jak wyglądał na żywo to tylko Ty możesz wiedzieć ,zresztą mamy po drodze proces odbicia na papier.W każdym razie jakość skanowania odbitki jak najbardziej dla mnie dobra co mnie cieszy.Zdjęcie z negatywu ma na listkach kwiatka (z prawej strony) widoczną dyspersje ,czego nie ma na skanie z papieru. B&W tak sobie z odbitki,negatyw za to bardzo ładnie.Proszę powiedz mi jeszcze tylko czy w Twoim skanerze jest możliwość zmiany ręcznie autofokusa czy tylko nastaw automatyczny,pytam bo w porównaniu z moim na pokazanych przykładach wychodzi jakby bardziej miękkie ziarno.W każdym razie po tej demonstracji jestem zachęcony do zakupu jakiegoś płaszczaka.