Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 79

Wątek: "Odkurzanie" negatywów

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jak mam swoje b&W to wiadomo ze sie delikatnie je wywoluje i sa czyste.
    Jak daje do labu C-41 to mowie zawsze zeby nie ciac filmu tylko delikatnie go zwinac i wlozyc do koperty, taki film tylko na poczatku lub koncu ma ewentualnego palucha lub pylki. Wole sam w domu delikatnie pociac na paski.
    Kiedys usuwalem pylki w PS, ale teraz do C-41 wlaczam ICE skanera - 3x dluzej trwa skanowanie, ale dla oczu zdrowiej, bo nie musze siedziec z tym w PS.
    Jak sa upierliwe przyklejone pylki - to uzywalem kiedys plynu Hamy do czyszczenia negatywow i slajdow. Nazywa sie to Photo-Negative Cleaner. Biala buletka z rozpylaczem. Potem przecieralem scierka od oklularow czy inna mikrofibra.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Rexair ma na to patent i dlatego brak podobnych ustrojstw na rynku.
    A przed napisaniem tego spróbowałeś wpisać w googla 'camel hair brush' ?

Widzę że w zagranicznych sklepach hobbystyczno-malarskich całkiem sporo tego .

A przy okazji dowiedziałem się że wcale nie są robione z wielbłąda .

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Szwayko, różnica polega na tym, że jak rozumiem większość procesu przeprowadzasz w domu? Więc masz większą kontrolę.. Zresztą ja do jakości swojego labu też nic nie mam. Robię tylko na fuji, a zaraz pod bokiem mam starego fachurę ze sprzętem tej firmy.

Rzecz raczej w kliszach które leżały parę tygodni, i oczyszczaniu tych klisz tuż przed samym skanowaniem. Kombinowałem z różnymi antystatykami, ale irytująco regularnie wrzucam w skaner film z jakimiś paprochami. Nie zawsze to widać na prescanie, a ponieważ skanuję na 9600dpi - strasznie frustrujące jest znalezienie po godzinnym skanowaniu jakiegoś włókienka..

pplecke - dzięki za linki Możliwe że zaryzykuję ten sprej z czarnobiałego

edit:
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A w takim razie z czego? I jeszcze jedno Vitez - dla mnie też nazwa "Camel hair brush" nie byłaby wcale taka oczywista
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 02-10-2008 o 09:38
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    ponieważ skanuję na 9600dpi - strasznie frustrujące jest znalezienie po godzinnym skanowaniu jakiegoś włókienka..
    Może troszkę OT, ale 9600dpi ?!

Miasto

Domyślnie

wiedziałem że gdzieś się walnę

Zwiększyłem ostatnio rozmiar z 4800 (tego akurat jestem pewien na następny szczebel. A że wygląda to tak: 4800/xxxx/12xxx ,to założyłem że to 9600 [ale przy drugim rzucie oka to już nie jest takie logiczne ]
    Prawda jest taka że nie pamiętam wartości, a sprawdzę ją dopiero po powrocie z pracy
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A przed napisaniem tego spróbowałeś wpisać w googla 'camel hair brush' ?

Widzę że w zagranicznych sklepach hobbystyczno-malarskich całkiem sporo tego .

Nie sprawdzałem, bo nie miałem takiej potrzeby. Poza tym napisałem o czymś, co istnieje w 'segmencie' odkurzaczy (tam Rexair ma patent i żadna inna firma 'odkurzaczowa' nie oferuje takiego rozwiązania), a nie w 'segmencie' akcesoriów fotograficznych. Bo to tak, jakby porównywać stabilizator w obiektywie ze stabilizatorem armaty w czołgu T-72:wink: Niby dwie różne rzeczy, ale o to samo chodzi

A tak na marginesie: wkurzają mnie puste posty nic nie wnoszące do meritum, nie mające żadnej wartości informacyjnej, co jest, niestety, przypadłością naszych polskich forów. Po co pisać coś, czego lepiej w ogóle nie pisać? Toż to żadna polemika, ani żadna wiedza. Śmichy-chichy i rózne uszczypliwości powodują rozdymanie wątku, a nie rozwiązują problemów, z którymi się zgłaszają ludzie.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

XLesio i inni

zobaczcie tę stronkę ,wprawdzie o czyszczeniu negatywów nic nie ma ale są ciekawe spostrzeżenia odnośnie skanowania i właśnie dlatego cisnę Cie na skan z odbitki.

http://www.photoscientia.co.uk/Grain.htm
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Xlesio w fotonegatywie to jest wlasnei taki spray
    http://www.fotonegatyw.com.pl/cgi-bi...psz=10082&pcz=

dodam jeszcze ze robiac zakupy u tego pana na allegro placi sie mniej za wysylke
    http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3490131

BTW wbrew pozorom PP to to samo co PS ale z innymi nazwami Poki co nie ma problemu z przekladaniem tutoriali z PSa na PP. Fakt, ze jest mniej pedzli itp ale w necie pelno linkow jak importowac je do PP No a druga rzecz, ze ja staram sie nie ingerowac zbytnio w zdjecia wiec PP jest idealny
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 02-10-2008 o 21:04
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto

Domyślnie

Paenka, jeszcze raz dzięki za radę!

a jeśłi chodzi o:
    wbrew pozorom PP to to samo co PS ale z innymi nazwami
    No to po raz kolejny mam nauczkę, żeby przed wyrzuceniem $ zapytać mądrzejszych od siebie W rezultacie stanę się szczęśliwym posiadaczem programu, którego będę pewnie wykorzystywał w 2-3%

analogforever
    - fayny tekst Siadam właśnie do przy_obiadowej_lektury, a w weekend zabieram się za porównanie scanów z negatywów i odbitek.

-------------------------------------------------------------------

A wracając do niedowierzań naszego kolegi..
    Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Może troszkę OT, ale 9600dpi ?!
    Tak Bagnet007, da się skanować w 9600dpi

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Xlesio w moim v200 tez jest 9600 ale u mnie to juz nie jest realna rozdzielczosc tylko interpolowana niestety :/
    NNie wiem jakim portalu ale czytalam recenzje mojego epsona i okazuje sie ze sensowne zwiekszanie rozdzielczosci konczy sie na progu 2400 gdyz powyzej juz nie ma takiej dynamiki jakości przy zwikeszaniu rozdzielczosci jesli u ciebie jest inaczej to zazdroszcze aczkolwiek w wiekszosci wypadkow ograniczam sie do pojedynczych klatek bo to przecie ztroch etrwa ?

BTW ja nie twierdze, ze ci sie nie przyda ten PS Ja tylko napisałam do czego ja używam i ile mi się udaje z PP wycisnac...pewnie da sie i wiecej ale nie czuje takiej potzeby ani nie potrafie...jeszcze

btw czy na twojej szybie od wewnatrz gdy swieci lampa i patzysz pod katem tez sa jakies takie jakby albo przymatowienia albo mgielka czy cos?
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 02-10-2008 o 23:31
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów