Zrobiło się małe zamieszanie. W każdym razie postaram się w weekend, korzystając z uprzejmości znajomego wsadzić tę klatkę do płaskiego Epsona.
Wielka jest.
Ale różnica moim zdaniem jest dopiero przy skanowaniu slajdu. Negatyw jest na tyle mało gęsty, że skaner płaski lub ,,dedykowany'' spokojnie się przebija przez cały zakres i odwzorowuje. Problem może być jedynie z ostrością.
Ooo... zeskanuj nawet mały obrazek Provii 100F, na 3200-4000DPI.Ja osobiście uważam że końcowym produktem fotografi jest obraz na papierze a nie skan ,który jest efektem podglądowym czy do pokazania w internecie.I w tym fotografujący cyfrowo mają przewagę bo żaden skaner z małego obrazka nie da lepszego obrazu wyświetlanego na monitorze komputera niż zdjęcie cyfrówką
To coś ponad 20Mpx. Cyfrówki dopiero dogoniły mały obrazek (przy danych warunkach, czyli dobry materiał, dobrze naświetlony i dobry skan)
Zgadzam się, jedynie z uwagą, że ta przepaść jest dla slajdów.
6x7 skanuję Epsonem v700.
Slajdy z tego mi się nie podobają. Problem jest przy krawędziach z dużym kontrastem jasny / ciemny. Pojawia się jasna smuga po tej ,,ciemnej'' stronie, w dodatku zależne to jest od miejsca na skanerze w którym slajd leży, czyli problem jest z obiektywem sensora i / lub układem luster.
W małej rozdzielczości jest przyzwoicie, ale do większych powiększeń czy innych poważnych zastosowań zanoszę na bęben.
minek
na slajdach nic nie robie,widze natomiast że też jesteś z Łodzi,podpowiedz gdzie mają skaner bębnowy,zaniose coś na próbe i bedzie wszystko wiadomo, przynajmniej dla mnie.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
no właśnie, gdzie w łodzi i w jakiej cenie?
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Skanowałem tutaj:
http://proscan.com.pl/ , na Wólczańskiej.
Pan się bardzo ucieszył, że ktoś jeszcze slajdy mu przyniósł do skanowania i mógł uruchomić ten ogromny skaner (-:
Jest _raczej_ drogo, liczą za megabajt, a ustala się nie rozdzielczość skanu lecz docelowy rozmiar pliku.