Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Smuga a potem postac ostra - Jak to zrobic?

Coś już napisał
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie Smuga a potem postac ostra - Jak to zrobic?

witam
    chce taki eksperyment zrobic w nocy
    a mianowicie
    mam zamiar zrobic tak ze na poczatku osoba pozostawia slad czyli smuge i na koncu widac juz ostra postac
    Jak to zrobic?
    Mam eosa 350D i slyszalem ze mozna tak zrobic tylko jak? czy to ustawia sie blysk na druga kurtyne migawki czy jak? jeszcze nie opanowalem dobrze aparatu.
    z gory dziekuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg801
    czy to ustawia sie blysk na druga kurtyne migawki czy jak?
    Dokladnie, mozna taki efekt uzyskac za pomoca blysku na druga kurtyne. Mozesz wlaczyc ta funkcje w Custom Functions - doczytasz w instrukcji.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mozna tez poprosic aby ta osoba przeszla, pozniej sie zatrzymala i stala nieruchomo...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Coś już napisał
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

wiem czytalem o tym i wiem jak to sie wlacza czyli ustawiam aparat na statywie i wciskam spust migawki na porzuszajaca osobe tak?aparat sam to robi? na jakich ustawieniach (migawka, przyslona ISO)mam zrobic bo to bedzie nocna fotka ulica pusta i postac w ruchu?

musze napisac ze jeszcze takich zdjec nie robilem a przydadza mi sie praktyczne porady

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

NO to ustaw dużą przesłonę (by osoba nie wypadła ze strefy ostrości). I długi czas naświetlania, by ta osoba zdążyła iśc. No i idźcie wieczorem/nocą najprościej.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wieczor, noc, iso100, F okolo 16, lampa zewnetrzna, blysk na druga kurtyne, tryb Tv, czas - zalezy ile ta osoba ma isc, jaka smuge chcesz... od 1 sek do 10 na przyklad poprobuj, oczywiscie statyw, lampe wez z korekta sily blysku np na -1 jesli osoba ta bedzie sie zblizac do aparatu bo wtedy moze przysmazyc (choc E-TTL II moze dac rade nie wysmazyc - jeszcze nie probowalem).

Aha - przenosze do Techniki robienia zdjec.

Dopiero zaczyna Awatar kekacz
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Przy iso 100 przyslona 16 w nocy to przewaznie za duzo zeby cos zlapac, chyba ze osoba fotografowana bedzie sie poruszala 0,5 km/h

Do autora, masz cyfre przeciez, przetestuj rozne waria(n)ty przyslony i bedziesz wiedzial, napewno nie zbiedniejesz.
    Canonet GIII 17 QL

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Możecie poprzeć to jakimś fotoprzykładem - mam w tym tygodniu biometr niekorzystny i kumam gorzej od żaby a ciekaw jestem o co chodzi z tą smugą.
    mozna goscia podpalic i jak bedzie biegl w strone obiektywu to bedzie zostawial smuge

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Możecie poprzeć to jakimś fotoprzykładem - mam w tym tygodniu biometr niekorzystny i kumam gorzej od żaby a ciekaw jestem o co chodzi z tą smugą.

.
    A fotografowales samochody noca ? Tez zostawiaja takie "smugi" Na zdjeciach nocnych (np. architektura) jak chodza ludzie a ma sie calkiem krotki czas to widac za nimi takie smugi czlowieko-podobne. Kurcze, lepiej nie umiem tego wytlumaczyc
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uprawnienia umieszczania postów