Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Statyw - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Mieszany widok

Erenest_J
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie ma nic godnego. Możesz wydać teraz te 300-400 zł i będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Za złom kupiony za tą kwotę dostaniesz przy odsprzedaży max 150zł i potem kolejne parę stówek będziesz musiał dołożyć do porządnego statywu. A ile się przy tym stresów najesz że niby masz statyw a zdjęcia nadal poruszone wychodzą .
    Naprawdę na własnych pieniądzach chcesz się przekonać że oszczędny traci, bo kupuje dwa razy, czy jednak dozbierasz do porządnego sprzętu?
    Dobrze prawi . Piwo koledze !
    Ja tez zacząłem od statywu za stówkę , bo lekki i fajny ...
    Potem były czasy zbierania na Sherpe i jak juz miałem kase poradziłem się kumpla i .....
    Czekałem kilka miesięcy - od tygodnia mam 190XproB z głowicą 804RC za 630zł ( sklep w stolicy ) . Różnica w cenie ok 300zł , rożnicy jakościowej nie podejmuję się ocenic bom laik ale przynajmniej mam spokojny sen .

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erenest_J Zobacz posta
    ... z głowicą 804RC ...
    Raczej 804 RC2 a nie 804 RC.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał Awatar sleep
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sleep Zobacz posta
    czy taki zestaw spełni moje oczekiwania:

Zestaw 1:
    Głowica:
    http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=5211
    czy
    http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=7382

Statyw:
    http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=7793

Kwota: 664 zl brutto
    Dla osoby o Twoim wzroście (1.84 m) polecał bym zamiast modelu Manfrotto 190XPROB model 055XPROB. Po rozłożeniu 190XPROB jego wysokość wynosi 146 cm, natomiast wysokość 055XPROB wynosi 176 cm czyli 30 cm więcej. Moim zdaniem warto dołożyć do modelu 055XPROB (różnica w cenie ok. 100 zł) i cieszyć się większą wygodą obsługi. Jeżeli chodzi o głowice 3D to model 804RC2 jest dobrym wyborem i w połączeniu z nogami 055XPROB tworzy komplet prawie idealny.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 02-10-2008 o 16:48
    EOS + Speedlite

fotovideo
    Guest

Domyślnie

ostatnio kolega poprosił mnie o doradztwo w tej kwestii - dobry i porządny statyw, do 400, z tym, że nie stać go na Manfrotkę, a velbonik za cienki w uszach. bez problemu znalazła się recepta. firma która skopiowała Gitzo, może nie śrubkę w śrubkę, ale w 95% jeżeli chodzi o wykonanie i materiał.

mowa tu u BENRO!

ściągnąłem mu Benro aluminiowe A-258. cztery sekcje, udźwig 8kg, wysokość po rozłożeniu 165cm! solidnie wykonane. jako, że bardzo dobrze znam Gitzo, to model ten przypomina mi ( w 90%) wersje mountainerów (seria GT1541)! co by tu powiedzieć - solidna kopia Gitzo! solidna to skromnie powiedziane!! oj te żółte rączki!!

co do głowicy - to polecam Benro BH-1. Z prostej przyczyny - solidna - metalowa, prosta, lekka z dużym udźwigiem!

i teraz najważniejsze: cena!! kolega zapłacił za to 292 PLN+135 PLN. Przekroczył nieznacznie kwotę 400 PLN, ale w cenie ma jeszcze do tego solidny pokrowiec (kopia pokrowca Gitzo GE1xP)! efekt jest taki, że sprzedałem już kolejne 3 takie zetawy a i przy okazji sam sobie taki kupiłem

I za to kocham chińczyków :grin:

porównując ten zestaw do Manfrotki (np. 055proxb) widzę kilka zalet Benro!
    - lżejszy, niby 20dkg ale zawsze coś
    - solidniejsza kolumna!
    - uszczelnione pokrętła
    - i oczywiście ta cena!! 292 PLN do 500złociszy!! szok

postaram się podrzucić mały teścik Benro i kilka fotek - Benro w akcji

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotovideo Zobacz posta

postaram się podrzucić mały teścik Benro i kilka fotek - Benro w akcji
    Podrzuć... Miałem już w rękach Gitzo 3541LS (za $741) i ogromną chęć kupienia go, niestety musiałem odpuścić z powodu konieczności kupna nowego korpusu, a że to tego co mam 055ProB zaczyna być za słabe, myślę o jakimś Benro który imituje Gitzo z serii systematic...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

fotovideo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Podrzuć... Miałem już w rękach Gitzo 3541LS (za $741) i ogromną chęć kupienia go, niestety musiałem odpuścić z powodu konieczności kupna nowego korpusu, a że to tego co mam 055ProB zaczyna być za słabe, myślę o jakimś Benro który imituje Gitzo z serii systematic...
    zajefajny statyw. szeroka płyta, stabilny, węglowy, kawał dobrego statywu z możliwością obciążenia do 18kg (dla niedowiarków wieszałem na nim 50kg odważnik!! ), ale niestety kosztuje (2100PLN). co do Benro to jeszcze nie skopiowali wersji Gitzo Systematic i widzi mi się że nie skopiują:-|. chyba chodzi o prawa patentowe, wypuszczenie przez Benro wersji systematic mogłoby skończyc się ściganiem po sądach. tak mi się wydaje. pozostaje wersja podobna do Gitzo GT2541 czyli - Benro C-457 lub Benro C-458 (jedne z the best statywów Benro). Max obciążenie 12kg. czyli można poszaleć.

chętnie podlinkuje kilka fotek tego statywu w niedzielę/poniedziałek.

a manfrotka 055proB i wersja 055 pro xB wcale nie jest taka dobra (ciężki, mało stabilny, znalazłoby się jeszcze kilka minusów ). kwestia dobrej reklamy, marketingu i świetnej pracy jaką wykonuje tu M. i 055 sprzedaje się jak świeże bułeczki.
    Ostatnio edytowane przez fotovideo ; 11-10-2008 o 09:57

Uprawnienia umieszczania postów