ale nie da sie ukryc, ze to jest spory koszt i do focenia raz na miesiac jest to dosc droga przyjemnosc. zaleta jest waga, bo to w sumie tylko 2kg (w odroznieniu od blisko 4kg zestawow Manfrotto w podobnej cenie) a udzwignie spokojnie 70-200/2.8.
ww. zestaw jest mniej wiecej tej wysokosci, ze jak wyciagniesz calkiem nogi, to celownik powinien Ci wypasc powyzej poziomu oka - a zapas dobrze jest miec. ja mam 172 i przy wyzszej o glowicy (MF 222) nie wyciagam nog do konca, bo wtedy ledwo siegam do celownika.
nogi sa 10cm nizsze ale tez powinny wystarczyc. glowica, to juz niestety inna bajka, zupelnie innej klasy niz powyzsze Benro.
znacznie tanszym i zupelnie sensownym rozwiazaniem jest cos w ten desen: http://foto-net.pl/sklep/produkt2117...pa-800-RF.html
mialem osobiscie Sherpe 600R, dawalem jej w kosc kilka razy w miesiacu, w tym przeszla kilka kontrol na lotniskach (a tam sie nie patyczkuja i rowno tluka statywy) i dawala rade. jesli chodzi o stabilnosc to tez bez zastrzezen - 70-200/4 na tym bez problemu stalo. nie sadze, zeby 70-200/2.8 sie nie utrzymalo.
potwierdzam też użytkuję coś podobnego -Sherpa Pro CF-535 (ma klamry zamiast pokręteł) aktualnie z Giottos MH-1001 - lekkie sztywne ma kolce i gumy, rozkładam czesto w wodzie.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień