Nie chciałem być aż tak bezpośredni jak Vitezale ta mądrość życiowa bardzo często się sprawdza i sam się również o tym przekonałem choć nie na statywach, a na obiektywach, a to bardziej boli niż dołożenie 200 PLN do porządnego statywu
![]()
Nie chciałem być aż tak bezpośredni jak Vitezale ta mądrość życiowa bardzo często się sprawdza i sam się również o tym przekonałem choć nie na statywach, a na obiektywach, a to bardziej boli niż dołożenie 200 PLN do porządnego statywu
![]()
A Velbon Sherpa 600R ? Tylko waży swoje![]()
.
Z uporem maniaka twierdzę, że i tak każdy temat o statywach do jako-takiego sprzętu rozbije się o frotki 8)
IMO mając taki sprzęt i oszczędzając "głupie" ~300pln się na tym przejedziesz i wcześniej czy później zaczniesz przeklinać tą oszczędność.
Jeślli statywu używasz (i w takich warunkach o jakich piszesz), to sam już dawno powinieneś wiedzieć, że zakup stawywu za 300pln zakrawa na żart (wybacz ostre słowa, ale IMHO tak właśnie jest).
Wiem jaki to ból musieć wydać dobre dwa razy tyle (sam to przerobiłem, a tematów co najmniej kilka takich już było), ale obiektywnie to tylko jakieś 300pln. Jeśli wiesz, że statyw nie będzie się kurzył na półce, a ma dźwigać to co podajesz... uwierz na słowo - dozbieraj.
Kolega Krzychu może trochę się rozpędził, MF 190 będzie wystarczający (055 jest wyczuwalnie stabilniejszy, ale też większy, cięższy i droższy).
Jeśli koniecznie chcesz oszczędzić, to chyba tylko odpowiedniki MF z GoldPhoto lub Fancier/Calumet , które podobno są całkiem ciężkie/pancerne. Czy można polecić tutaj sprawdzonego Velbona Sherpę (?), hmm... standardowa głowica Sherpy mnie na przykład nie przekonuje, zwłaszcza przy pionowych kadrach.
Ostatnio edytowane przez APP ; 01-10-2008 o 20:31
Jeżeli masz taki budżet to spróbowałbym to ( chiński gitzo ale podobno porządny) : http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...wica-BH-1.html
A tu masz parę opinii : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4308
Dzięki za linki i opinie. Wiem wiem mądry Polak po szkodzie, ale uwierzcie mi nie stać mnie na statyw za 800 zł. Musze poszukać substytut (niestety). Mam skromny budżet i tyle, dlatego wszystkie inne zamienniki będą mnie cieszyły. Taka propozycja Benro jest dosyć ciekawa. Czekam na inne propozycje.
Pozdrawiam
40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl
ja tam jestem amatorem więc polecam sherpę. kumpel ma 200r - oglądałem i ze wszystkich amatorskich statywów oglądanych w MM i FotoJoker, to są chyba najlepsze. do mnie w piątek dojdzie 600n więc dopiero będę się cieszył. i mnie to wystarczy. pewno, że są lepsze - a może od czegoś trzeba zacząć.
canon
ja myślę ze opinia viteza nie musi byc juz po raz kolejny powtarzana. kazdy wie ze najlepiej wydac wszystkie oszczednosci - raz a porządnie i im drozsze tym lepsze. jednak nie kazdy moze sobie na to pozwolic. mnie osobiscie szlag trafia jak sobie mysle, ze mam dac 1000zł za trzy nogi + głowice. W jakim swiecie my zyjemy? Moje body nie jest tyle warte;/
Wiec ja proponuje ze jezeli ktos ma cos powiedzenia ciekawego (czyli mial/ma statyw do tych 400zł) i sprawuje mu sie dobrze to niech da znac.
Bilora 1122 jesli jeszcze gdzieś mozna dostać.Z głowicą poniżej 300zł.Solidna ,pewna głowica.Używam 055 i tą Bilorę. IMHO jest ok.Pozdrawiam.
dzieki wielkie, a ktora wersja tego 055? widze ze są cztery: http://eurocamera.pl/index.php. W sumie zastanawia mnie czy brać A czy B
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz