Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 85 z 85

Wątek: Statyw - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Zdaję sobie z tego sprawę, ze za 100 nie poszaleje, ale kupowanie głowicy za 200 czy 300zł do statywu za 300zł... ??:
    Dobrze, że zdajesz sobie sprawę z ograniczeń, niestety w miarę dobra głowica kosztuje więcej niż 100 zł, nie mamy na to wpływu a decyzja należy do Ciebie ...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdaję sobie z tego sprawę, ze za 100 nie poszaleje, ale kupowanie głowicy za 200 czy 300zł do statywu za 300zł... ??:
    A tam, gadanie. Do korpusu za 2000 nie kupisz obiektywu za 4000 bo nie warto?
    Nogi zmienisz, jak ci przestaną wystarczać, a głowica może zostać.
    Wbrew pozorom kiepska głowica może być najsłabszym ogniwem łańcucha. Mniej stabilny statyw zawsze można próbować dociążyć, a co zrobisz z kiepsko trzymającą głowicą?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

No właśnie - gwinty (mocowania do statywów) takich głowic są uniwersalne - standardowe?
    Bo też o tym pomyślałem, żeby teraz kupić lepszą głowicę, a za jakiś czas, gdy budżet podrośnie, a ja nauczę się/przyzwyczaję do statywu - to kupić lepsze nogi...?

Narazie do ślubniaków to wogóle nie korzystam ze statywu.

Potrzebny mi jest tylko i wyłącznie na wyjazdy z żoną, bo po ostatnich przygodach, kiedy na wycieczce do Berlina każdemu musiałem tłumaczyć, jak się ostrzy lustrzanką, a i tak większość zdjęć mamy nieostrych, albo kadry takie, że już się nie da nic z tymi zdjęciami zrobić, to doszedłem do wniosku, że do swojego starego statywu dokupię lepszą głowicę i będziemy sobie sami zdjęcia robili...

Stąd moja prośba.

Statyw będzie wożony w bagazniku samochodu, walał się będzie w różnych miejscach - dlatego mi szkoda więcej kasy wydawać na coś lepszego. Poza tym ma być lekki, bo nosić kloca wszędzie ze sobą to nie chcę... Mój stary (ten z tematu wątku) w miarę się nadaje, tylko głowica jest kiszka i chcę coś lepszego dokupić...

* znowu się rozpisałem
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No właśnie - gwinty (mocowania do statywów) takich głowic są uniwersalne - standardowe?
    Bo też o tym pomyślałem, żeby teraz kupić lepszą głowicę, a za jakiś czas, gdy budżet podrośnie, a ja nauczę się/przyzwyczaję do statywu - to kupić lepsze nogi...?
    O ile mi wiadomo - najczęściej występującym gwintem jest 3/8". Być może w niektórych wynalazkach trafi się też 1/4", czyli pasujący bezpośrednio do mocowania statywowego w aparacie.

Różnica pomiędzy nimi jest spora, w innym wątku linkowałem jak to wygląda w statywach Triopo, gdzie śruba jest uniwersalna:

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Odkopię trochę temat. Jestem już zdecydowany na manfrotto 190CX. Sądzicie, że warto dopłacić te 200 zł do wersji pro? Z suchej specyfikacji wynika, że jedyna różnica to kolumna wykonana również z włókien i bodajże magnezowe pozostałe elementy. To się niby przekłada na mniejszą wagę, ale różnica chyba jest nieodczuwalna. Czy ktoś ma jakieś praktyczne porównanie między obiema wersjami?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów