A tam, gadanie. Do korpusu za 2000 nie kupisz obiektywu za 4000 bo nie warto?
Nogi zmienisz, jak ci przestaną wystarczać, a głowica może zostać.
Wbrew pozorom kiepska głowica może być najsłabszym ogniwem łańcucha. Mniej stabilny statyw zawsze można próbować dociążyć, a co zrobisz z kiepsko trzymającą głowicą?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
No właśnie - gwinty (mocowania do statywów) takich głowic są uniwersalne - standardowe?
Bo też o tym pomyślałem, żeby teraz kupić lepszą głowicę, a za jakiś czas, gdy budżet podrośnie, a ja nauczę się/przyzwyczaję do statywu - to kupić lepsze nogi...?
Narazie do ślubniaków to wogóle nie korzystam ze statywu.
Potrzebny mi jest tylko i wyłącznie na wyjazdy z żoną, bo po ostatnich przygodach, kiedy na wycieczce do Berlina każdemu musiałem tłumaczyć, jak się ostrzy lustrzanką, a i tak większość zdjęć mamy nieostrych, albo kadry takie, że już się nie da nic z tymi zdjęciami zrobić, to doszedłem do wniosku, że do swojego starego statywu dokupię lepszą głowicę i będziemy sobie sami zdjęcia robili...
Stąd moja prośba.
Statyw będzie wożony w bagazniku samochodu, walał się będzie w różnych miejscach - dlatego mi szkoda więcej kasy wydawać na coś lepszego. Poza tym ma być lekki, bo nosić kloca wszędzie ze sobą to nie chcę... Mój stary (ten z tematu wątku) w miarę się nadaje, tylko głowica jest kiszka i chcę coś lepszego dokupić...
* znowu się rozpisałem![]()
Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów
O ile mi wiadomo - najczęściej występującym gwintem jest 3/8". Być może w niektórych wynalazkach trafi się też 1/4", czyli pasujący bezpośrednio do mocowania statywowego w aparacie.
Różnica pomiędzy nimi jest spora, w innym wątku linkowałem jak to wygląda w statywach Triopo, gdzie śruba jest uniwersalna:
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Odkopię trochę temat. Jestem już zdecydowany na manfrotto 190CX. Sądzicie, że warto dopłacić te 200 zł do wersji pro? Z suchej specyfikacji wynika, że jedyna różnica to kolumna wykonana również z włókien i bodajże magnezowe pozostałe elementy. To się niby przekłada na mniejszą wagę, ale różnica chyba jest nieodczuwalna. Czy ktoś ma jakieś praktyczne porównanie między obiema wersjami?
piątka, trochę szkła i gadżety