ostatnio kolega poprosił mnie o doradztwo w tej kwestii - dobry i porządny statyw, do 400, z tym, że nie stać go na Manfrotkę, a velbonik za cienki w uszach. bez problemu znalazła się recepta. firma która skopiowała Gitzo, może nie śrubkę w śrubkę, ale w 95% jeżeli chodzi o wykonanie i materiał.
mowa tu u BENRO!
ściągnąłem mu Benro aluminiowe A-258. cztery sekcje, udźwig 8kg, wysokość po rozłożeniu 165cm! solidnie wykonane. jako, że bardzo dobrze znam Gitzo, to model ten przypomina mi ( w 90%) wersje mountainerów (seria GT1541)!co by tu powiedzieć - solidna kopia Gitzo! solidna to skromnie powiedziane!! oj te żółte rączki!!
co do głowicy - to polecam Benro BH-1. Z prostej przyczyny - solidna - metalowa, prosta, lekka z dużym udźwigiem!
i teraz najważniejsze: cena!! kolega zapłacił za to 292 PLN+135 PLN. Przekroczył nieznacznie kwotę 400 PLN, ale w cenie ma jeszcze do tego solidny pokrowiec (kopia pokrowca Gitzo GE1xP)! efekt jest taki, że sprzedałem już kolejne 3 takie zetawy a i przy okazji sam sobie taki kupiłem
I za to kocham chińczyków :grin:
porównując ten zestaw do Manfrotki (np. 055proxb) widzę kilka zalet Benro!
- lżejszy, niby 20dkg ale zawsze coś
- solidniejsza kolumna!
- uszczelnione pokrętła
- i oczywiście ta cena!! 292 PLN do 500złociszy!! szok
postaram się podrzucić mały teścik Benro i kilka fotek - Benro w akcji![]()