Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Statyw - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

fotovideo
    Guest

Domyślnie

ostatnio kolega poprosił mnie o doradztwo w tej kwestii - dobry i porządny statyw, do 400, z tym, że nie stać go na Manfrotkę, a velbonik za cienki w uszach. bez problemu znalazła się recepta. firma która skopiowała Gitzo, może nie śrubkę w śrubkę, ale w 95% jeżeli chodzi o wykonanie i materiał.

mowa tu u BENRO!

ściągnąłem mu Benro aluminiowe A-258. cztery sekcje, udźwig 8kg, wysokość po rozłożeniu 165cm! solidnie wykonane. jako, że bardzo dobrze znam Gitzo, to model ten przypomina mi ( w 90%) wersje mountainerów (seria GT1541)! co by tu powiedzieć - solidna kopia Gitzo! solidna to skromnie powiedziane!! oj te żółte rączki!!

co do głowicy - to polecam Benro BH-1. Z prostej przyczyny - solidna - metalowa, prosta, lekka z dużym udźwigiem!

i teraz najważniejsze: cena!! kolega zapłacił za to 292 PLN+135 PLN. Przekroczył nieznacznie kwotę 400 PLN, ale w cenie ma jeszcze do tego solidny pokrowiec (kopia pokrowca Gitzo GE1xP)! efekt jest taki, że sprzedałem już kolejne 3 takie zetawy a i przy okazji sam sobie taki kupiłem

I za to kocham chińczyków :grin:

porównując ten zestaw do Manfrotki (np. 055proxb) widzę kilka zalet Benro!
    - lżejszy, niby 20dkg ale zawsze coś
    - solidniejsza kolumna!
    - uszczelnione pokrętła
    - i oczywiście ta cena!! 292 PLN do 500złociszy!! szok

postaram się podrzucić mały teścik Benro i kilka fotek - Benro w akcji

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotovideo Zobacz posta

postaram się podrzucić mały teścik Benro i kilka fotek - Benro w akcji
    Podrzuć... Miałem już w rękach Gitzo 3541LS (za $741) i ogromną chęć kupienia go, niestety musiałem odpuścić z powodu konieczności kupna nowego korpusu, a że to tego co mam 055ProB zaczyna być za słabe, myślę o jakimś Benro który imituje Gitzo z serii systematic...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To się nie spiesz i spokojnie powiększaj budżet. Pośpiech jest złym doradcą, cierpliwość dobrym.

Ja też doświadczyłem na własnej skórze, że kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy.
    Nie warto kupować tańszego statywu, niż Manfrotto.
    Chyba, że wolisz wydać pieniądze dwa razy, aby zapłacić za naukę.
    Pozdrówka

P.S.
    Niektórzy dla zmniejszenia strat wykorzystują nieopatrznie kupiony tani statyw w studio, jako statyw dla lamp.
    m.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 10-10-2008 o 23:21
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

fotovideo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Podrzuć... Miałem już w rękach Gitzo 3541LS (za $741) i ogromną chęć kupienia go, niestety musiałem odpuścić z powodu konieczności kupna nowego korpusu, a że to tego co mam 055ProB zaczyna być za słabe, myślę o jakimś Benro który imituje Gitzo z serii systematic...
    zajefajny statyw. szeroka płyta, stabilny, węglowy, kawał dobrego statywu z możliwością obciążenia do 18kg (dla niedowiarków wieszałem na nim 50kg odważnik!! ), ale niestety kosztuje (2100PLN). co do Benro to jeszcze nie skopiowali wersji Gitzo Systematic i widzi mi się że nie skopiują:-|. chyba chodzi o prawa patentowe, wypuszczenie przez Benro wersji systematic mogłoby skończyc się ściganiem po sądach. tak mi się wydaje. pozostaje wersja podobna do Gitzo GT2541 czyli - Benro C-457 lub Benro C-458 (jedne z the best statywów Benro). Max obciążenie 12kg. czyli można poszaleć.

chętnie podlinkuje kilka fotek tego statywu w niedzielę/poniedziałek.

a manfrotka 055proB i wersja 055 pro xB wcale nie jest taka dobra (ciężki, mało stabilny, znalazłoby się jeszcze kilka minusów ). kwestia dobrej reklamy, marketingu i świetnej pracy jaką wykonuje tu M. i 055 sprzedaje się jak świeże bułeczki.
    Ostatnio edytowane przez fotovideo ; 11-10-2008 o 09:57

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotovideo Zobacz posta
    a manfrotka 055proB i wersja 055 pro xB wcale nie jest taka dobra (ciężki, mało stabilny, znalazłoby się jeszcze kilka minusów ). kwestia dobrej reklamy, marketingu i świetnej pracy jaką wykonuje tu M. i 055 sprzedaje się jak świeże bułeczki.
    Nie strasz chłopie, bo mam zamiar kupić te nogi:wink: mialem nieraz okazję na nich pracować i nie zauważyłem, żeby brakowało im szczególnie stabilności. Skąd akurat wyciągasz takie wnioski i o jakie wady jeszcze Ci chodziło?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Nie strasz chłopie, bo mam zamiar kupić te nogi:wink: mialem nieraz okazję na nich pracować i nie zauważyłem, żeby brakowało im szczególnie stabilności. Skąd akurat wyciągasz takie wnioski i o jakie wady jeszcze Ci chodziło?
    No ja na przykład stąd : http://canon-board.info/showthread.php?t=38583&
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Przeciez ta Manfrotka waży 2,5 kilo. jak do tego dołożysz glowice, korpus i szkło to już naprawdę nie wiem co to musial być za wiatr. mówie tutaj akurat o wadze, bo to głównie ona ma znaczenie przy tego typu wypadkach (czyt. wywrotkach). Sztywny statyw nie uchroni Cię od niej bardziej niż ciężki. Można przyssac nogi do podłoża, szerzej je rozstawić, dodać obciążenie od dołu, żeby obniżyć środek ciężkości, no i w końcu montować mniejsze obiektywy, żeby tyle wiatru nie łapały:wink:

PS: Przykro mi z powodu sprzetu i współczuję.
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 11-10-2008 o 21:56
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Przeciez ta Manfrotka waży 2,5 kilo. jak do tego dołożysz glowice, korpus i szkło to już naprawdę nie wiem co to musial być za wiatr.
    przyjedz do Holandii (moze byc tez zachodnie wybrzeze UK) w okresie jesiennym jak znad Atlantyku ciagna wiatry po 30 km/h regularnie w ciagu dnia a w porywach do 100 km/h i to jeszcze bez sztormow na Morzu Polnocnym...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To że przeżyłeś taką a nie inną przygodę z udziałem w/w modelu wcale nie oznacza iż jest on jakoś specjalnie mało stabilny. Stabilność jest w dużej mierze pojęciem subiektywnym, zależy od warunków w jakich statyw "pracuje", od wagi zestawu który dźwiga oraz od jego konstrukcji która w tym przypadku (uwzględniając klasę cenową) jest nie najgorsza. Dla jednej osoby sztywność oraz stabilność danego modelu będzie wystarczająca, inna po założeniu cięższego zestawu stwierdzi iż jest on zbyt "wiotki". Dla Ciebie powyższy model może być faktycznie mało stabilny, dla innej osoby wykorzystującej go w innych warunkach wcale nie musi, tak więc w tej kwestii raczej bym nie generalizował.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 11-10-2008 o 22:15
    EOS + Speedlite

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    To że przeżyłeś taką a nie inną przygodę z udziałem w/w modelu wcale nie oznacza iż jest on jakoś specjalnie mało stabilny. Stabilność jest w dużej mierze pojęciem subiektywnym, zależy od warunków w jakich statyw "pracuje" oraz od wagi zestawu który dźwiga.
    Przeczytaj może co napisałeś, bo stosując ten tok myślenia można dowolnie beznadziejny statyw nazwać stabilnym...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów