Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jaką puszkę dokupić do 5d MKI

Domyślnie Jaką puszkę dokupić do 5d MKI

Mam prośbę o pomoc w dokonaniu wyboru. Obecnie posiadam 5d mkI i muszę dokupić 2 puszkę z powodu ciągłego żąglowania stałkami i stresem spowodowanym brakiem drugiego body podczas zdjeć. Przeznaczenie body to fotografia ślubna. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie kupno od razu 5d MKII którego cena na początku będzie zaporowa czy kupno 50d a w przyszłym roku wymiana 5d mkI bądź 50d w zależności na czym będzie mi się lepiej pracowało na nową piątkę w rozsądniejszych pieniądzach. Z sampli widocznych w necie 50d ma ciekawe iso 1600 i 3200 i z tego co piszą lepszy AF niż nowe 5d. Posiadam w miare jasne szkła 16-35/2.8 IIL, 35/1.4, 85/1.8 i 70-200/2.8 IS L i do tej pory wyrabiałem się przy iso 1600 na 5d. Ze zdjęć wynika ze 50d na iso 1600 mniej szumi. Wiele osób uważa że najlepiej pracować na takich samych korpusach. Myślę że mając możliwośc podpinania moich szkieł na FF i crop 1.6 będę miał większy komfort ogniskowych i mniejszą potrzebę kupna 135L którego teraz na FF mi brakuje. Będę wdzięczny zapomoc.

pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Zasadniczo już sobie odpowiedziałeś na to pytanie - 50D

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ja bym kupił drugie 5Dmk I...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Uważam, że używane 5D i nowe 135L sprawi Ci więcej radości i komfortu pracy.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

kupiłbym drugie 5D

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    kupiłbym drugie 5D
    To zależy czy pracujesz w atelier czy tylko zdjęcia reportażowe i plener,w każdym razie proponowałbym jakiś średni format na klisze,ludzie zaczynają mieć już dość powoli tych plastykowych zdjęć z cyfrówki,są tacy którzy zapłacili by za ślubne zdjęcia więcej ,ale zrobione porządnie w tradycyjnej metodzie z możliwością wysokiej jakości dużego powiększenia,moja szwagierka rok temu szukała właśnie takiego fotografa i nie znalazła.Cyfrówke niezłą już masz dokup jakieś proste body jako awaryjne a reszte włóż w jakiegoś używanego Haselblata,czy Mamijke,odrazu zarazem prestiż Ci podskoczy jak się ogłosisz że używasz takiego sprzętu.:-D:-D:-D
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    To zależy czy pracujesz w atelier czy tylko zdjęcia reportażowe i plener,w każdym razie proponowałbym jakiś średni format na klisze,ludzie zaczynają mieć już dość powoli tych plastykowych zdjęć z cyfrówki,są tacy którzy zapłacili by za ślubne zdjęcia więcej ,ale zrobione porządnie w tradycyjnej metodzie z możliwością wysokiej jakości dużego powiększenia,moja szwagierka rok temu szukała właśnie takiego fotografa i nie znalazła.Cyfrówke niezłą już masz dokup jakieś proste body jako awaryjne a reszte włóż w jakiegoś używanego Haselblata,czy Mamijke,odrazu zarazem prestiż Ci podskoczy jak się ogłosisz że używasz takiego sprzętu.:-D:-D:-D
    Nie posiadam studia, zdjęcia to reportaż z ceremonii i plener.

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

ja do slubow mam 5D i 40D. Na 5 szeroko, na 40 zoomy. Jak bym zastanawial sie nad body pod same sluby, pewnie wybralbym jeszcze jedna 5, lecz foce rowniez sport, wiec szybkie body jest mi potrzebne.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dwa identyczne korpusy to większa wygoda i mniejsze możliwości kreacji. Stałki zawsze będą takie same, szybkość spustu i guzikologia bez zmian. Ale zooma nie przedłużysz, nie masz możliwości zmiany aparatu na szybszy czy dokładniejszy.
    Zresztą pytanie o takie rzeczy na forum to jakiś absurd, tutaj wchodzą w grę takie rzeczy jak przyzwyczajenia z pracy, indywidualne potrzeby i odruchy. Każdy z nas ma je inne. Wielu z nas jest w stanie przekonać Cię do swojego wyboru. Przemyśl wszystko samemu i na pewno dokonasz najlepszego wyboru.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Smile

nie stanowi, w plenerze też można zrobić świetne statyczne ślubne zdjęcie i nie ma lewara że jak pokazesz zdjęcie na papierze w powiększeniu 40x50 to mlodzi nie wysupłają dodatkowych trzech stówek żeby sobie je powiesić nad łożkiem :-D,a jak nie młodzi to ich rodzice.Z cyfry tego niezrobisz w takiej jakości.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów