Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: Jaką puszkę dokupić do 5d MKI

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja natomiast dochodze do wniosku ze coraz czesciem wystarcza mi jedna puszka FF. Kiedys jak robilem na kliszach mialem zawsze dwie, ale to tez wynikalo z tego ze mialem w obydwu rozne klisze: inna czulosc, BW.
    Obecnie gdy uzywam 5D, mam zawsze mozliwosc wziasc od sasiada 40D, ale nie potrafie sie odnalesc z cropem i z moim zestawem stalek 20,28,50,100. Zawsze cos sie dubluje. Na cropie nie mam szerokiego, a jak mam robic na 1,6x+50 - to wiem ze nie ma to szans z FF+100. Natomiast 1,6x100 to juz dla mnie za wasko. Jeszcze gdybym mial 85/1.8 to moglym to przypiac do cropa na stale, ale nikt ze znajomych nie ma tego szkla, zebym mogl sprawdzic.
    Slub jest tak przewidywalny ze duzo wiekszy komfort odczuwam majac jedno body i na wszelki wypadek przypieta lampe. Dwa body+dwie lampy za duzo komplikuje ruchy. Najlepiej byloby miec drugie 5D - ale juz bez lampy. Tez czasem siegniecie po drugie body wcale nie jest szybsze niz podmiana szkla, ktore mam przy pasku z przodu w oslonach p/s i bez dekli.
    Na razie biore drugi koprus na klisze, mam jeszcze zapas w lodowce do zuzycia i na kazdym slubie te jedna rolke zrobie, najczesciej podczas wychodzenia z kosciola i zyczen przydaje sie miec szeroki i standard/tele, no i jest duzo swiatla dla kilszy. Mysle tez ze na takie okazje sprawie sobie zooma. Mialem kiedys raz czy dwa pozyczonego Tamrona 28-75 i znakomicie mi sie sprawdzal na 5D przy zyczeniach.
    Wszystko zalezy od wlasnych przyzwyczajen i upodoban, dlatego nie ma co dawac rad tylko opisac swoje doswiadczenie.
    Marcus Bell np. uzywa np. 2xFF + 5xszkiel (35, 85, 16-35, 24-70, 70-200), tyle ze nie przyczepia wogole lamp - jest to duzo wygodniesze do poruszania. Od biedy ma schowana mniejsza 430EX, no ale w Australii jest inne swialo niz u nas.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 02-10-2008 o 08:36

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jano Zobacz posta
    Mam prośbę o pomoc w dokonaniu wyboru. Obecnie posiadam 5d mkI i muszę dokupić 2 puszkę z powodu ciągłego żąglowania stałkami i stresem spowodowanym brakiem drugiego body podczas zdjeć. Przeznaczenie body to fotografia ślubna. Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie kupno od razu 5d MKII którego cena na początku będzie zaporowa czy kupno 50d a w przyszłym roku wymiana 5d mkI bądź 50d w zależności na czym będzie mi się lepiej pracowało na nową piątkę w rozsądniejszych pieniądzach. Z sampli widocznych w necie 50d ma ciekawe iso 1600 i 3200 i z tego co piszą lepszy AF niż nowe 5d. Posiadam w miare jasne szkła 16-35/2.8 IIL, 35/1.4, 85/1.8 i 70-200/2.8 IS L i do tej pory wyrabiałem się przy iso 1600 na 5d. Ze zdjęć wynika ze 50d na iso 1600 mniej szumi. Wiele osób uważa że najlepiej pracować na takich samych korpusach. Myślę że mając możliwośc podpinania moich szkieł na FF i crop 1.6 będę miał większy komfort ogniskowych i mniejszą potrzebę kupna 135L którego teraz na FF mi brakuje. Będę wdzięczny zapomoc.

pozdrawiam
    Również myślę ,że 5dmkI będzie dobrym wyborem (masz już znaną jakość zdjęć i niską cenę jak za FF) lub 5dmkII na baardzo trudne warunki z wysokim iso do 6400 ( używalne) ale cena ok 7.5 k PLN i nie wiadomo czy lepsza jakość zdjęć od starej 5.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów