Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: [dani182] owady

Mieszany widok

Domyślnie [dani182] owady

Witam

Poniżej parę zdjęć owadów. Dopiero zaczynam więc wszelkie uwagi czy wskazówki mile widziane. Zdjęcia robione: 70-200 f/4.0 L + raynox 250. Narazie mam tylko taki zestaw do zdjęc, ale będę eksperymentował też z innymi w najbliższym czasie.

1.

2.

3.

4.

5.

Na koniec 2 zdjęcia które bardzo lubię:
    6.
    Obiekt bardzo nieśmiały, cały czas mnie obserwował - wychylał się i chował - było dużo zabawy

7.
    Od "sesji" z muchami wciągnąłem się w makro

Pozdrawiam

piotrglab
    Guest

Domyślnie

Ładne obiekty, zwłaszcza 5.
    Ale ostrość do poprawienia - przysłona 4 daje słabą głębię.
    Żeby pracować na f22 lub więcej można użyć światła lampy wbudowanej w aparat robiąć prosty dyfuzor (http://www.arczi79.netarteria.info/) - niestety kolory tła giną ale owady wychodzą zdecydowanie lepiej.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Specjalistą od makro nie jestem ale...
    4. Dziwne zdjęcie- noga ucięta a przestrzeni nad "głową za dużo, co strasznie mnie rozprasza,
    5. u mnie na monitorze to zdjęcie ma dziwny zafarb, dodatkowo dziwnie skadrowane (postaraj się może pokazać robaka w całości żeby zajmował większą część kadru, a nie ucinać mu niewiadomo po co części "ciała" )
    6. wogóle do mnie nie trafia! Może miałoby swój urok gdyby chociaż pysk było widać i ostrość byłaby skierowana na robaka a nie na trawe
    7. na początku myślałem, że to paproch jest ale... no własnie! jak byś wykadrował tą muchę żeby zajmowała 70% kadru a nie jak teraz 5% to byłoby najlepsze według mnie zdjęcie z tej serii bo owad ma ciekawą pozę ;-)
    a pierwsze dwa zdjęcia mi się nie pokazują ;/
    żaden ze mnie znawca więc tym co napisałem wogóle nie musisz się przejmować, ja to widzę jak opisałem.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Domyślnie

Witam

Dzięki za komentarze.

jeżeli chodzi o budowę dyfuzora to mam ją w planach(według przepisu z linku), właśnie czekam na redukcję żeby spiąć kita z 50 1.8 i zobaczymy co mi z tego wyjdzie

jeżeli chodzi o foto 6 to zdaję sobie sprawę że jest kiepskie, ale sytacja byla fajna. a zgrubsza wygladała tak:

odnosnie kadru na foto 4 - tak mi akurat wyszło zdjęcie ale mam jeszcze takie :

jezeli chodzi o /papro-muchę/ to:
    Ostatnio edytowane przez dani182 ; 07-10-2008 o 22:21

Miasto
    Warszawa | Skarżysko-Kmienna

Domyślnie

Fajne początki.
    Moim zdaniem masz problemy z kadrowaniem.
    Robaczki są albo poucinane albo słabo widoczne albo zasłonięte.
    Zbyt mała przesłona (co sama ostatnio zauważyłam w moich fotografiach ).

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Adrianna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

I to zdjęcie wygląda dużo ciekawiej niż samo to po lewej stronie, dlaczego ?
    Bo już widać mała historię, chowa się i wychodzi .
    W dwójkę fajny efekt wychodzi.
    1 mi się nie wyświetla,
    2, dziwny kadr i dziwna ostrośc, wgl mi nie podeszło..
    3, chyba najbardziej mi się podoba, choć trochę zbyt centralnie.
    4, owad nieco niżej i łeb w mocnym punkcie i byłoby super.
    5, czułki mnie rażą, dziwny kadr.
    6, juz powiedziałam u góry,
    7, ta mucha i te paprochy mnie nie przekonują.
    CB galeria.KLIK.
    Się uczę.
    350D + GRIP + C28-80USM

Domyślnie

Witam, dyfuzor do wbudowanej lampy zrobiony, jeśli chodzi o kadrowanie to zawsze skupiam się na złapaniu ostrości i kadrowanie mi ucieka.... Ale postaram się w przyszłości poprawić.

Przy okazji kolejnego zdjęcia - odnoszę wrażenie, że przy fotografii robaków ludzie chcą oglądać piękne okazy, pięknie przedstawione. Czy jest jakaś "etyka”, która mówi, że nie pokazuje się zdjęć, na których robaki się zjadają? - może pytanie głupie, ale muszę je zadać

8.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

8 świeeeeetne!!!! i te oczka ;>

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skakun fajnie uchwycony
    Co do makrofotografii to nie chodzi o to, żeby zrobić zdjęcie robaczka pięknego, kolorowego, który jest grzeczny, miły, wspaniały, kocha wszystkie zwierzątka i ogólnie och i ach... tylko aby uchwycić moment. Pokazać coś naturalnego ale jednocześnie ciekawego. Może to być jakaś poza, sytuacja, moment np. robaka w trakcie polwania albo posiłku albo jakieś narodziny.

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

niektórzy widzą coś dziwnego w twoich zdjęciach, dziwne kadry dziwne kolory hmmmm..... patrzę i kolory są ok, ostrość w niektórych mogła by być lepsza, co prawda czułki mnie nie rażą i generalnie mało mnie rzeczy razi na twoich fotach to tylko powiem że 4 nie powinieneś pokazywać ze względu na kadr. 6 aż tak kiepskie nie jest jest fajne tylko chyba brakło ci możliwości sprzętowej. Ogólnie zdjęcia przyjemne jak na początek z kórych 5 jest moim faworytem. Masz ciekawe pomysły na makro i rozwijaj to

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów