Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: RAW a JPEG

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

nie przeklada sie. jak robisz RAW-y, to aparat ma w nosie te ustawienia
    Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trzaska
    Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?
    nie mam pojecia. ja to robie tak jak mnie sie podoba, nie jak Canon wybral ;-) i to chyba jednak jest lepsza metoda, bo po co skazywac sie na presety producenta, ktore nie sa na tyle uniwersalne (bo nie maja prawa byc), zeby obejmowac wszelkie mozliwe sytuacje zdjeciowe.

rob na oko. najwyzej bedzie gorzej. do czasu az nabierzesz wprawy
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

rob na oko. najwyzej bedzie gorzej. do czasu az nabierzesz wprawy
    Własnie tego sie obawiam na początku . Dzieki za pomoc :-)

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.
    Dzieki, ściagnełam triala i wrazenia bardzo pozytywne - dla kogos kto zaczyna sie zadawac z RAW'ami - rewelacja. W tym momencie moge spokojnie zrezygnowac z robienia dodatkowych jpgow wiedzac ze zawsze bede mogla uzyskac ten efekt z rawa.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.
    No tutaj to musze sie jeszcze doszkolić. Jeśli znacie namiary na jakieś sensowne i sprawdzone artykuły/książki - bede wdzięczna. A swoją droga ide szukać po sieci. :-)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów