Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: RAW a JPEG

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Trzaska
    Miasto
    Warszawa/Białystok

Question RAW a JPEG

Witam,
    Dopiero zaczynam zabawe z RAW'ami - napiszcie mi prosze, jakich przekształceń dokonuje soft aparatu by stan matrycy (czyli to co mam w RAW) zapisać jako JPEG? Pomijając może balans bieli bo ten jest w miare oczywisty (albo tylko tak mi sie wydaje :-) ). Zakładając że wszystkie ustawienia w aparacie są standardowe - co zostanie wykonane - jakieś wyostarzanie, podbicie kontrastu? W jakim stopniu?
    Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nalozenie krzywej S (kontrastu), nasycenie barw (wedlug parametrow), obciecie do 8-bit na kanal, kompresja.

jak cos pominalem, to zaraz ktos uzupelni ;-)
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    nalozenie krzywej S (kontrastu), nasycenie barw (wedlug parametrow)
    Korzystam z ACR 3.1 - której z krzywych (linear,medium, strong contrast) jest najblizsze ustawienie np. Parameter1 w 350D? W ogóle- czy poszczególne krzywe jakoś odpowiadają ustawieniom Parameter1/Parameter2 z menu?

We wszystkich trybach manualnych mam domyślnie tryb Parameter1 - co oznacza "działa według nastawy kontrastu, nasycenia i ostrości rysunku na wartość +1". Jak te "+1" przekłada sie na wartości dla skali stosowanej w Photoshopie np. dla nasycenia [-100,+100] ?
    I ostatnie (chwilowo :wink: ) pytanie - stosować AdobeRGB czy sRGB ?
    Dzieki za pomoc :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trzaska
    Korzystam z ACR 3.1 - której z krzywych (linear,medium, strong contrast) jest najblizsze ustawienie np. Parameter1 w 350D? W ogóle- czy poszczególne krzywe jakoś odpowiadają ustawieniom Parameter1/Parameter2 z menu?
    raczej nie. pamietaj, ze ACR zaprojektowany jest do wywolywania RAW-ow z roznych aparatow cyfrowych, nie tylko Canonow. takze te ustawienia w jakis sposob musza byc kompromisem.

chyba, ze ACR ma juz profile aparatow, to wtedy calkiem mozliwe. zobacze wieczorem RAW-a z Minolty D7i czy krzywe wygladaja tak samo...

We wszystkich trybach manualnych mam domyślnie tryb Parameter1 - co oznacza "działa według nastawy kontrastu, nasycenia i ostrości rysunku na wartość +1". Jak te "+1" przekłada sie na wartości dla skali stosowanej w Photoshopie np. dla nasycenia [-100,+100] ?
    nie przeklada sie. jak robisz RAW-y, to aparat ma w nosie te ustawienia

I ostatnie (chwilowo :wink: ) pytanie - stosować AdobeRGB czy sRGB ?
    Dzieki za pomoc :-)
    do RAW-ow mozesz AdobeRGB i przy konwersji do prezentacji ekranowej zmieniac na sRGB.
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.
    Dzieki, ściagnełam triala i wrazenia bardzo pozytywne - dla kogos kto zaczyna sie zadawac z RAW'ami - rewelacja. W tym momencie moge spokojnie zrezygnowac z robienia dodatkowych jpgow wiedzac ze zawsze bede mogla uzyskac ten efekt z rawa.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.
    No tutaj to musze sie jeszcze doszkolić. Jeśli znacie namiary na jakieś sensowne i sprawdzone artykuły/książki - bede wdzięczna. A swoją droga ide szukać po sieci. :-)

Miasto
    Warszawa/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

nie przeklada sie. jak robisz RAW-y, to aparat ma w nosie te ustawienia
    Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?
    nie mam pojecia. ja to robie tak jak mnie sie podoba, nie jak Canon wybral ;-) i to chyba jednak jest lepsza metoda, bo po co skazywac sie na presety producenta, ktore nie sa na tyle uniwersalne (bo nie maja prawa byc), zeby obejmowac wszelkie mozliwe sytuacje zdjeciowe.

rob na oko. najwyzej bedzie gorzej. do czasu az nabierzesz wprawy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na samym początku (najważniejsze!): interpolacja, czyli pokolorowanie pixeli.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    na samym początku (najważniejsze!): interpolacja, czyli pokolorowanie pixeli.
    mogę prosić o rozwinięcie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów