Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Stabilizacja a obiekty w ruchu

Miasto
    Lublin

Domyślnie Stabilizacja a obiekty w ruchu

Witam
    Planuję w niedalekiej przyszłości kupić C24-105 f4 L. Obiektyw będzie wykorzystywany w dużej mierze do focenia sportów samochodowych. W związku z tym mam pytanie: czy przy "śledzeniu" samochodu pomocne będzie korzystanie z IS? Czy może stabilizacja w takich okolicznościach nie pomaga? Do tej pory nie miałem okazji używania szkieł z IS, także będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

herber
    Guest

Domyślnie

Hej,
    W 70-200 4L IS mam taki przełącznik.. IS Mod1 - do eliminacji drgań, IS Mod2 - do robienia fotek z jednoczesnym przesuwaniem aparatu horyzontalnym.. czyli wychodzi, że do sportów samochodowych może przydać się druga opcja.
    Pozdrawiam,
    herber

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, ale z tego co wiem, w 24-105 jest tylko jeden tryb stabilizacji, bez możliwości włączenia IS tylko w poziomie. No chyba że się mylę...?

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Kup 70-200 f/4L IS USM. Ma 2 mody :-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Też mi się wydaje, że do sportu lepszy będzie 70-200 - chyba, że masz możliwość bycia w "centrum akcji", co jest dość niebezpieczne.
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Szczerze mówiąc chciałbym coś w stylu "złotego środka", tzn. szkło, które nada się zarówno do sportu, jak i na inne okazje. Tak jak wspomniałem fotografuję w dużej mierze sporty samochodowe, ale nie tylko. Stąd pomysł na 24-105. Jest bardziej uniwersalny. Tylko czy ta stabilizacja w nim będzie przydatna do fotografowania na rajdach/rallycrossie?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niektóre nowe szkła C mają automatyczne wykrywanie ruchu i same zmieniają tego moda, ale nie wiem, jak to jest z 24-105

z doświadczenia z 28-135 (bez modów) mogę powiedzieć, że przy panoramowaniu IS tylko przeszkadza, ale niektórzy sobie chwalą (tylko w innym szkle)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muzzyrider Zobacz posta
    Szczerze mówiąc chciałbym coś w stylu "złotego środka", tzn. szkło, które nada się zarówno do sportu, jak i na inne okazje. Tak jak wspomniałem fotografuję w dużej mierze sporty samochodowe, ale nie tylko. Stąd pomysł na 24-105. Jest bardziej uniwersalny. Tylko czy ta stabilizacja w nim będzie przydatna do fotografowania na rajdach/rallycrossie?
    24-105 nie nadaje się do focenia sportu, głównie z powodu zbyt krótkiej ogniskowej 105mm. W dodatku 105mm jest tylko przy ostrzeniu na 'makro', przy większych odległościach ostrzenia powiększenie się jeszcze zmniejsza np. przy odległości 10 metrów to już się robi kąt widzenia jak dla ~85mm.
    IS w tym obiektywie przeszkadza przy śledzeniu obiektów bo nie ma trybu stabilizacji tylko w pionie więc w ogóle trzeba wyłączyć.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Dozbieraj na 70-200/2.8 bez IS i masz problem IS z głowy, a szkło bardzo uniwersalne bo i do koncertów się nada i portret sprawisz. AF też będzie pewniejszy przy 2.8

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

zgadzam się z MMM, 24-105 się nie bardzo do tego nada - 70-200 będzie ok - mam zarówno 24-105 jak również 70-200f4IS i ten drugi do sportu lepszy (2.8 jaśniejszy ale dużo cięższy). 24-105 ma tylko IS typu mode1 (na 100%) więc nie przełączysz na mode2
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów