Ostatnio edytowane przez dazz ; 29-09-2008 o 11:29
A nie ma przypadkiem na jednej z maszyn ustawionej automatycznej konwersji przy ładowaniu do przestrzeni roboczej, np. aRGB na kompie kolegi?
Body, stałki, zoomik
W pliku nie ma załączonego żadnego profilu. Więc nie wiadomo, jaka to przestrzeń. Zakładam, że sRGB.
To, co pokazałeś, to okno konwersji do profilu. Żeby móc przekonwertować do jakiegoś profilu, trzeba wiedzieć, z jakiego profilu się konwertuje. Ponieważ ww. zdjęcie nie posiada żadnego profilu załączonego, Photoshop podstawia albo profil ustawiony jako domyślny.
Naciśnij Ctrl+Shift+K i w sekcji 'Color Management Policies' zaznacz ptaszkami obie opcje przy 'Profile Mismatches' oraz tę przy 'Missing Profile'. Wtedy przy ładowaniu plików będziesz wiedział, jaki profil jest w nich zapisany bądź czy takiego zapisu brakuje.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
to już wogóle się zakręciłem :/
to jak w takim przypadku sprawdzić przestrzeń w której jest zdjęcie?
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 13:38
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Tak jak napisał Kolaj - nie sprawdzisz. Możesz:
a) zapytać autora zdjęcia, w jakiej przestrzeni pracuje i czy konwertuje do innej przed zapisem no i czy pamięta, do jakiej skonwertował akurat to zdjęcie;
b) poprzez 'Assign Profile' przypisywać różne profile zdjęciu i na oko stwierdzić, z którym najładniej wygląda;
c) zgadywać.
Jeżeli jesteś autorem tego zdjęcia i nie wiesz, w jakiej przestrzeni pracujesz, to po pierwsze - nie przyznawaj się do tego, a po drugie - zajrzyj do systemu zarządzania kolorem (Ctrl+Shift+K) i sprawdź w sekcji 'Working Spaces' - tam będziesz miał ja ustawioną.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
No właśnie też mi się tak wydawało. Z czego wynika moje pytanie - jeden w sumie dość dobry fotograf z Hong-Kongu napisał mi, że umieściłem na www to zdjecie w AdobeRGB i czy mogę to samo zrobić w sRGB. Odpisałem mu, że to sRGB, a on twierdzi dalej, że to AdobeRGB. Gość jest naprawdę dobrym fotografem więc nie posądzałem go o niewiedzę i stąd moje pytanie. Zastanawiam się skąd to wziął, że to Adobe?
Ostatnio edytowane przez dazz ; 29-09-2008 o 15:09
To faktycznie jest w sRGB w tym sensie, że zawiera informację o przestrzeni barwnej. Tamto nie miało w ogóle żadnej informacji. Formalnie nie było ani w sRGB ani w Adobe ani ProPhoto, ani w żadnej innej. Jeśli Twój przyjaciel twierdzi inaczej.... jest w błędzie. Poproś go, żeby przysłał Ci screena z Color Settings, tego, którego pokazywał Bakulik.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie