to już wogóle się zakręciłem :/
to jak w takim przypadku sprawdzić przestrzeń w której jest zdjęcie?
to już wogóle się zakręciłem :/
to jak w takim przypadku sprawdzić przestrzeń w której jest zdjęcie?
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 13:38
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Tak jak napisał Kolaj - nie sprawdzisz. Możesz:
a) zapytać autora zdjęcia, w jakiej przestrzeni pracuje i czy konwertuje do innej przed zapisem no i czy pamięta, do jakiej skonwertował akurat to zdjęcie;
b) poprzez 'Assign Profile' przypisywać różne profile zdjęciu i na oko stwierdzić, z którym najładniej wygląda;
c) zgadywać.
Jeżeli jesteś autorem tego zdjęcia i nie wiesz, w jakiej przestrzeni pracujesz, to po pierwsze - nie przyznawaj się do tego, a po drugie - zajrzyj do systemu zarządzania kolorem (Ctrl+Shift+K) i sprawdź w sekcji 'Working Spaces' - tam będziesz miał ja ustawioną.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
No właśnie też mi się tak wydawało. Z czego wynika moje pytanie - jeden w sumie dość dobry fotograf z Hong-Kongu napisał mi, że umieściłem na www to zdjecie w AdobeRGB i czy mogę to samo zrobić w sRGB. Odpisałem mu, że to sRGB, a on twierdzi dalej, że to AdobeRGB. Gość jest naprawdę dobrym fotografem więc nie posądzałem go o niewiedzę i stąd moje pytanie. Zastanawiam się skąd to wziął, że to Adobe?
Ostatnio edytowane przez dazz ; 29-09-2008 o 15:09
To faktycznie jest w sRGB w tym sensie, że zawiera informację o przestrzeni barwnej. Tamto nie miało w ogóle żadnej informacji. Formalnie nie było ani w sRGB ani w Adobe ani ProPhoto, ani w żadnej innej. Jeśli Twój przyjaciel twierdzi inaczej.... jest w błędzie. Poproś go, żeby przysłał Ci screena z Color Settings, tego, którego pokazywał Bakulik.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie