Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: przestrzeń barwna

dazz
    Guest

Domyślnie przestrzeń barwna

Czy ktoś mi może powiedzieć w jakiej przestrzeni koloru zapisane jest to zdjęcie:

Byłem przekonany, że to sRGB i tak mi pokazuje PhotoShop:

tymczasem PS na komputerze kolegi pokazuje AdobeRGB:

Przyznaję się, jestem zakręcony. Pewnie jakiś czeski błąd, ale może ktoś mi to wytłumaczy.
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 29-09-2008 o 11:29

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie ma przypadkiem na jednej z maszyn ustawionej automatycznej konwersji przy ładowaniu do przestrzeni roboczej, np. aRGB na kompie kolegi?
    Body, stałki, zoomik

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    A nie ma przypadkiem na jednej z maszyn ustawionej automatycznej konwersji przy ładowaniu do przestrzeni roboczej, np. aRGB na kompie kolegi?
    nie sądzę, myślę raczej, że coś jest nie tak jest z moimi ustawieniami, wcześniej już inna osoba zwróciła mi uwagę, że na www wrzuciłem to zdjęcie w AdobeRGB.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    Czy ktoś mi może powiedzieć w jakiej przestrzeni koloru zapisane jest to zdjęcie:
    W pliku nie ma załączonego żadnego profilu. Więc nie wiadomo, jaka to przestrzeń. Zakładam, że sRGB.

Byłem przekonany, że to sRGB i tak mi pokazuje PhotoShop:
    tymczasem PS na komputerze kolegi pokazuje AdobeRGB:

Przyznaję się, jestem zakręcony. Pewnie jakiś czeski błąd, ale może ktoś mi to wytłumaczy.
    To, co pokazałeś, to okno konwersji do profilu. Żeby móc przekonwertować do jakiegoś profilu, trzeba wiedzieć, z jakiego profilu się konwertuje. Ponieważ ww. zdjęcie nie posiada żadnego profilu załączonego, Photoshop podstawia albo profil ustawiony jako domyślny.

Naciśnij Ctrl+Shift+K i w sekcji 'Color Management Policies' zaznacz ptaszkami obie opcje przy 'Profile Mismatches' oraz tę przy 'Missing Profile'. Wtedy przy ładowaniu plików będziesz wiedział, jaki profil jest w nich zapisany bądź czy takiego zapisu brakuje.

Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

dazz
    Guest

Domyślnie

to już wogóle się zakręciłem :/
    to jak w takim przypadku sprawdzić przestrzeń w której jest zdjęcie?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to już wogóle się zakręciłem :/
    Nie ma czegoś takiego. Jeżeli fotka nie zawiera informacji o przestrzeni to jej nie zawiera. To tylko zbiór informacji o wartościach liczbowych poszczególnych pikseli. Można tylko zgadywać.

Zapisując fotkę pilnuj, zeby ten boksik był zaznaczony.

Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 13:38
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Tak jak napisał Kolaj - nie sprawdzisz. Możesz:

a) zapytać autora zdjęcia, w jakiej przestrzeni pracuje i czy konwertuje do innej przed zapisem no i czy pamięta, do jakiej skonwertował akurat to zdjęcie;
    b) poprzez 'Assign Profile' przypisywać różne profile zdjęciu i na oko stwierdzić, z którym najładniej wygląda;
    c) zgadywać.

Jeżeli jesteś autorem tego zdjęcia i nie wiesz, w jakiej przestrzeni pracujesz, to po pierwsze - nie przyznawaj się do tego , a po drugie - zajrzyj do systemu zarządzania kolorem (Ctrl+Shift+K) i sprawdź w sekcji 'Working Spaces' - tam będziesz miał ja ustawioną.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

dazz
    Guest

Domyślnie

No właśnie też mi się tak wydawało. Z czego wynika moje pytanie - jeden w sumie dość dobry fotograf z Hong-Kongu napisał mi, że umieściłem na www to zdjecie w AdobeRGB i czy mogę to samo zrobić w sRGB. Odpisałem mu, że to sRGB, a on twierdzi dalej, że to AdobeRGB. Gość jest naprawdę dobrym fotografem więc nie posądzałem go o niewiedzę i stąd moje pytanie. Zastanawiam się skąd to wziął, że to Adobe?
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 29-09-2008 o 15:09

dazz
    Guest

Domyślnie

ehhh, kitajec dalej obstaje przy swoim, twierdzi, że dopiero to jest sRGB:

jak wrócę do domu odpalę PSa i sprawdzę co on tam zmienił.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ehhh, kitajec dalej obstaje przy swoim, twierdzi, że dopiero to jest sRGB:

jak wrócę do domu odpalę PSa i sprawdzę co on tam zmienił.
    To faktycznie jest w sRGB w tym sensie, że zawiera informację o przestrzeni barwnej. Tamto nie miało w ogóle żadnej informacji. Formalnie nie było ani w sRGB ani w Adobe ani ProPhoto, ani w żadnej innej. Jeśli Twój przyjaciel twierdzi inaczej.... jest w błędzie. Poproś go, żeby przysłał Ci screena z Color Settings, tego, którego pokazywał Bakulik.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów