Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektyw i pierścienie

Mieszany widok

Domyślnie Obiektyw i pierścienie

MAm 2 pytanie pierwsze dotyczy wysłania na gwarancji obiektywu ... Ma FF i lekko lata pierścień ostrości w nim (nie jest kitowy)... Czy mogę na gwarancji go wysłać i zrobią mi Focus w punkt i poprawią pierścień ostrości? i czy bede musial placic za koszty przesyłki bo wiem że jak wysylalem na gwarancji 40d do wymiany migawki to nie placilem (wiadomo) za naprawe ani za transport.

2 pytanie dotyczy pierścieni pośrednich (tych bez przenoszenia AF...) Jak zakładam pierścienie a nastepnie podpinam obiektyw to nie mogę operować przysłoną... to logiczne ale jaka wtedy jest ustawiona przysłona? Czy taka jaką mieliśmy "ostatnim" razem przy podpięciu bezpośrednio czy jak??? Może to głupie pytanie ale jakoś nie potrafie sobie tego wytłumaczyć...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    2 pytanie dotyczy pierścieni pośrednich (tych bez przenoszenia AF...) Jak zakładam pierścienie a nastepnie podpinam obiektyw to nie mogę operować przysłoną... to logiczne ale jaka wtedy jest ustawiona przysłona? Czy taka jaką mieliśmy "ostatnim" razem przy podpięciu bezpośrednio czy jak??? Może to głupie pytanie ale jakoś nie potrafie sobie tego wytłumaczyć...
    Jezeli nie da sie operowac przyslona, to przyslona sie nie zamknie przy zdjeciu czyli pozostanie na pelnym otworze.

Domyślnie

a z tym obiektywem z FF i wysylką i zrobieniem jego???

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze a propos przysłony. Jest pewne, bardzo upierdliwe rozwiązanie. Mianowicie zapinasz szkło na body, ustawiasz pożądaną przysłonę, wciskasz przycisk podglądu GO i z włączonym podglądem wypinasz szkło. Przysłona powinna pozostać domknięta.

No cóż, ostrzegałem, że upierdliwe

Jeśli nie możesz sobie pozwolić na pierścienie z przeniesieniem automatyki, to już lepiej zainwestować w M42. Jednak jako rozwiązanie docelowe polecam pierścienie Kenko ze stykami, bo może się okazać, że zestaw szkiełko+pierścienie M42 będzie niewiele tańszy.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 08:20
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

kolaj dobrze mówi blokujesz przysłonę, wypinasz szkło i przysłona domknieta
    elo

Domyślnie

dzieki za odp na 2 pytanie!!! tamto mnie bardziej martwi ale dzieki za wytłumaczenie może w przyszłośći kupię kenko ... ale tez mysle nad m42...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam to kalibracja jest objęta gwarancją ze wszystkimi tego konsekwencjami, tj. wysyłka na koszt serwisu. Ale trzeba wysłać razem z body. Najpewniejszą informację uzyskasz jednak dzwoniąc na Żytnią.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

nie nie nie... BOdy w zyciu nie wysle o Oni są sprytni nawet nie wiesz jak!!! wysle z body to zkalibruja mi body pod słoik (bo 100 razy latwiej) i bede mial wtedy na reszcie obiektywów BF!!! a tak to im napisze co i jak i musza dostosowac pod idealne body takie jak ja mam bo moje podobno jest idealnie ustawione...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    nie nie nie... BOdy w zyciu nie wysle o Oni są sprytni nawet nie wiesz jak!!! wysle z body to zkalibruja mi body pod słoik (bo 100 razy latwiej) i bede mial wtedy na reszcie obiektywów BF!!! a tak to im napisze co i jak i musza dostosowac pod idealne body takie jak ja mam bo moje podobno jest idealnie ustawione...
    Oddawałem do kalibracji 85/1.8 USM na zasadzie szkło do body i tak też otrzymałem, bo uprzedziłem, że mam tez dwa inne szkła z którymi body dobrze ostrzy.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uprawnienia umieszczania postów