Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon 24-70mm L

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 24-70mm L

Witam forumowiczów.
    Zdecydowałem się na zakup takiego szkiełka po przeczytaniu setek postów i zastanawiam się czy kupować nowe czy może brać używkę... różnica w cenie ~1000zł więc jest nad czym się zastanawiać...
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie (odbiór osobisty oczywiście)? Body do jakiego będzie podpięte to na razie canon 300d (może w między czasie jakieś 30/40D) więc bez rewelacji... docelowo będzie pracował z 5D ale trzeba będzie z tym zakupem poczekać jak na dobre się zadomowi 5D mk2 w naszych sklepach.
    Pozdrawiam.
    6D + 24-35/2

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ja bym poczekal na zakup tego szkielka jak bedzie piatka Na cropie zakres ma do d*** ze tak powiem. Co do uzywki ja bym patrzyl na jakies zarysowania na soczewkach, te na body obiektywu nie sa takie istotne aczkolwiek swiadcza o poprzednim wlascicielu Jesli masz mozliwosc to przetestuj - jesli kupujesz przez neta wypytaj dokladna historie jak szkielko bylo uzywane oraz jak stare jest.
    Pozdrawiam
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czyli generalnie doszukiwać się uszkodzeń mechanicznych, a jak w "polowych" warunkach najlepiej sprawdzić celność af itd... na wyświetlaczu 300d zbyt wiele się nie zobaczy
    Podchodzę bardzo sceptycznie do zakupu używanych rzeczy bo wychodzę z założenia że jak ktoś sprzedaje to od razu coś z tym jest nie tak.
    Może to tylko takie odczucie ale nie uśmiecha się mi wydać 2600zł na bubla :/
    6D + 24-35/2

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wielblad81 Zobacz posta
    Witam forumowiczów.
    Zdecydowałem się na zakup takiego szkiełka po przeczytaniu setek postów i zastanawiam się czy kupować nowe czy może brać używkę... różnica w cenie ~1000zł więc jest nad czym się zastanawiać...
    Na co zwrócić uwagę przy zakupie (odbiór osobisty oczywiście)? Body do jakiego będzie podpięte to na razie canon 300d (może w między czasie jakieś 30/40D) więc bez rewelacji... docelowo będzie pracował z 5D ale trzeba będzie z tym zakupem poczekać jak na dobre się zadomowi 5D mk2 w naszych sklepach.
    Pozdrawiam.
    Radzę dopasowywać to szkło do docelowego body , bo możesz mieć problemy FF/BF przy nowej puszce , osobiście testowałem 3 sztuki zanim wybrałem ostre od pełnej dziury na 5d . A między 300d a 5d jest spora różnica . No chyba ,że będzie 5 d mkII z justowaniem obiektywu .

Domyślnie

bo wychodzę z założenia że jak ktoś sprzedaje to od razu coś z tym jest nie tak.
    Może to tylko takie odczucie ale nie uśmiecha się mi wydać 2600zł na bubla :/
    Akurat to o niczym nie swiadczy....ja swojego akurat sprzedaje bo zmieniam system

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Wiek szkiełka mozna poznac zbagnetu, sa odpowiednie oznczenia, usxxxx,uvxxxx,uwxxxx, nie znam dokładnego adresu na rozszyfrowanie wszystkich oznaczen ale na googlach z pewnoscią znajdziesz dokładne info.
    Wiekszosc uzytkowników sprzedaje to szkiełko z powodu przejscia na stałki, sam tak kiedys zrobiłem i widze ze wiele osob sprzedaje go z podobnych powodów, jesli nie zalezy Ci na nowym szkle a sprzedajacy jest oki to czemu nie ?

Pzdr.

Zablokowany

Domyślnie

Na xxxd to szkło nie daje pełni swoich mozliwosci. IMO to genialny lens pod FF. Sprzedałem, bo na 1d mnie nie zachwycało, a jest wielkie. Dzisiaj opękuję środek tych ogniskowych stałką 50mm.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Znalazłem jedno ogłoszenie blisko mnie, jutro będę chciał się umówić ze sprzedawcą na wizję lokalną podepnę go pod moja 300d i zobaczę jak to działa, jakie wyjdą sample itd. Sprzedawca to typowy handlarz nic nie powie na temat szkła bo nie wie... podobno. Za 2.5k może je oddać, pewnie jeszcze do jakiejś negocjacji... kusząca propozycja i obawiam się że znowu pod wpływem impulsu coś kupie
    PS. jakie jest prawdopodobieństwo zakupu jakiegoś "słabego" egzemplarza tej eLki? mydło, FF/BF w tej klasie=cenie to moim zdaniem jakaś paranoja :/ ... a niestety nie stać mnie na zakup tego szkła razem z 5d... lubię duże wydatki rozkładać w czasie
    Pozdrawiam.
    6D + 24-35/2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No i stało się... pojechałem zobaczyłem i zwariowałem Jest duża jest ciężka i jest zaje.... jutro będę robił dokładne testy ale wydaje mi się że dobrze trafiłem...
    Teraz odkładam na 17-40 L i 70-200 L a potem już tylko 5D
    Pozdrawiam.
    PS. Na obiektywie napisane jest UV1212 tj. rod grudzień 2007 w Utsunomiya Japan.
    6D + 24-35/2

Domyślnie

No i stało się... pojechałem zobaczyłem i zwariowałem Jest duża jest ciężka i jest zaje....
    sprawdź lepiej, czy nie ma backfocusa na 24 mm przy przesłonie 2,8 - lepiej unikać rozczarowań

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów