Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
no teraz troche sie pobawilem w domu biala kartka
Postawilem mala figurke obok lampki nocnej ktora daje zolta poswiate na pokoj - wybralem AWB oraz swiatlo zarowki - w obu przypadkach fotka wyszla zazolcona , tak jak widze ja wlasnym okiem
Pozniej polozylem biala kartke papieru obok figurki i zrobilem wzorzec a nastapnie ustawilem balans bieli na wzorcu. Zrobilem fotke , oczywiscie zdjecie wyszlo bez poswiaty , takie jakby nie naturalne kolory, blade.
Ja bym zrobił jakoś pomiędzy ;-) Tak jak napisano wcześniej, zależy co chcesz pokazać.

Tutaj bym jeszcze wrócił do tego co pisałem wcześniej - WB może zależeć od kadru, jeśli wykadrowałbyś szerzej tak żeby było widać lampkę to naturalniejsze będzie zostawić WB bliższe temu pierwszemu zdjęciu.

Jeśli byś chciał zrobić zdjęcie figurki żeby ją sprzedać na allegro to trzeba by zrobić WB na białą kartkę. W przeciwnym wypadku ktoś Ci wystawi negatywa i nie wiele pomogą wyjaśnienia że zastosowałeś taki a nie inny balans bieli ;-)

Z drugiej strony jeśli chcesz zachować klimat miejsca to już nie koniecznie... ;-)