Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Wspomaganie balansu bieli ........

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A gdzież to jest napisane, żeby wszystkie kolory były tak samo jasne? Co to w ogóle ma wspólnego z WB? Coś nie kapuję. Czerwona kartka oświetlona zielonym światłem to wyjdzie chyba prawie czarna. Czerwona kartka oświetlona białym - zrównoważonym - światłem wyjdzie prawidłowo czerwona.
    ale gdy zrobimy z niej wzorzec WB, to otrzymamy dziwaczne wyniki... aparat będzie chciał odjąć czerwony od czerwonego i wyjdzie pomiar zupełnie nieprawidłowy

a to nie tak właśnie to wszystko działa? przecież mierzenie WB na wzorzec sprawi, że wszystkie kolory będę miały taka samą jasność na histogramie - będzie ich tyle samo

tak więc wydaje mi się, że mierzenie w ten sposób WB w np. lesie (gdzie wszystko świeci na zielono) sprawi, że kolory będę mało nasycone? aparat będzie dążył do tego, aby wszystkich kolorów było na zdjęciu tyle samo, a w rzeczywistości dominuje zielony...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ale gdy zrobimy z niej wzorzec WB, to otrzymamy dziwaczne wyniki... aparat będzie chciał odjąć czerwony od czerwonego i wyjdzie pomiar zupełnie nieprawidłowy
    Ależ kto, gdzie i kiedy napisał żeby WB ustawiać na czerwoną kartkę i w dodatku oświetloną zielonym światłem?

Coś strasznie motasz. WB ma na celu prawidłowe oddanie barw. Koniec. Kropka. Nie mieszajmy tu dwóch pojęć - nadmiaru światła o określonej barwie z przewagą jakiegoś koloru w scenie.

EDIT: gdyby wszystkie kolory miały taką samą jasność to po zmianie na cz-b byłby jednolicie szary obrazek.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów