Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Wspomaganie balansu bieli ........

Mieszany widok

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też jestem zdania, że zwykle lepiej wygląda, jak odrobina naturalnego zafarbu zostanie zachowana. Wracając jednak do tytułowych wspomagaczy, moim zdaniem, nawet wtedy się przydają. Nie wiem, jak to u innych wygląda, ale mnie o wiele wygodniej zacząć od punktu neutralnego i dodawać zabarwienie niż poszukiwać optymalnej barwy po omacku. Jasne, że tak też się da, niemniej np. z takim WhiBalem (lub każdym innym wzornikiem bieli) jest po prostu szybciej.
    Inna rzecz, że np. jak oświetlenie jest mocno zmienne, to WhiBala w ogóle nie wyciągam, bo na głowę bym dostał jakbym miał do każdego ujęcia "zbierać" balans bieli.
    Body, stałki, zoomik

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czyli z tych dwoch fotek ktore zaprezentowalem , ktora lepiej wyglada dla was ? ta z zoltym nalotem czy ta blada ?
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    czyli z tych dwoch fotek ktore zaprezentowalem , ktora lepiej wyglada dla was ? ta z zoltym nalotem czy ta blada ?
    Szczerze, to dla mnie barwa jest środkiem wyrazu... Ty jako autor powinieneś się zastanowić co chcesz wyrazić i zastosować odpowiednie zabarwienie (lub też jego brak)... Pytanie 'która lepiej wygląda' można by skwitować jedynie odpowiedzią : 'a w jakim sensie "lepiej" ? '
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no tak masz racje , ja dopiero zaczynam z fotografia i jeszcze takiego doswiadczenia nie mam , staram sie poznawac kulisy... Do pokazania naturalnych kolorow figurki , otoczenia wybralbym druga za s do panujacego klimatu w pokoju wybralbym pierwsza - chyba dobrze mysle ?
    Ostatnio edytowane przez Portal ; 30-10-2008 o 22:42
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To duży temat, ale jedno jest pewne : nic tak nie uczy jak dużo fot zrobionych i 'obrobionych'.
    Janusz wsadził tu dużo wiedzy (w teksty o barwie i pochodnych) to dobra teoria.
    Praktyka sprawi, że przed naciśnięciem migawki będziesz wiedział (w znakomitej większości fot ) jak mniej/więcej będzie wyglądała fota finalnie...

Janusz nie zrozum mnie źle, ale jak czytam Twoje posty, to odechcewa się pisać - mam wrażenie że nie mam nic konkretnego do powiedzenia
    Ostatnio edytowane przez myst ; 30-10-2008 o 23:00

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam jednoznaczne 'bieliźniane' skojarzenie jak widzę to coś

Maciek Toliński

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów