No proszę, a ja ignorowałem ten guzik do tej pory. To nie mogę się doczekać powrotu z pracy, żeby sobie potestować ;-)Zamieszczone przez CYNIG
No proszę, a ja ignorowałem ten guzik do tej pory. To nie mogę się doczekać powrotu z pracy, żeby sobie potestować ;-)Zamieszczone przez CYNIG
Rysiaczku,
Jesteś(cie) cudowni!!!
Tyle podlizywania się. Twoje tłumaczenia najbardziej do mnie trafiają i zarazem najbardziej pasuja do tego co się dzieje w moim aparacie ale jestem dociekliwa więc drążę dalej zwłaszcza, że jak mnie tutaj przekonujecie ten guziczek to nie jest jakiś zbędny bajer dodany dla szpanu do korpusu.
Jest dokładnie tak jak Rysiaczek tłumaczy - wszystko się zgadza ale skoro w wizjerze po naciśnięciu TEGO magicznego guziczka widzę przyciemnienie obrazu (lub ewentualnie żadnej zmiany jak mam ustawioną najmniejszą wartość f), to dla mnie nie jest to podgląd głębi a coś w rodzaju ... no nie wiem. Szczerze mówiąc trudno mi orzec gdzie kończy się ostrość w sytuacji, gdy przysłona przymknieta jest do 11, 13 lub więcej, bo w wizjerze robi się zbyt ciemno(
Sorry, że Wam tak truję, ale takiej funkcji nigdy nie miałam w aparacie i mnie to szczerze fascynuje.![]()
Jeśli to co napisałam nie trzyma się kupy to juz sie czerwienię![]()
A na koniec nie wiem czy Wam już mówiłam jacy jesteście wspaniali!?![]()
TOKIN(ka)
Musi się zrobić ciemniej w wizjerze bo przymykasz przysłonę, tym nie mniej jednak obrazy w tle stają się ostrzejsze. Aby się o tym w pełni przekonać wyjdź na pełne słońce wyostrz sobie na jakąś lampę lub kwiatki majac w tle budynek lub jakiś wyraźny obiekt. I wówczas bawiąc się GO zobaczysz różnicę. W mieszkaniu jest to trudne, gdyz właśnie jest za ciemno.
Funkcja przydaje sie własnie wtedy gdy chcemy uzyskac rozmycie tła jednak nie na tyle duże żeby zaciemniło całkowicie kształty, np. przy portretacch dwóch osób z tą drugą w tle. Wtedy korzystając z tego przycisku można ocenić stopień rozmycia postaci w tle.
Noooo Tokink'a idziesz w dobrym kierunku...Zamieszczone przez TOKIN
![]()
![]()
Dokładnie tak się dzieje, ale niestety coś za coś... Dobrze Yooreck radzi - wyjdź na ostre słoneczko - to naprawdę duuuużżo jaśniej niż w domu i złap dwa przedmioty - jeden 2 metry od Ciebie, drugi 20 - powinnaś zauważyć różnicę w GO zmieniając przesłonę (a może będzie jaśniejw wizjerze po naciśnięciu TEGO magicznego guziczka widzę przyciemnienie obrazu ... Szczerze mówiąc trudno mi orzec gdzie kończy się ostrość w sytuacji, gdy przysłona przymknieta jest do 11, 13 lub więcej, bo w wizjerze robi się zbyt ciemno(
)
I fakt, często jest zbyt ciemno w wizjerze aby ocenić GO - tutaj nic nie pomoże - czysta fizyka - mniejsza dziurka=mniej światła
Od tego jest to forum...Sorry, że Wam tak truję
..w bardzo dobrym kierunku...A na koniec nie wiem czy Wam już mówiłam jacy jesteście wspaniali!?![]()
No dzięki za poradę - faktycznie wszelkie próby z zaczarowanym guziczkiem (nie pierniczkiem) były robione w domu więc nie mogło wyjśc dobrze.
Myśle że nie tylko ja skorzystałam- może jest tu paru nieśmiałych i tez sie czegoś dowiedzieli
Jesteście super wspaniali i dlatego zapytam o coś w innym wątku. Mogę?
Z nami zawsze i wszędzieZamieszczone przez TOKIN
![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770