Cytat Zamieszczone przez TOKIN
Witam wszystkich ponownie.
Otóż ja uważam, że zostałam tutaj potraktowana OK a nawet życzliwie.
Cieszymy się bardzo
Z tym jednak zastrzeżeniem, że nie zawsze czytanie poprzednich wątków daje odpowiedź na nurtujace nas pytanie
Dokładnie, i wtedy zakładamy nowy wątek
Co do zaśmiecania,...hmm gdyby ktos tutaj pytał o działanie telefonu komórkowego to byłoby to zaśmiecanie. Jeśłi natomiast pyta o zagadnienie z dziedziny foto to chyba nie zaśmieca?
Abstrahując od Twojego pytania w wątku (nie odnoś tego do tego wątku) - wbrew pozorm wiele wątków stricte 'foto' zaśmieca czy to fora czy to grupę - doskonale to widać na np pl.rec.foto (.cyfrowa) gdzie zaczynają królować posty 'jaki do 1500zł'
Generalnie uważam iż żeby wątek nie zaśmiecał powinien wnieść coś nowego... albo np spojrzeć na problem z innej strony etc

Teraz w temacie GO.
No nareszcie...

Posprawdzałam na opisane tutaj sposoby no i niby jest OK, bo przyciemnia wraz z zamykaniem otworu przysłony jednak w praktyce dalej nie jestem do końca przekonana co do wiarygodności tej funkcji. Wydaje mi się, że przy f3,5 GO powinna byc mniejsza niż to co widze w wizjerze (tak bym oczekiwała przynajmniej na odbitkach...). Stąd moja wątpliwość czy nie jest to jedna z funkcji typu tryby tematyczne, które są jakims tam rozwiązaniem jednak nie sądzę, by ktokolwiek mający choćby tylko podstawowe pojęcie o foto, był z nich zadowolony i traktował je jako 100% wiarygodne. Może się mylę? A może nie?
No to po kolei:
Normalnie patrząc w wizjer widzisz obraz z minimalną przysłoną, jaką jest w stanie dać obiektyw przy danym kącie (oprócz szkieł z manualną przesłoną). Oznacza to że widzisz z najmniejszą możliwą głębią ostrości.

Teraz, naciskając przycisk podglądu GO mówisz aparatowi - pokaż jak wygląda kadr przy przesłonie, jakiej sobie życzę przy robieniu zdjęcia (czyli takiej, jaką ustawiłaś pokrętełkiem) - w zależności od tego, co ustawiłaś obraz w wizjerze zacznie się ściemniać (może też pozostać taki sam, jeżeli ustawioną masz min przysłonę)

Wniosek z tego trucia taki, że nie jest możliwe 'zobaczenie' w wizjerze mniejszej GO niż podczas patrzenia przez wizjer bez wciśniętego przycisku podglądu GO.

Mam nadzieję, że cokolwiek udało mi się rozjaśnić

Oj boję się, że wsadziłam kij w mrowisko....ale z drugiej strony wolałabym się nie bac zadać tutaj jakieś pytanie w przyszłości.
Oj wsadziłaś... ale wiesz co - za tydzień napisz w jakimś wątku - jesteście cudowni, na innych forach było bee, a wy mi od razu pomogliście... i będzie ok :rolleyes:

]PS Plener zaliczony klisza w wywołaniu
I o to właśnie w tym wszystkim chodzi

P.S. Pochwal się zdjęciami koniecznie!