Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: EOS 300 podgląd głębi ostrości

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Musi się zrobić ciemniej w wizjerze bo przymykasz przysłonę, tym nie mniej jednak obrazy w tle stają się ostrzejsze. Aby się o tym w pełni przekonać wyjdź na pełne słońce wyostrz sobie na jakąś lampę lub kwiatki majac w tle budynek lub jakiś wyraźny obiekt. I wówczas bawiąc się GO zobaczysz różnicę. W mieszkaniu jest to trudne, gdyz właśnie jest za ciemno.

Funkcja przydaje sie własnie wtedy gdy chcemy uzyskac rozmycie tła jednak nie na tyle duże żeby zaciemniło całkowicie kształty, np. przy portretacch dwóch osób z tą drugą w tle. Wtedy korzystając z tego przycisku można ocenić stopień rozmycia postaci w tle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Rysiaczku,
    Jesteś(cie) cudowni!!!
    Noooo Tokink'a idziesz w dobrym kierunku...

w wizjerze po naciśnięciu TEGO magicznego guziczka widzę przyciemnienie obrazu ... Szczerze mówiąc trudno mi orzec gdzie kończy się ostrość w sytuacji, gdy przysłona przymknieta jest do 11, 13 lub więcej, bo w wizjerze robi się zbyt ciemno(
    Dokładnie tak się dzieje, ale niestety coś za coś... Dobrze Yooreck radzi - wyjdź na ostre słoneczko - to naprawdę duuuużżo jaśniej niż w domu i złap dwa przedmioty - jeden 2 metry od Ciebie, drugi 20 - powinnaś zauważyć różnicę w GO zmieniając przesłonę (a może będzie jaśniej)
    I fakt, często jest zbyt ciemno w wizjerze aby ocenić GO - tutaj nic nie pomoże - czysta fizyka - mniejsza dziurka=mniej światła
    Sorry, że Wam tak truję
    Od tego jest to forum...

A na koniec nie wiem czy Wam już mówiłam jacy jesteście wspaniali!?
    ..w bardzo dobrym kierunku...

Początki nałogu

Domyślnie

No dzięki za poradę - faktycznie wszelkie próby z zaczarowanym guziczkiem (nie pierniczkiem) były robione w domu więc nie mogło wyjśc dobrze.
    Myśle że nie tylko ja skorzystałam- może jest tu paru nieśmiałych i tez sie czegoś dowiedzieli
    Jesteście super wspaniali i dlatego zapytam o coś w innym wątku. Mogę?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Jesteście super wspaniali i dlatego zapytam o coś w innym wątku. Mogę?
    Z nami zawsze i wszędzie
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to na prawdę działa! I to dużo lepiej niż mi się wydawało. Tylko tak jak pisałem, odwrotnie niż sądziłem, jako że przesiadając się na DSLR'a podniecałem się małą głębią ostrości a nie dużą ;-). Nie mniej jak napisał/napisała TOKIN, skorzystałem (całkiem przypadkowo) i czegoś nowego się nauczyłem.
    Ostatnio edytowane przez tomi ; 16-06-2005 o 22:40

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomi
    Tylko tak jak pisałem, odwrotnie niż sądziłem, jako że przesiadając się na DSLR'a podniecałem się małą głębią ostrości a nie dużą ;-)
    Jak chcesz mieć naprawdę małą głębię ostrości to musisz przesiąść się na wielki format. Tam często przy ostrzeniu na rzęsach nos już jest nieostry pomimo otworu przysłony 22 i lepiej. DOF Master się kłania

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    DOF Master się kłania
    Tak, bawiłem się takim kalkulatorem trochę. Teorii to już w głowie mam sporo, tylko z praktyką trochę gorzej jeszcze ;-)

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

a ja wcale nie chcialem rozpetywac burzy ani slac posty bedace w opozycji do Tokinki, wybacz upraszczanie i pisanie Twojego nicku w ktorejstam osobie liczby pojedzynczej : ) musze sie uderzyc w piers bo dzieki temu postowi zwrocilem uwage na guziczek w moim 300D ktorego mam juz kope lat, bo az od dwoch dni, brakuje mi tu paru funkcji z eos-a 100 ale nie myslalem ze inzynierowie canona wrzucili tu podglad GO, pozdrawiam Tokinka, jak beda zdjecia z plenerow chetnie obejrze...
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 17-06-2005 o 00:33
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów