Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: EOS 300 podgląd głębi ostrości

Mieszany widok

Domyślnie

ad Tomi & Thorin - popatrzcie na to panowie z drugiej strony (np posty BF/FF) - OBOWIĄZKIEM użytkownika zanim zada pytanie na forum jest przeszukanie tegoż forum i dopiero, jeżeli nie uzyska satysfakcjonujących go odpowiedzi napisanie nowego wątku.

Tokin'a otrzymała odpowiedź na pytanie a także została poinformowana (bez złośliwości, wręcz przeciwnie), że niedawno miała miejsce podobna dyskusja, na której wyjaśniono ten problem. Oczywiście można w tym wątku przepisać dokładnie to samo, co było w wątku poprzednim ale.... po co?!?

Ad. Tokin'ka - tips - w czasie korzystania z podglądu GO (mając wciśnięty guziczek) możesz jednocześnie regulować przysłonę pokrętłem przy spuście - spróbuj to porobić w trybie AV patrząc w wizjer i zwracając uwagę na przedmioty w kadrze - jak z nieostrych coraz bardziej stają się ostre wraz ze zwiększaniem przysłony Efekt najlepiej widoczny, jeżeli ustawisz sobie np. płyty w rzędzie, w kierunku 'od Ciebie' i popatrzysz na nie nieco z boku (byle nie prostopadle).

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    ad Tomi & Thorin - popatrzcie na to panowie z drugiej strony (np posty BF/FF) - OBOWIĄZKIEM użytkownika zanim zada pytanie na forum jest przeszukanie tegoż forum i dopiero, jeżeli nie uzyska satysfakcjonujących go odpowiedzi napisanie nowego wątku.
    Ależ nie neguję tego. Też to napisałem, że trzeba przeszukać forum na którym się zadaje pytanie, czy nie znajdzie się satysfakcjonującej odpowiedzi.
    Czepiam się odpowiedzi typu: 'co, googla Ci wykasowali?', 'Przed chwila sprawdzalem i google wiedza co i jak.' itp. Bo to jest też zaśmiecanie i później w archiwum się takie odpowiedzi znajduje. Przy takim podejściu to fora dyskusyjne trochę tracą sens i zostają dyskusje na temat np. jaki kto chce kolor koszulki, bo tego w googlach się nie znajdzie ;-)
    Wpiszcie 'google' w wyszukiwarce - ponad 100 wyników, nie licząc odmian - popularny temat ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomi
    Czepiam się odpowiedzi typu: 'co, googla Ci wykasowali?', 'Przed chwila sprawdzalem i google wiedza co i jak.' itp.
    Takie odpowiedzi też są czasem potrzebne, ale to ostateczność

Bo to jest też zaśmiecanie i później w archiwum się takie odpowiedzi znajduje.
    Dokładnie, dlatego wyznaję zasadę, że lepiej takich 'ignorantów ewidentnych' zignorować i nic nie pisać (co świetnie uczy obsługi googla', niż po raz setny klepać ''google Twoim przyjacielem..'

Obra, zgadaliśmy się, EO(sub)T bo OT na całego

Początki nałogu

Domyślnie

Witam wszystkich ponownie.

Widzę, że wątek nadal tętni życiem więc dodam moją kolejna wypowiedź bez zaśmiecania forum.
    Otóż ja uważam, że zostałam tutaj potraktowana OK a nawet życzliwie. Odpowiedź na moje pytanie pojawiła się natychmiast i była rzeczowa. Co do czytania wcześniejszych postów - zgadzam się jest to niepisana zasada internetowych forów. Z tym jednak zastrzeżeniem, że nie zawsze czytanie poprzednich wątków daje odpowiedź na nurtujace nas pytanie - albo ja nie umiem szukać??? Uważam, że jeśli ktos nie ma czasu ani ochoty na udzielenie odpowiedzi to nie ma takiego obowiązku ale oburzanie się na kogokolwiek, że pyta o coś jest lekko nie na miejscu. Co do zaśmiecania,...hmm gdyby ktos tutaj pytał o działanie telefonu komórkowego to byłoby to zaśmiecanie. Jeśłi natomiast pyta o zagadnienie z dziedziny foto to chyba nie zaśmieca?

Teraz w temacie GO. Posprawdzałam na opisane tutaj sposoby no i niby jest OK, bo przyciemnia wraz z zamykaniem otworu przysłony jednak w praktyce dalej nie jestem do końca przekonana co do wiarygodności tej funkcji. Wydaje mi się, że przy f3,5 GO powinna byc mniejsza niż to co widze w wizjerze (tak bym oczekiwała przynajmniej na odbitkach...). Stąd moja wątpliwość czy nie jest to jedna z funkcji typu tryby tematyczne, które są jakims tam rozwiązaniem jednak nie sądzę, by ktokolwiek mający choćby tylko podstawowe pojęcie o foto, był z nich zadowolony i traktował je jako 100% wiarygodne. Może się mylę? A może nie?

A tak na koniec uwaga zupełnie ogólna. Ponieważ oprócz EOS300 mam też cyfrowego Olympusa C8080, bywam na forum OLY na dpreview. Piszą tam ludzie z całego świata, pytania się powtarzają ale jeszcze nigdy nie czytałam, żeby kogokolwiek odsyłano go np googli, bo skoro tam pyta to tam uważa że dostanie najlepszą odpowiedź. Mam wrażenie, że polskie fora internetowe odznaczaja się dużo większą nieprzychylnością wobec innych uczestników, czasem graniczy to z agresją. Proszę nie traktować tej mojej wypowiedzi jako osobistej wycieczki do któregokolwiek z uczestników tej dyskusji pod moim pytaniem, bo jak zaznaczyłam na początku uważam że dostałam rzeczową odpowiedź i bez zbędnego krytykanctwa. Ot taka moja konkluzja na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji forów w Polsce i na świecie.

Oj boję się, że wsadziłam kij w mrowisko....ale z drugiej strony wolałabym się nie bac zadać tutaj jakieś pytanie w przyszłości.

PS Plener zaliczony klisza w wywołaniu

Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Witam wszystkich ponownie.
    Otóż ja uważam, że zostałam tutaj potraktowana OK a nawet życzliwie.
    Cieszymy się bardzo
    Z tym jednak zastrzeżeniem, że nie zawsze czytanie poprzednich wątków daje odpowiedź na nurtujace nas pytanie
    Dokładnie, i wtedy zakładamy nowy wątek
    Co do zaśmiecania,...hmm gdyby ktos tutaj pytał o działanie telefonu komórkowego to byłoby to zaśmiecanie. Jeśłi natomiast pyta o zagadnienie z dziedziny foto to chyba nie zaśmieca?
    Abstrahując od Twojego pytania w wątku (nie odnoś tego do tego wątku) - wbrew pozorm wiele wątków stricte 'foto' zaśmieca czy to fora czy to grupę - doskonale to widać na np pl.rec.foto (.cyfrowa) gdzie zaczynają królować posty 'jaki do 1500zł'
    Generalnie uważam iż żeby wątek nie zaśmiecał powinien wnieść coś nowego... albo np spojrzeć na problem z innej strony etc

Teraz w temacie GO.
    No nareszcie...

Posprawdzałam na opisane tutaj sposoby no i niby jest OK, bo przyciemnia wraz z zamykaniem otworu przysłony jednak w praktyce dalej nie jestem do końca przekonana co do wiarygodności tej funkcji. Wydaje mi się, że przy f3,5 GO powinna byc mniejsza niż to co widze w wizjerze (tak bym oczekiwała przynajmniej na odbitkach...). Stąd moja wątpliwość czy nie jest to jedna z funkcji typu tryby tematyczne, które są jakims tam rozwiązaniem jednak nie sądzę, by ktokolwiek mający choćby tylko podstawowe pojęcie o foto, był z nich zadowolony i traktował je jako 100% wiarygodne. Może się mylę? A może nie?
    No to po kolei:
    Normalnie patrząc w wizjer widzisz obraz z minimalną przysłoną, jaką jest w stanie dać obiektyw przy danym kącie (oprócz szkieł z manualną przesłoną). Oznacza to że widzisz z najmniejszą możliwą głębią ostrości.

Teraz, naciskając przycisk podglądu GO mówisz aparatowi - pokaż jak wygląda kadr przy przesłonie, jakiej sobie życzę przy robieniu zdjęcia (czyli takiej, jaką ustawiłaś pokrętełkiem) - w zależności od tego, co ustawiłaś obraz w wizjerze zacznie się ściemniać (może też pozostać taki sam, jeżeli ustawioną masz min przysłonę)

Wniosek z tego trucia taki, że nie jest możliwe 'zobaczenie' w wizjerze mniejszej GO niż podczas patrzenia przez wizjer bez wciśniętego przycisku podglądu GO.

Mam nadzieję, że cokolwiek udało mi się rozjaśnić

Oj boję się, że wsadziłam kij w mrowisko....ale z drugiej strony wolałabym się nie bac zadać tutaj jakieś pytanie w przyszłości.
    Oj wsadziłaś... ale wiesz co - za tydzień napisz w jakimś wątku - jesteście cudowni, na innych forach było bee, a wy mi od razu pomogliście... i będzie ok :rolleyes:

]PS Plener zaliczony klisza w wywołaniu
    I o to właśnie w tym wszystkim chodzi

P.S. Pochwal się zdjęciami koniecznie!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzę TOKIN, że odczucia mamy podobne ;-). Także co do przydatności funkcji podglądu GO. Choć to może mój brak doświadczenia, lub zbyt szumnie nazwana funkcjonalność. Gdyby to się nazywało po prostu 'podgląd przymknięcia przysłony', nie budziłoby pewnie wątpliwości ;-).
    Komuś przydaje się ta funkcja i w jakich przykładowych sytuacjach?

PS. Jak już wywołasz to pochwal się tymi zdjęciami. Ja na razie niestety nie bardzo mam czym ;-)

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Masz całkowitą racje w tym co piszesz - po to sa fora, by pomagaćsobie wzajemnie. Na szczescie, są tu zyczliwi ludzie, chetnie udzielajacy pomocnych odpowiedzi - i dzieki Wam za to. malkontenci - lepiej darujcie sobie uwagi o googlowaniu - nie szkoda Wam czasu na takie bezproduktywne posty??
    Pozdrawiam:-)
    Maciej

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to na prawdę działa! I to dużo lepiej niż mi się wydawało. Tylko tak jak pisałem, odwrotnie niż sądziłem, jako że przesiadając się na DSLR'a podniecałem się małą głębią ostrości a nie dużą ;-). Nie mniej jak napisał/napisała TOKIN, skorzystałem (całkiem przypadkowo) i czegoś nowego się nauczyłem.
    Ostatnio edytowane przez tomi ; 16-06-2005 o 22:40

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomi
    Tylko tak jak pisałem, odwrotnie niż sądziłem, jako że przesiadając się na DSLR'a podniecałem się małą głębią ostrości a nie dużą ;-)
    Jak chcesz mieć naprawdę małą głębię ostrości to musisz przesiąść się na wielki format. Tam często przy ostrzeniu na rzęsach nos już jest nieostry pomimo otworu przysłony 22 i lepiej. DOF Master się kłania

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    DOF Master się kłania
    Tak, bawiłem się takim kalkulatorem trochę. Teorii to już w głowie mam sporo, tylko z praktyką trochę gorzej jeszcze ;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów