Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: canon g3 -- konwertery tele, wide, makro

satanico
    Guest

Domyślnie canon g3 -- konwertery tele, wide, makro

witam,
    mam canona g3, chcialby dokupic pare akcesoriow. chodzi o konwertery telephoto i wideangle, moze jakis filtr uv dla ochrony szkla. chcialbym tez pobawic sie w makro. w zwiazku z tym mam pare pytan. licze, ze ci, ktorzy takie akcesoria posiadaja, podziala sie odswiadczeniami:
    1. co wybrac? jakich producentow polecacie?
    2. jaka tulejke kupic? oryginalna (droga brrrrr) czy jakis ekonomiczny zamiennik?
    3. gdzie kupic? na wakacjach bede w usa, moze znacie jakies tanie sklepy? (ebay przegladam na biezaco, ale nie wiem co wybrac).
    4. jak to jest ze srednica tulejki--spotkalem sie najczesciej z 52 lub 58mm, jest moze roznica w dostepnosci konwerterow/filtrow?

dziekuje i pozdrawiam wszystkich fanow g3

Bywalec Awatar Algier
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystko zależy od tego czy chcesz inwestować w oryginalne akcesoria czy jakieś zamienniki. Oryginalne konwertery są tylko na 58mm.

Konwerter szerokokątny WC-DC 58N
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25356477

Telekonwerter TC-DC 58N
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25356783

Ja chyba zainwestuje w oryginały
    M50 | EF-M 22 | EF-M 15-45 | Canon Mount adapter EF-EOS M
    20D | EF-S 18-55 | T 28-75/2.8 | EF 50/1.8 | EF-S 60/2.8 macro | EF 70-200/4L
    580EXII​
    055XPROB | 488rc2

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Liderem jest RAynox, ale ma drogi sprzęt, w stanach o wiele taniej niż u nas

2. jaka tulejke kupic? oryginalna (droga brrrrr) czy jakis ekonomiczny zamiennik?
    Polecam tuleję ze sklepu foto-tip.pl wraz najlepiej z zestawem pchronnym <tuleja + UV + dekiel>

4. jak to jest ze srednica tulejki--spotkalem sie najczesciej z 52 lub 58mm, jest moze roznica w dostepnosci konwerterow/filtrow?
    Tulej ma 52mm, podobnie konwertery Raynox'a, a tak na marginesie 52mm jest tańszą opcją, gdyż mniej materiałów trzeba zużyć na produkcję niż w 58mm
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

satanico
    Guest

Domyślnie http://www.lensmateonline.com/

a co powiecie na http://www.lensmateonline.com ? tuleja wyglada naprawde solidnie (aluminiowa), poza tym w ofercie kilka konwerterow w miare przystepnych cenach.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Serwis dobry i sprzęt też klasa, Vitez tam często zagląda więc zagadaj do niego, coś ci podpowie i opowie.
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

DrFreak
    Guest

Domyślnie

[quote="mroczny"]
    Liderem jest RAynox, ale ma drogi sprzęt, w stanach o wiele taniej niż u nas
    trudno sie nie zgodzic z taka opinia, nawet u nas na krajowym smietniku pojawil sie taki test konwerterow, a pod mlotek poszly: Canon, Raynox, King
    http://www.fotogenia.info/index.php?text=artykul

Jednak ja zachecam przed zakupem do zobaczenia efektow jakie daja telekonwertery.

POZDRAWIAM

MaJak
    Guest

Domyślnie Re: canon g3 -- konwertery tele, wide, makro

luknij na www.foto-tip.pl
    kupiłem tam zestaw: metalową tulejkę 52mm, filtr uv, pol i dekielek

Pozdro,
    Marcin

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: canon g3 -- konwertery tele, wide, makro

Cytat Zamieszczone przez MaJak
    luknij na www.foto-tip.pl
    kupiłem tam zestaw: metalową tulejkę 52mm, filtr uv, pol i dekielek
    Mialem tulejke z lensmate. Po roku uzywania nadal dobrze sie trzymala. Nowiutka tulejka z foto-tip od razu miala luzy tak ze obawialem sie nosic aparat w plecaku by mi tulejka nie odpadla.
    Filtry z foto-tip (i nie tylko) firmy King sa delikatnie mowiac... kiepskie.
    Filtry kupuje sie na dlugi czas i warto przez ten dlugi czas ich uzywania (o ile nie zgubisz/zniszczysz/porysujesz) uzywac filtru dobrej jakosci (tak samo tulejki). Moze sie wydawac tania i szybka oferta, ale ja jednak wole zaplacic za cos drozej na dzien dobry by pozniej miec pewnosc jakosci (dlatego nie kupuje np ubran na bazarach - moga sie te ubrania rozleciec po pierwszym praniu).
    Z tulejka moze mialem akurat pecha, choc widzialem glosy od innych osob ze ma troche luzu.
    Natomiast filtry - radze kupic sobie oddzielnie tulejke a filtry UV i POL wziac Hoya HMC - srednia klasa filtrow tej firmy ale o niebo lepsze niz King a do G3 wystarczajace. Koszta to ok 40zl za UV 52mm i ok 80zl za POL 52mm - jak sie dba o filtry to przynajmniej na rok wystarcza wiec to zaden koszt za lepsza jakosc.

Awatar greg
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jestem ciekawy gdzie mozna tak tanio kupic filtry Hoya HMC. Sam ostatnio przegladalem ceny tych filtrow w sieci i najtaniej udalo mi sie znalezc w http://www.fotoplus-net.com.pl/
    Hoya UV HMC kosztuje 62zl (ale juz chyba lepiej doplacic 11zl i kupic Super HMC) a polar HMC to juz koszt 192zl.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg
    Jestem ciekawy gdzie mozna tak tanio kupic filtry Hoya HMC.
    Na Allegro :P . Ja znalazlem fajnego i taniego sprzedawce z Warszawy (dowozil mi prawie pod dom ), nick rudyrysiek na Allegro. Wysylkowo tez sprzedaje, jak nie ma aktualnie aukcji z danym filtrem to napisz mu maila - pewnie ma tylko nie wystawil/aukcja sie skonczyla.
    Z cenami jestem oczywiscie nieprecyzyjny, swoje kupywalem 67mm i tylko strzelalem ile moga 52mm kosztowac.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów