a inne jak 70-300 lub 70-200L nie maja tego problemu ?, czy 100-400 jest jakims wyjatkiem
Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy
ale nawet jezeli pracuje w srodku to musi zasysac powietrze, tez bedzie dzialal jak pompa
Ostatnio edytowane przez Slider ; 26-09-2008 o 17:49
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
No wlaśnie nie będzie działał jak pompa, bo z zewnątrz jest szczelnie zamknięty ovudową. I nic sie nie wysuwa, nie jeździ. A dla pewności możesz przykręcić jakiś filtr UV, żeby soczewka z przodu sie nie zniszczyła.
A co do sprzętu... to ja bym brał 16-35, ale 24-105 bym zostawił. Zamiast tego lepiej mieć 2 różne teleobiektywy. 16-35 będzie do widoczków / pejzaży, a tele do zwierza. Ja osobiście będąc kilka razy na safari nie miałem specjalnie zastosowania dla takich ogniskowych. Ale oczywiście to twój wybór i ty decydujesz co będzie ci potrzebne.
W Kenii byłem tylko na 3 dniowym safari w parku Amboseli:
http://www.kws.org/amboseli.html
Szczerze polecam, dużo zwierzaków - no i w tle Kilimanjaro.... Ale z tego co słyszałem i widziałem lub z rozmów z przewodnikami i lokalnymi mieszkańcami - Masai Mara i Tsavo to również bardzo dobre parki (zaryzykuję stwierdzenie, że Tsavo jest nawet lepszy - bo mniej popularny wśród turystów, przez co będzie większy spokój i okazja do zobaczenia rzadkich gatunków zwierząt, które normalnie sie ukrywają - np. lamparty czy caracale).
Pozdrawiam
faktycznie 16-35 to dla mnie tez podstawa, 24-105 rzadko uzywam dlatego myslalem ze moze tam znajde zastosowanie dla niego, co do parkow to faktycznie wybor jest spory i ciezko bedzie cos wybrac o Amboseli tez sporo czytalem i spro osob go poleca.
Przy okazji Blindseeker ten lew w gallerii byr robiony 70-200 czy 70-300 ?, niebo w krajobrazach tez wspaniale ten ciemny niebieski to polar, PS czy moze naturalne ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tele jest ten problem ze nie mam zadnego i musze cos kupic i na razie chyba wygrywa 100-400
Ostatnio edytowane przez adam.cooly ; 26-09-2008 o 18:04 Powód: Automerged Doublepost
Lew to 70-200. A niebo to zasługa polara,choć niewielka - tam niebo faktycznie tak wygląda !!!
Wg mnie najlepiej wyjdziesz na którymś 70-200 Canona i extenderze 1.4.