Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Jaki teleobiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Co do 100-400 to to zasysanie naprawdę ma miejsce ? zdarzyło się komuś że zassał kurz pył itp ?
    Oczywiscie. Malo tego - ze wzgledu na konstrukcje pompuje powietrze do srodka korpusu - czus jak powietrze ucieka slotem na karte... Potrafi przy okazji matryce usyfic, mimo ze zaslonieta migawka...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

a inne jak 70-300 lub 70-200L nie maja tego problemu ?, czy 100-400 jest jakims wyjatkiem
    Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.cooly Zobacz posta
    a inne jak 70-300 lub 70-200L nie maja tego problemu ?, czy 100-400 jest jakims wyjatkiem
    A sa push-pull ? Nie mowiac o tym ze 70-200 jest tak zbudowany ze zupelnie nie zmienia dlugosci ani w czasie zoomowania ani w czasie ostrzenia - wszystko jezdzi w srodku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

ale nawet jezeli pracuje w srodku to musi zasysac powietrze, tez bedzie dzialal jak pompa

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.cooly Zobacz posta
    ale nawet jezeli pracuje w srodku to musi zasysac powietrze, tez bedzie dzialal jak pompa
    Nie musi. ssanie pojawia się tylko przy zmianie długości i ( jak juz pisałem) objetości żeby nie powstawało nad, czy podciśnienie.
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 26-09-2008 o 17:49
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wlaśnie nie będzie działał jak pompa, bo z zewnątrz jest szczelnie zamknięty ovudową. I nic sie nie wysuwa, nie jeździ. A dla pewności możesz przykręcić jakiś filtr UV, żeby soczewka z przodu sie nie zniszczyła.

A co do sprzętu... to ja bym brał 16-35, ale 24-105 bym zostawił. Zamiast tego lepiej mieć 2 różne teleobiektywy. 16-35 będzie do widoczków / pejzaży, a tele do zwierza. Ja osobiście będąc kilka razy na safari nie miałem specjalnie zastosowania dla takich ogniskowych. Ale oczywiście to twój wybór i ty decydujesz co będzie ci potrzebne.

W Kenii byłem tylko na 3 dniowym safari w parku Amboseli:
    http://www.kws.org/amboseli.html

Szczerze polecam, dużo zwierzaków - no i w tle Kilimanjaro.... Ale z tego co słyszałem i widziałem lub z rozmów z przewodnikami i lokalnymi mieszkańcami - Masai Mara i Tsavo to również bardzo dobre parki (zaryzykuję stwierdzenie, że Tsavo jest nawet lepszy - bo mniej popularny wśród turystów, przez co będzie większy spokój i okazja do zobaczenia rzadkich gatunków zwierząt, które normalnie sie ukrywają - np. lamparty czy caracale).

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

faktycznie 16-35 to dla mnie tez podstawa, 24-105 rzadko uzywam dlatego myslalem ze moze tam znajde zastosowanie dla niego, co do parkow to faktycznie wybor jest spory i ciezko bedzie cos wybrac o Amboseli tez sporo czytalem i spro osob go poleca.
    Przy okazji Blindseeker ten lew w gallerii byr robiony 70-200 czy 70-300 ?, niebo w krajobrazach tez wspaniale ten ciemny niebieski to polar, PS czy moze naturalne ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z tele jest ten problem ze nie mam zadnego i musze cos kupic i na razie chyba wygrywa 100-400
    Ostatnio edytowane przez adam.cooly ; 26-09-2008 o 18:04 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lew to 70-200. A niebo to zasługa polara,choć niewielka - tam niebo faktycznie tak wygląda !!!

Domyślnie

Wg mnie najlepiej wyjdziesz na którymś 70-200 Canona i extenderze 1.4.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Wg mnie najlepiej wyjdziesz na którymś 70-200 Canona i extenderze 1.4.
    Przy 1,4x może być zbyt krótko, a przy 2x to już chyba jest duża utrata w jakości fotki.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów