Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: 70-300 IS skaczacy obraz?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Nie spotkałem się z podobnym efektem w swoim egzemplarzu a może tylko nie mam nawyku stabilizowania podczas zoomowania - nie wiem. Domyślam się jednak co może spowodować taki efekt w tym konkretnym szkle. Ale najpierw wprowadzenie.

Gdy patrzymy od czoła obiektywu w przedni okular widzimy przez pierwszą dużą soczewkę (grupę soczewek) kolejną, mniejszą soczewkę, od której pierwsza znacznie się oddala podczas zoomowania. Margines wokół tej mniejszej soczewki wypełnia płaska, czarna, prążkowana koncentrycznie, plastikowa osłonka - taki pierścień, który oprócz redukowania przypadkowych refleksów wewnątrz tuby obiektywu, zasłania również właściwy mechanizm stabilizatora optycznego (IS). Tak - to właśnie ta mniejsza soczewka widoczna w głębi aktywnie uczestniczy w działaniu ISa, czyli się porusza w dwu wymiarach, delikatnie zawieszona na jakiś tam elastycznych łożyskach i poruszana przez dwa układy elektormagnesów. Jakiekolwiek bezpośrednie dotknięcie samej soczewki lub okolic układu stabilizującego spowoduje poruszenie widoczne w wizjerze - być może tak jak to opisywał autor wątku.

I teraz najważniejsze - otóż ten delikatny, plastikowy, płaski, prążkowany pierścień (osłona ISa) jest fabrycznie unieruchomiony wewnątrz obiektywu za pomocą - UWAGA! - dwóch niewielkich kawałków taśmy dwustronnie klejącej! - czyli jest podklejony od spodu - tak że nie widać. Tylko to sprawia, że ten plastikowy element nie przemieszcza się swobodnie wewnątrz dość dużej przedniej przestrzeni obiektywu (dużej zwłaszcza przy ogniskowej 300mm). Dodatkowo jakakolwiek niedokładność w przyklejeniu tego elementu łatwo spowoduje iż będzie on pocierany, podczas zoomowania właśnie, przez okalającą go dość ciasno tubę wysuwającą się z obiektywu przy zmianie ogniskowej. W ten sposób ta okragła osłonka ISa może stać się owym elementem bezpośrenio dotykającym układ stabilizacji i powodować powstanie właśnie takiego jak opisany przez kol. efektu - tylko podczas zoomowania. Nie należy jendak wykluczyć, że podczas właściwej pracy ISa, czyli przy ustalonej już ogniskowej, wpływ na jego nieskrępowane działanie owej potencjalnie luźnej osłonki może być różny - do momentu właściwego jej przyklejenia/unieruchomienia.

Oczywiście mogę nie mieć racji, ale dość wiele już o tym obiektywie wiem, z racji jego posiadania oraz własnej dociekliwości i znam niektóre jego słabe punkty - wiec tylko się tym dzielę, ewentualnie wskazuję na co można zwrócić uwagę. :rolleyes:

ps Po tytule wątku najpierw myślałem, że chodzi o silne pole elektromagnetyczne, ale brak efektu na zdjęciach zdecydowanie temu przeczy. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie :)

O w morde. Dzieki za fachowa odpowiedz
    canon

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów