Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 70-300 IS skaczacy obraz?

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie 70-300 IS skaczacy obraz?

Moze mial kto taki problem i czy to jest problem i wada? Przy 70-300 IS, gdy zoomuje, obiektyw ma wlaczona stablizacje, to obraz potrafi delikatnie skakac. Nie wiem czy to wada tego szkla czy tak juz jest, Nie uzywam go - chyba raz mi sie zdarzylo. A odtad lezy. Chcialem go sprzedac, ale nie chce komus wciskac bubla. I dopiero teraz zauwazlem takie dziwne cos.

ps na zdjecia to wplywu nie ma, bo skoki delikatne pojawiaja sie tylko podczas zoomowania, a nie robienia zdjec.
    canon

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Nie mam obiektywu z IS ale wydaje mi się że na tej zasadzie działa stabilizacja... Obiektyw z IS ma ruchomą soczewkę i ona powoduje "skakanie" obrazu...
    To takie moje ogólne nic nie wnoszące spostrzeżenia...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kol Zobacz posta
    Moze mial kto taki problem i czy to jest problem i wada? Przy 70-300 IS, gdy zoomuje, obiektyw ma wlaczona stablizacje, to obraz potrafi delikatnie skakac. Nie wiem czy to wada tego szkla czy tak juz jest, Nie uzywam go - chyba raz mi sie zdarzylo. A odtad lezy. Chcialem go sprzedac, ale nie chce komus wciskac bubla. I dopiero teraz zauwazlem takie dziwne cos.

ps na zdjecia to wplywu nie ma, bo skoki delikatne pojawiaja sie tylko podczas zoomowania, a nie robienia zdjec.
    Stabilizacja wlacza sie gdy wciskasz spust. Gdy mnie jest wcisniety, stabilizacja nie dziala i dlatego obraz drga. Jak sie wsluchasz to przy pracujacym IS slychac delikatny szmer.
    Idzie Panie nowe....

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Szmer, a nawet szum slychac. Zdziwilem sie tylko, ze przy wcisnietej do polowy migawce (zapomnialem tego dodac) sa te skoki obrazu. W 100-400 tego nie mam. No ale moze to dlatego ze to innej klasy obiektyw.
    Czyli jak rozumiem - moge smialo sprzedawac, bez obaw, ze ktos mnie posadzi, ze zrobilem go w balona i wcisnalem uszkodzony sprzet.
    canon

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Szmer, a nawet szum slychac.
    Kolega troche mlodszy jest, to i sluch lepszy.
    Napisales wczesniej, ze nie ma wplywu na zdjecia, to IMHO jest OK, jak chcesz miec czyste sumienie, to uprzedz kupujacego o swoich watpliwosciach.
    Idzie Panie nowe....

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Szmer, a nawet szum slychac. Zdziwilem sie tylko, ze przy wcisnietej do polowy migawce (zapomnialem tego dodac) sa te skoki obrazu.
    Kurcze ja tego nie zauważyłem u siebie na 70-300 IS natomiast doskonale wiem o co ci chodzi ponieważ mam to non stop w 17-85 IS. Coś ze stabilizacją nie tak, mi to nie przeszkadza, ale imho jest to memento dla osób mających szkła z IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Kurcze ja tego nie zauważyłem u siebie na 70-300 IS natomiast doskonale wiem o co ci chodzi ponieważ mam to non stop w 17-85 IS. Coś ze stabilizacją nie tak, mi to nie przeszkadza, ale imho jest to memento dla osób mających szkła z IS.
    W moim 17-85 nie ma czegoś takiego - chyba macie coś z IS nie tak A może ten typ szkiełka (z IS-ami) tak ma, tzn w jednym drga a w drugim nie W każdym razie na stabilizację w swoim nie narzekam, tzn zdjęcia są nieporuszone no i nic nie drga w niej :cool: Najprościej (i zdawałoby się najpewniej) byłoby skontaktować się z serwisem - powinni udzielić informacji, czy tego typu zachowanie w szkle jest usterką techniczną i czy podlega naprawie Oczywiście przy wcisniętej do połowy migawce słyszę leciutki szmer, ale podejrzewam, że jest to oznaką pracy USM i IS.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 29-09-2008 o 13:22
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IS tak ma, że potrafi przeskoczyć. W jednych szkłach częściej, w innych rzadziej. Np. w moim 17-55 chyba jeszcze nie zaobserwowałem zjawiska, natomiast w 55-250 dzieje się to stosunkowo często. Raczej nie ma się czym martwić.
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Ja nie wiem jak wy możecie do połowy wciskać swoje migawki... no ale

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mliszcz Zobacz posta
    Ja nie wiem jak wy możecie do połowy wciskać swoje migawki... no ale
    Migawka dla domyślnych Przycisk migawki dla niedomyślnych
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni