Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pentacon 200mm

profesorek
    Guest

Domyślnie Pentacon 200mm

Używam 300D i mam kita, 50/1.8 i jupitera 135mm. Brakuje mi czasem czegoś o dłuższej ogniskowej i rozważam takie możliwości:

1. Podpięcie pod jupitera ruskiego telekonwertera razy2 na M42 = 135*2=270mm + crop
    2. Zakup np pentacona 200/4 + ew. w/w konwertera
    3. Dać sobie spokój i oszczedzać na sigmę 70-300 Apo II Macro

W zasadzie skłanialem się do obiektywów na M42 - są tanie a z jupiterka jestem wielce zadowolony.

Jeszcze jedno: co sądzicie o takim obiektywie - ogniskowa pasuje i światło też niezłe:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54458635

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Jeśli udaje Ci się ostrzyć przy tych obiektywach to się nie zastanawiaj, bo ten co pokazujesz na Allegro powinien być OK

profesorek
    Guest

Domyślnie

Jak duża jest różnica w zbliżeniu między posiadanym już przezemnie Jupieterem 135mm a 200mm? Może nie warto ciągnąc ze sobą kolejnej ciężkiej rury tylko kupić właśnie telekonwerter 2razy...?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez profesorek
    Jak duża jest różnica w zbliżeniu między posiadanym już przezemnie Jupieterem 135mm a 200mm? Może nie warto ciągnąc ze sobą kolejnej ciężkiej rury tylko kupić właśnie telekonwerter 2razy...?
    Na pewno warto. Ruski obiektyw i ruski TC nie są IMHO gwarancją sukcesu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

o konwerterze zapomnij. wynikowa jakosc bedzie beznadziejna.

co do konkretnego obiektywu, to porob zdjecia i porownaj. mnie sie np. rysowanie Pentacon 2.8/135 nie podoba, a skoro 4/200 jest podobnie skonstruowany (praktycznie przeskalowany) to oczekiwalbym podobnych rezultatow. z tym ze rysowanie to kwestia gustu, wiec obejrzyj i sam ocen
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów