Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Błyszcząca matryca w laptopie?

Uzależniony

Domyślnie

Zalezy od jakosci powloki na blyszczacej.
    Naraziej najlepsze blyszczace matryce widzialem w makach.
    Mozna pracowac w dzien, odbicia sa minimalne i nie przeszkadzaja.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    .... przekłamuje i jest bardziej niebieski to juz sam niewiem co kupić
    albo ładne odwzorowanie albo matowy ekran masaaakra
    WSZYSTKIE laptopy jakie miałem okazję profilować znajomym (było tego kilkadziesiąt różnych egzemplarzy) i tanie LCD mają tak samo - podbite niebieskie, głównie w światłach w górnej 1/4 zakresu. Bez znaczenia co kupisz - to będzie praktycznie takie samo niestety nie najlepsze do zdjęć.

EDIT: Gamut jest maleńki a zdolność odwzorowania niebieskiego prawie żadna. Niebieski z laptoka to... loteria. Mam z tym morskim niebieskim trochę do czynienia i... nie ma szans naprawdę dobrze przewidzieć jaki będzie efekt końcowy na innym - lepszym - monitorze czy lepszym papierze. Z czerwonym wysyconym i magenta jest podobnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-09-2008 o 16:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

OK, sprobuje znalezc niebawem po powrocie Wiem, ze sie nie da, to widac, zblizylem sie tylko do ustawienia, ktore postrzegam jako OK.
    Uzylem Rivatuner z funkcja Low-Level Deskop Color Schemes. Mozna tam niezaleznie operowac krzywymi dla RGB.
    .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    ...
    Uzylem Rivatuner z funkcja Low-Level Deskop Color Schemes. Mozna tam niezaleznie operowac krzywymi dla RGB.
    Pojęcia nie mam co to za zwirz ten Riva-cośtam. Kolorymetr mierzy składowe w kilkudziesięciu punktach (dla różnych wartosci R,G,B) i wylicza poprawki. To jest od 36, 48 po 144 punkty (144 to validacja w Eizo). Nie ma szans ustawić tego na oko. Po "rozstrojeniu" ustawić ponownie "tak samo" jest po prostu niemożliwe. Oczy są paskudnie zawodne w ocenie koloru. Zmęczenie, pora dnia, otaczające światło, zawartość witamin w organiźmie (to nie żart) - tak dużo zmiennych, że "nie ma bata" - nie da rady tego zrobić poprawnie bez przyrządów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Pojęcia nie mam co to za zwirz ten Riva-cośtam. Kolorymetr mierzy składowe w kilkudziesięciu punktach (dla różnych wartosci R,G,B) i wylicza poprawki. To jest od 36, 48 po 144 punkty (144 to validacja w Eizo). Nie ma szans ustawić tego na oko. Po "rozstrojeniu" ustawić ponownie "tak samo" jest po prostu niemożliwe. Oczy są paskudnie zawodne w ocenie koloru. Zmęczenie, pora dnia, otaczające światło, zawartość witamin w organiźmie (to nie żart) - tak dużo zmiennych, że "nie ma bata" - nie da rady tego zrobić poprawnie bez przyrządów.
    O, to taki kolorymetr to cos dla mnie Rozejrze sie za tym sprzetem, bo i lapka bym podregulowal i stacjonarny...
    Wracajac do tematu, ja mysle, ze jezeli znajdzie sie dobre warunki to i glossy matryca i matowa sa uzyteczne. Jezeli jest wybor, to matryca matowa moze okazac sie lepsza. Jezeli wyboru nie ma - pozostaje znalezienie sobie cichego, ciemnego kacika do pracy W lapkach generalnie dochodzi problem dziwnego odwzorowania barw, z ktorym trzeba walczyc. I to juz od faktury ekranu jest niezalezne.
    .

Coś już napisał

Domyślnie

oglądałem ostatnio refurbished macbooki pro i ciekawostka: te z glossy są tańsze (nowe kosztują tyle samo). o czymś to świadczy

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ogólnie nawet w macbooku z matową matrycą jest lekki połysk ale nic sie nie odbija ! perfect
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów