Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: [Kam] moje początki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

inscenizacja z okazji 11 listopada:

15.

co myślicie o tym zdjęciu? to chyba jedyne sensowne, jakie udało mi się zrobić od końca października...........

Początki nałogu

Domyślnie

facet biegnie z jakąś paczką - tyle z tego zdjęcia wynika...
    W tle może są jakieś roboty drogowe...
    A po co ta mocna sepia ?

Zdjęcie bez kontekstu jest nieczytelne, mógłby być chociaż podpis, o co chodzi i dlaczego ten facet biegnie. To, że Ty wiesz (albo i nie - różnie to dzisiaj z tymi fotografami bywa), nie oznacza automatycznie, że inni też się domyślą, o co chodzi.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za niewątpliwie szczery komentarz. Wydawało mi się że za opis wystarczy
    inscenizacja z okazji 11 listopada:
    nie wiem czy w Poznaniu, ale w innych miastach w Polsce robi się różne inscenizacje historyczne w ważne dni np. 1 sierpnia, 11 listopada

co do kolorystyki zdjęcia: moim zdaniem w kolorze było nie do przyjęcia, czarnobiałe lepsze, ale zdjęcie było albo szare, albo po przyciemnieniu gubiło zbyt dużo szczegółów w cieniach - spodnie były czarną plamą. Sepia daje mi sporo szczegółów, a do tego to zdjęcie "starzej" wygląda. Wiem że moja obróbka genialna nie jest.... możesz napisać co mógłbym poprawić?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi się 15-ka podoba. Oddaje klimat a sepia wg mnie jest jak najbardziej uzasadniona, skoro to inscenizacja wydarzeń sprzed 90 lat. Fajnie się komponuje ten żołnierz na rowerze na drugim planie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mnie tez sie podoba :-) .. ma klimat i ogolnie jest miłe w odbiorze :-)

a z minusów - troche mi ostrosci na pierwszym planie brakuje - nie wiem czy to poruszenie czy konwersja ja zjadla.. i moze faktycznie - ciut mniej tej sepii ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za komentarze. zdjęcie rzeczywiście jest poruszone. no a 50/1.8 też demonem ostrości nie jest

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na takim znaczku pocztowym nie tylko 50/1.8 jest demonem ostrości, ale kit również. Są na CB wątki pełne odpowiednich przykładów. Jeżeli coś 50mm zawalił to raczej AF, a nie optyka.

Proponuję popracować nad tą tonacją, bo w tym wydaniu niewiele przypomina prawdziwą sepię.

Poza tym zdjęcie mi się podoba i wcale brak ostrości mi nie przeszkadza w tym przypadku.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu

Domyślnie

OK, przyjmuję wyjaśnienia co do sepii, ja jednak bardziej widziałbym je w czerni i bieli, ale to moje zboczenie. Nieostrość to dla mnie plus tego ujęcia, widać po niej, że fotograf też tam był, blisko, może działo się coś niebezpiecznego (mimo, że to inscenizacja) i też się bał, może też uciekał.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wniosek z tego obróbkę jako taką ćwiczyć muszę nadal
    Teo, ciekawie interpretujesz zdjęcia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do opinii autora, że B&W wyszłoby słabo powiem, że niekoniecznie. Można w PS-ie uzyskać ciekawie kontrastowe zdjęcie B&W nawet jeżeli oryginał jest szarobury. Trzeba tylko dobrać się do poziomów lub krzywych, a następnie popróbować różnych sposobów konwersji do czerni i bieli (broń Boże używać desaturate!).
    Tyle obróbka. A samo zdjęcie?
    Tytuł lub opis autora to sugestia bezpośrednia. Zdjęcie jest ciekawe, ale jako samodzielny kadr traci na znaczeniu. Kam, pomyśl o zestawie prac z tego wydarzenia. Reportażem zyskałbyś tu bardzo dużo. To właśnie kilka kadrów zbudowałoby ci opowiadanie, klimat.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów