Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Budowa cyfrowej lustrzanki - pytania

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    To akurat z migawką nie ma nic wspólnego - tylko z optycznym wizjerem.
    Pomiędzy matrycą a wizjerem optycznym nie ma żadnego związku. Jeżeli chciałbyś zastosować wizjer elektroniczny to matryca musiała by pracować cały czas, przekazując dane do układu odpowiedzialnego za pracę wizjera. Myślę iż to Riccardo miał na myśli pytając w tym przypadku o sens ciągłej pracy matrycy.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-09-2008 o 13:45
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

I co nikt nie wie/nie chce wytłumaczyc mnie biednemu po co ta migawka?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może sam nam powiedz, wyszkując gdzieś tę informację. Ja również jestem ciekaw i zarazem pewien, że taką informację da się znaleźć w internecie, więc czemu akurat Ty nie miałbyś tego odszukać? ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Swoją szosą, jeśli dałoby się zrobić dobrze działającą elektroniczną migawkę, to byłaby zajefajna sprawa. Synchronizacja lampy z dowolnie krótkimi czasami bez konieczności stosowania protezy, jaką jest HSS...

Domyślam się tylko, że niestety wiąże się to jednak z dużym problemem. Szybkie włączenie i wyłączenie jednocześnie całej matrycy bez generowania dużych zakłóceń elektromagnetycznych nie jest jeszcze na tym etapie możliwe. Dokładność takich rozwiązań jest zadowalająca w przypadku kompaktów, ale to wszystko.

Obecnie, na osi czasu wygląda to tak:
    1. Włączamy/aktywujemy matrycę
    2. Czekamy określony czas aż się ustabilizują wszystkie niepożądane sygnały związane z przełączaniem matrycy..
    3. Wyzwalamy migawkę mechaniczną
    4. Zatrzymujemy rejestrowanie matrycy
    5. Zczytujemy dane.

Kluczowy, wg mojego WYCZUCIA jest tutaj punkt 2.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 11:35
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No, cóż pewnie mało użytkowników zajmuje się konstruowaniem aparatów .Zapewne nie bez powodu jest ten element stosowany.Poza ograniczeniem czasu pracy matrycy, powodem moze byc powtarzalność i dokładność czasu działania.[Przy czasach rzędu 1/1000 sek odchyłka o 1/1000 sek to sto procent błędu].Nie wiem czy można taką precyzję inna drogą osiagnąć Ale spróbuję jakoś bez tej wiedzy fotografowac dalej tą migawką ,bo co mi biednemu zostało ? Pozdrawiam :smile:

Domyślnie

Ot choćby po to, żeby się matryca nie syfiła przy zmianie obiektywów w terenie.

Poza tym elektroniczna migawka komplikuje nieco konstrukcję matrycy i przyczynia się chyba do zwiększenia zakłóceń.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spróbujmy pomyśleć razem
    Załóżmy, że masz 24Mpx (6k x 4k). I chcesz je odczytać w czasie odpowiadającym 1/8000s.
    Oczywiiście, czytamy piksele po krótszym boku. Potrzebujemy więc 6 tysięcy przetworników A/D pracujących z rozdzielczością 14/16 bitów z częstotliwością 4 tys. * 8 tys = 24MHz.
    Jeśli teraz fachowiec od przetworników nam powie, że koszt i zużycie energii takich i tylu przetworników jest znacznie większy niż migawki mechanicznej, to będziemy mieli odpowiedź...

PS
    Koledzy Kolaj, janmar, Iras_PL widać myślą podobnie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Spróbujmy pomyśleć razem
    Załóżmy, że masz 24Mpx (6k x 4k). I chcesz je odczytać w czasie odpowiadającym 1/8000s.
    Oczywiiście, czytamy piksele po krótszym boku. Potrzebujemy więc 6 tysięcy przetworników A/D pracujących z rozdzielczością 14/16 bitów z częstotliwością 4 tys. * 8 tys = 24MHz.
    Jeśli teraz fachowiec od przetworników nam powie, że koszt i zużycie energii takich i tylu przetworników jest znacznie większy niż migawki mechanicznej, to będziemy mieli odpowiedź...

PS
    Koledzy Kolaj, janmar, Iras_PL widać myślą podobnie
    Kolega Kolaj nie do końca myśli podobnie, bo nie rozumie Twojego wywodu o przetwornikach Po co przetworniki miałyby pracować w takim zawrotnym tempie? Aktywujemy matrycę, następnie ją deaktywujemy a potem możemy sobie spokojnie i dowolnie długo zczytywać piksele. Nikt nie powiedział, że musimy wykonywać 8 tys. klatek na sekundę Istota moim zdaniem polega na precyzyjnym i szybkim włączaniu i wyłączaniu całej matrycy.

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

co masz na mysli piszac "deaktywujemy matryce"???
    pozdrawiam
    orzeh

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orzeh Zobacz posta
    co masz na mysli piszac "deaktywujemy matryce"???
    Obrazowo mówiąc, zamykamy studzienki, żeby przestały do nich wpadać fotony. Bardzo obrazowo. Przy czym, ja cały czas podkreślam, że to wszystko, co tutaj wypisuję opieram wyłącznie na intuicji popartej jakąś tam bazową wiedzą inżyniera-elektronika a nie na rzetelnej wiedzy, jak to w istocie działa.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 29-09-2008 o 12:51

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów