Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: 350d i makro -odwrotne mocowanie obiektywu - problem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    no to chyba normalny efekt jak nakładasz na większa dziurę mniejszą więc nic z tym raczej nie zrobić zostaje kadrowanie....

tutaj zamieszczam kawałek wypowiedzi Arcziego m am nadzieję ze sie nie obrazi

"
    - Kit na Manual Focus
    - Kit ustawiamy na 55 mm
    - Pierścień ustawiania ostrości w KICie maksymalnie skręcamy (tak aby najmniej wystawał)
    - W Heliosie przysłona f2
    - lampa podniesiona i ustawiony czas na 1/200 s
    - Głebią ostrości sterujemy ustawiając odpowiednio przesłonę w KICie ( ja najczęściej ustawiam na f36 - aby mieć największą GO)
    - Ostrość łapiemy małymi ruchami całego aparatu z dociśniętym do połowy spustem migawki (potwierdzenie ostrości!) - ponieważ GO jest małą autofokus się nie sprawdzi.

Minusy zestawu:
    - Odległość ostrzenia to jakieś 4-5 cm (może być ciężko z ruchliwymi owadami)
    - Jeśli macie tylko KITa to jest delikatna winieta - i zdjęcie trzeba troszeczkę przykadrować (znika jakieś 10-15% powierzchni zdjęcia po bokach)"

tutaj masz małą istrukcję jak to się powinno robic na kicie i heliosie moze cos Ci pomoże
    Nie mogę pojąć w jaki sposób na odwrotnie zamocowanym kicie można ustwawic przysłonę 36? Ktoś mnie oświeci?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ustawiasz przysłonę elektro, a potem odłączasz obiektyw trzymając wciśnięty podgląd GO
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

No dzięki airhed,zrobiłem .Jest za ciemno zeby wypróbowac czy to działa ale sprawdzę jutro.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów