Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Tendencja do prześwietlania zdjęć przez 300D?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Question Tendencja do prześwietlania zdjęć przez 300D?

Witam.

Zauważyłem ostatnio ze na zdjęciach z b.jasnym planem lub z planem na którym występują ciemne przedmioty na jasnym białym tle ma tendencje do prześwietlania. Może AWB sobie nie radzi lub należy wybrać spośród definiowanych trybów WB. Aparat mam od piątku a czasu mało na testy :-(.

Narazie tłumaczę to nieznajomością sprzętu.Przy czasie będę tą wiedze zgłębiał ale proszę o wasze spostrzezenia i rady jak to zjawisko eliminować.

Pozdrawiam

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dlaczego wiazesz balans bieli z przepalaniem? Zmierz inaczej swiatlo..

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Biały plan, ciemne przedmioty, pomiar wielosegmentowy, ciemne przedmioty wyjdą niedoświetlone. Biały plan, ciemne przedmioty, pomiar punktowy na ciemne przedmioty, ciemne przedmioty wyjdą okej ale plan będzie prześwietlowny. Tak to już jest. Trzeba unikać za dużych kontrastów bo żaden aparat sobie z tym nie poradzi.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Trzeba unikać za dużych kontrastów bo żaden aparat sobie z tym nie poradzi.
    ...aparat moze nie , ale od czego soft Mozna sobie z tym poradzić robiac 2 identyczne zdjecia - jedno z prawidłowymi ustawieniami na miejsca zacienione, drugie na jasne...potem wystarczy połączyć obie foty.

A tak poważniej, czy faktycznie nie ma innego sposobu?
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Duże kontrasty fotografowanej sceny wymagają kompromisu co widać na fotce. Albo przepał jasnego tła i doświetlone to co w cieniu albo tło OK a to co w cieniu czarne.
    Chcesz mieć dobrze naświetlone to co w cieniu to przestaw pomiar światła na skupiony, zmierz światło, zablokuj AE Lock, skoryguj ekspozycję na -2EV przekadruj i sfoć. Mierzysz na światła to korekta na +2EV. Możesz jeszcze dopalać lampą pierwszy ciemny plan.
    Nie masz czasu? Skorzystaj z AEB i zrób serię a potem PS i składanka (tu już musisz mieć czas :wink: ).

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

robic zdjecia analogiem

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Tylko z tego co wiem to 300D nie ma wyboru pomiaru światła.Jest z tego co wiem wielosegmentowy bez możliwości zmiany. Może po zhackowaniu wybór jest możliwy ale narazie mam gwarancję i nie chce ryzykować.

Ps.Czy próby ze zmianą EV na - mogą coś pomóc?

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Tylko z tego co wiem to 300D nie ma wyboru pomiaru światła.Jest z tego co wiem wielosegmentowy bez możliwości zmiany. Może po zhackowaniu wybór jest możliwy ale narazie mam gwarancję i nie chce ryzykować.
    Przy blokadzie ekspozycji, pomiar światła przestawia sie automatycznie na punktowy (tylko w trybach ręcznych) . Natomiast w trybie M aparat mierzy światło - centralnie ważony uśredniony. W instrukcji obsługi na stronie 122 jest taka tabelka z którą warto się zapoznać.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

uzyj blokady pomiaru ekspozycji i przekadruj...

.. no i wnioskujac po problemie - polecam nadrobic braki teoretyczne lektura jakiejs ksiazki o fotografii to moze pomoc.. i zaowowac w przyszlosci

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Dzięki serdeczne.Czytałem ale widocznie nie dokładnie. Porobię fotki testowe i dam znać o wynikach.

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów